Het niet consequente gedrag van grote mediabedrijven blijft altijd iets vreemds. Baldurs Gate 3-spelers werden slachtoffer van een nogal preuts gedrag van Microsoft/Xbox.

In Nederland kijken we van weinig zaken op. Tenminste, op dit moment nog wel. Naaktheid op tv is redelijk mainstream. Dus de term ongepaste inhoud, die kennen we pas als er ware pornografie te zien is. Een piemel in beeld, daar liggen we niet wakker van. Maar bij de grote mediabedrijven ligt dat wel anders. Die hanteren meestal de strakke preutse en soms onbegrijpelijke regeltjes die rechtstreeks uit puriteins Noord-Amerika lijken te komen.

Dus als je als vader een video van je kinderen als peuter verborgen op YouTube zet, puur om ze te bewaren en te bekijken binnen je gezin, dan moet je verdomd goed kijken wat er op staat. Soms is dat duidelijk maar soms snap je er als gebruiker geen moer van. Zo werden dat soort video van ondergetekende verwijderd omdat schadelijk gedrag richting de kinderen te zien was. Het getoonde voorbeeld liet mijn peuter zien toen ze haar schoen met cadeau ontdekte. Een ander moment werd verwijderd omdat mijn peuter daar in bad zat. Let wel, die zijn beelden die privé zijn neergezet en totaal afgeschermd waren. De automatische meters staan bij die bedrijven nogal strak, dus een tepel in beeld is alarmfase rood.

Nu terug naar Baldurs Gate 3 waar meerdere spelers met een ban te maken kregen omdat ze bewust of onbewust naaktbeelden hadden gedeeld via Xbox Live. Iets wat binnen Baldurs nogal snel kan gebeuren omdat je personage naakt door die wereld kan lopen waarbij de punani of de piemelot rijkelijk in beeld is. De hypocrisie is dan snel weer gemaakt. Xbox laat dit soort games wel toe maar gaat huilen als er beelden uit de game op hun systeem te zien zijn. Nog hypocrieter want iemand hersenen over het beeld laten spatten, dat is dan weer geen groot probleem. Blijkbaar kunnen tere kinderharten dat wel aan.

Het vervelende is dat veel spelers de automatisch upload richting Xbox altijd aan hebben staan. Dus een filmpje maken betekent automatisch dat de wereld deze te zien krijgt. Volgens gebruiker Daddy-Vegas werd hij binnen 30 seconden, zonder vorm van waarschuwing of kans om de fout te herstellen, op de vingers getikt door het automatische systeem van Xbox.

Natuurlijk, Xbox verschuilt zich achter hun standaarden. Iets waar geen discussie over te voeren valt. Mijn ervaring met dit soort bans, verwijderingen van bedrijven zoals Xbox of YouTube, is dat er niet over te praten valt. Zij hebben altijd gelijk en zijn je geen verklaring schuldig over de hoe en waaroms van hun beslissingen. Dus hou hier rekening mee als je de automatische upload aan hebt staan.

 Ik heb net een screenshot gemaakt van content die me is gepresenteerd zoals ontworpen door Larian Studios, in een game waar Xbox mijn geld voor nam, met behulp van een functie is er letterlijk een knop voor in het midden van de controller. Ik deed niet mijn uiterste weg om inhoud voor volwassenen te maken in een anders onschuldig spel; ik heb gewoon de inhoud gedocumenteerd die me werd gepresenteerd in een spel dat M voor naaktheid en sterke seksuele inhoud is. Ik heb het gevoel dat als je Game of Thrones op je DVR hebt opgenomen en je kabelbedrijf je tv-service heeft opgeschort omdat er iemand naakt was in de aflevering.

Larian gaf op X al snel aan dat men met Microsoft in gesprek is en dat de bans opgeheven zullen worden.

Helaas zagen we Xbox Support ook op X reageren met de bekende cirkelredenering waarbij men de regels uitvoert, ook als die regels niet helemaal correct gehanteerd worden. En dat daar geen discussie over mogelijk is. Hoe men dat doet zie je onder de post aan de reacties.

Sex in Baldurs Gate 3

Dat men bovenstaande beelden niet correct vind om deze op Xbox te laten zien, daar kan ik best inkomen. Maar een beeld van een character customization waarbij je een penis ziet terwijl je beelden van mensen die opgeblazen worden met rondslingerende darmen wel oké vind? Daar klopt iets niet in. Helaas zal dit niet snel veranderen. Dus check je instellingen voordat je op de record knop klikt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties