Weten we het nog? De prachtige beach babe die op de posters en cover van GTA V te zien is had opvallend veel kenmerken van een bekende Amerikaanse actrice.

Dat vond Lindsay Lohan zelf ook, want over deze dame gaat het, en daarom spande zij een rechtszaak aan tegen Take Two, de uitgevers van GTA V. De aanklacht die in 2014 is ingediend werd is gericht op de gelijkenis die de character Lacey Jonas met Lindsay Lohan zou hebben. Dit betrof zowel het uiterlijk, onderdelen van haar leven, de stem en het gebruik van haar kledinglijn. Dit tesamen met het gebruik van West Hollywood’s Chateau Marmont Hotel in de game, de plek waar Lohan heeft gewoond en de missie waar Lacey Jonas in voorkomt waarin zij ten strijde trekt tegen paparazzi zou, volgens Lohan, bewijzen dat men hiermee verwijst naar haar leven zonder dat zij hier toestemming voor gegeven heeft.

lindsay-lohan-grand-theft-auto-Lacey-Jonas-

Nu, twee jaar later, heeft een rechtbank in New York beslist dat de claim verworpen wordt. De uiteindelijk uitspraak laat zien dat de game valt onder de sectie satire en fictie. De officiële uitspraak hebben wij een stukje voor jullie vertaald:

“Zelfs als wij accepteren dat de door de eiser gelijkenis van de betwistte afbeeldingen in de video game dichtbij haar eigen beeld liggen moet de eis nog worden verworpen omdat deze video game niet valt onder de vastgelegde definitie wat betreft adverteren of handel voeren. Deze video game heeft een uniek verhaal, characters, dialogen en omgeving en het geeft spelers de mogelijkheid om op een eigen wijze de game te spelen, dit maakt dat het onder fictie en satire valt.”

Om het wat simpeler uit te leggen, de rechtbank betwist niet dat de claim niet terecht is. Alleen is het maken van games gelijkgesteld aan het maken van films of boeken en deze uitingen zijn beschermd onder the first amendment. Dit amendment is één van de belangrijkste in de VS en betreft dat het verboden is om het recht op vrijheid van godsdienst te verbieden, de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid te belemmeren of de vrijheid van vereniging te hinderen. Het betekent dat mevrouw Lohan niet mag procederen om haar gelijk te krijgen. Thats it, wasted!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties