Twee jaar geleden werd Star Wars 1313 gecanceld en ik vond het zo zonde! Maar nu is er een nieuwe hoop (ja, hele dikke pun intended) voor deze game, want het bronmateriaal is niet definitief weggegooid, neen, het bestaat nog!

Het hoofd van Lucasfilm Kathleen Kennedy maakte in een interview bekend dat het idee van Star Wars 1313 niet in de prullenbak is gegooid, omdat het puur goud is volgens haar. Zij en haar team besteden nog steeds veel tijd aan de game om te kijken wat er nog bruikbaar is en hoe zij dit verder kunnen ontwikkelen.

starwars1313

Hoera! Hoezo ‘hoera’? Nou, Star Wars 1313 is één van de games die het Star Wars universum op een hele andere manier benadert. Geen Force krachten, geen dikke lichtzwaarden of rare fratsen. Nee, gewoon wapens en een hele andere speelomgeving dan je gewend bent. Star Wars 1313 zou zich namelijk (of ‘zal zich’) afspelen tussen Star Wars Episode III en IV en zal het duistere leven van Level 1313 van Coruscant in beeld brengen. Je speelt dan als een onbekende bounty hunter (misschien de eerste jaren van Boba Fett) die zich door de onderwereld moet banen om dingen gedaan te krijgen. Als je de gameplay beelden hieronder bekijkt, dan zie je een soort Uncharted stijl game met veel actie.

‘Maar waarom the fuck is dit dan ooit geannuleerd?’ denk je dan. Nou, Disney nam dus LucasArts over en liet bepaalde Star Wars game-ideeën over aan Electronic Arts (Star Wars Battlefront dus), zodat het bedrijf en het merk ‘Star Wars’ zo min mogelijk risico zou lopen terwijl het tegelijkertijd het portfolio aan games verbreedt. Star Wars 1313 paste niet in die portfolio. Dit, dames en heren, is precies de mindset anno 2015 en is gelijk de reden waarom ik indie games vaak zo gaaf vind, want ‘we willen geen risico lopen voor het merk’ is de reden dat je Star Wars Battlefront krijgt. Een Battlefield, gegoten in Star Wars saus, maar verder niet vernieuwend of verdiepend in het Star Wars universum.

starwars13133

Star Wars 1313 had voor mij de kans om het Star Wars universum diepgang te geven. Geen film, geen jedi games of wat dan ook. Het is net als met Enter the Matrix toen The Matrix Reloaded uitkwam, we noemen dat transmedia storytelling. Denk aan één verhaal via meerdere platformen. Je zou dus Star Wars 1313 personages kunnen verbinden door middel van een film of serie (Star Wars: Underworld die gemaakt zou worden in combinatie met deze game). Zo heb je een mooie wisselwerking, één groot geheel, maar meerdere verhalen. Maar of dit ooit gaat gebeuren? Ik hoop het wel! Wat jij?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties