Lekker soepel lopend beeld, daar hopen we allemaal op. FreeSync is zo’n systeem en het richt zich nu op de tv markt.

Al een aantal jaren strijden AMD en Nvidia met elkaar op het gebied van soepel lopend beeld. AMD brengt FreeSync en Nvidia heeft de tegenhanger G-Sync. Ze zorgen beide voor een beter kwaliteit beeld op het gebied van het verversen van het beeld per frame. Bewegend beeld is eigenlijk niet meer dan een opeenstapeling van plaatjes waarbij de volgende net even anders is dan de voorganger. De snelheid en opbouw van die plaatjes maakt dat de beweging die je ziet vloeiend of stotterend verloopt.

In het traditionele v-sync worden beelden of in een vast tempo, 30 of 60 keer per seconde,  ververst of ze tonen de nieuwe frame zodra hij opgebouwd is.

freesync11

De eerste methode kan resulteren in een dramatische terugval in prestatie als nieuwe frames nog niet klaar zijn op het moment dat ze worden neergezet. In de praktijk betekent dit een stotterend beeld. De tweede methode kent het probleem dat beelden soms uit elkaar geschoven worden, het zogenaamde tearing, omdat de frames zo snel mogelijk uit beeld worden getrokken.

Op dit moment worden FreeSync en G-Sync alleen nog in computer monitoren of mobiele apparaten gebruikt maar de weg naar richting televisie ligt open. Tijdens het eenjarig jubileum van de Radeon Technology Group, opgericht door AMD, liet Raja Koduri van AMD horen dat zij bezig waren om het gebruik van FreeSync in het gehele spectrum van beeldschermen te gaan testen waaronder FreeSync tv’s.

freesync21

Het idee om FreeSync op televisies toe te passen is helemaal niet zo vreemd. Het is een technologie die al jaren standaard in de DisplayPort verbinding zit. DisplayPort is een techniek gericht op het verbinden van apparaten met beeldschermen en is een alternatief voor de HDMI techniek. Er zijn nog niet veel televisies die gebruik maken van DisplayPort maar dat zal zich in de toekomst zeker gaan uitbreiden. AMD heeft FreeSync ook al via HDMI toegepast maar de HDMI standaard biedt hier nog geen ondersteuning voor.

In theorie zou AMD met een aantal grote tv merken kunnen samenwerken om zo’n systeem met DisplayPort of HDMI ondersteuning op de markt te brengen. Zeker voor de console gamers zou dit een aanzienlijke upgrade geven. Dit is het punt waar het zowel interessant als ingewikkeld wordt. Met het al aanwezige HDR en 4K is het in de strijd gooien van deze extra toepassing weer een onderdeel die het kiezen van een goede tv nog moeilijker maken. Het is goed mogelijk dat de PS4 of de Scorpio in de toekomst dit in hun pakket gooien maar dit maakt het voor de consument weer moeilijker om de juiste tv te kiezen want 4K, HDR en FreeSync zijn totaal verschillende zaken.

catalyst-omega-amd-freesync-100534490-orig1

Of we dit ooit in de praktijk toegepast zien gaan worden blijft de vraag maar de hoop dat dit gaat gebeuren is er wel. FreeSync en G-Sync werken optimaal bij een lagere framerate want dan is het gat tussen de beeldverversingen het grootst. Bij 60 FPS zal dat verschil niet echt merkbaar zijn en bij 120 FPS zie je het helemaal niet meer. Maar bij 30 FPS is er zichtbaar een verschil in reactiesnelheid en het vloeiend tonen van het beeld te merken waardoor je het gevoel krijgt dat de game op een hogere framerate loopt. En juist dat laatste, een hoge framerate halen, is iets waar veel gamemakers mee worstelen. Het zou toch prachtig zijn als ze ook met een lagere framerate prachtig vloeiende beelden kunnen tonen die je de illusie geven dat je met een hoge framerate te maken hebt.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments