Gadgets, ik wist niet dat het een rubriek was bij XboxNederland. Gadgets in het algemeen. Hier blijkt dus maar weer, ik leer nog steeds!

Er is in ieder geval weer een gadget ontwikkeld door onderzoekers. En deze gadget heet: Haptic Revolver (ook wel bekend als Haptic Wheel). De uitvinding klinkt nutteloos, maar is dit ook echt zo?

Wat de heck is het?

Het leven van een redactielid gaat niet over rozengeur en maneschijn. Soms zijn er van die dagen dat je door de redactiesheet heen gaat en de moed je in de schoenen zakt. Ik vind niet ieder Xbox-gerelateerd nieuws even interessant. Maar hè, artikelen moeten immers schreven worden want daar drijven we op.

Ik was bang dat het vandaag weer zo’n dag zou zijn. Gelukkig stond er in de redactiesheet iets over een gadget. Gadgets zijn altijd leuk. Vooral als ze als nutteloos gezien worden. Dus ik opende vol verwachting de link en ik had meteen iets van what-the-heck is dit?

Back to business. De Haptic Revolver is een controller die gebruikt kan worden in Virtual Reality. Mijn eerste indruk is dat het wel wat weg heeft een Wii controller. Het apparaat maakt gebruik van een aangedreven wiel dat op een neer beweegt en zo indrukken doorgeeft aan de vinger. Het gevolg hiervan is dat het lijkt alsof je echt contact maakt met een bepaald type oppervlakte. In de demo wordt er gebruikt gemaakt van een pokertafel. Als je met je vingers in het echte leven over een pokertafel heen glijdt voel je naast de textuur van de tafel ook de textuur van de speelkaarten.

Het apparaat is zo ontworpen dat als je ‘m vast hebt, je vinger in een soort van gleuf rust. Zodra je in VR over de tafel heen wrijft, gaat het wieltje van de controller omhoog en volgt het jouw beweging. Hierdoor lijkt het alsof je in het echt ook over de tafel heen wrijft. Wanneer je in VR een speelkaart zou aanraken, schuift het wieltje door naar een stukje met een glad oppervlakte. Daarnaast kunnen er ook knoppen, zoals die van een draaitafel of het spuitmondje van een spuitbus, gesimuleerd worden. Verder heb je allerlei verschillende wieltjes met verschillende structuren erop. Zodat alles aangepast kan worden naar jouw voorkeuren.

De mensen die de Haptic Revolver al in de testfase hebben mogen uitproberen geven aan dat het gevoel die de controller geeft daadwerkelijk overeenkomt met de realiteit.

Gaat het nut hebben voor de Xbox?

Zoals je wel kunt zien in het filmpje staat de ontwikkeling van deze gadget nog echt in haar kinderschoenen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor VR. Gelukkig wordt VR wel steeds toegankelijker voor het grote publiek. Ook weten we dat VR voorlopig nog niet naar de Xbox One gaat komen. Microsoft gelooft nog niet dat deze state-of-the-art technologie door consolegebruikers als plezierig wordt ervaren. Dit is de reden waarom Microsoft zich voorlopig nog op de pc richt, daar waar het momenteel wel op de juiste plek zit. Ooit, ergens in de toekomst, wordt VR waarschijnlijk wel omarmd door de Xbox. Wanneer dit gaat zijn weet nog niemand.

VR is natuurlijk een ontzettend mooie technologie met ontzettend veel mogelijkheden. In de toekomst zie ik het zo gebeuren dat er een hele hoop mensen op een daily basis er gebruik van gaan maken. Het gaat een toegevoegde waarde brengen op een hele hoop fronten, waaronder het onderwijs. En natuurlijk ook in de huiskamer!

Dit is ook de reden waarom ik het zie als een ‘nutteloze’ gadget. Op dit moment heeft het nog geen toevoeging, maar de toekomst zie ik wel rooskleurig in. VR is iets dat je moet ondergaan. Oftewel: Je zet een bril op en je ondergaat een bepaalde visuele sensatie. Het is niet iets tastbaar. Iets, wat met dankzij deze gadget, wel verandering in gaat komen. Het filmpje laat namelijk duidelijk zien dat tastbare sensaties ook nagebootst kunnen worden.

Dat dit misschien in de toekomst van grote waarde zou kunnen zijn bij bijvoorbeeld medische opleidingen (het voelen van bepaalde afwijkingen) is niet ondenkbaar.

Ik ben benieuwd wat het ons in de toekomst gaat brengen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties