Een paar dagen geleden postten wij een screenshot van een gesprek tussen een van onze redacteuren en een Xbox  support medewerker uit de Verenigde Staten. Nu zal je denken dat boeit niet zo veel. Dat dachten wij ook. Het was puur bedoeld om de discussie weer op te rakelen. We hebben tenslotte een mooie besloten Facebook groep van 600 man die hier heerlijk op kunnen bitchen.

Jullie zijn daar trouwens allen van harte welkom! Klik hier om je de groep te bezoeken.

Het liep echter wat anders. De site werd overstroomt door bezoekers.We kregen daarbij zowel positieve reacties als negatieve reacties. Zelfs in onze editors app liepen de gemoederen soms hoog op.  Collega sites riepen zelfs dat we slapende honden wakker zouden maken.  “Je denkt toch niet dat ze dit niet allang voorbereiden. Je dwingt Microsoft tot een statement.”, was een andere reactie.

Onze reactie was dan meestal laconiek, Microsoft is hier al lang van op de hoogte. Wij willen helemaal niemand dwingen tot een statement en we houden ons netjes aan de regels in Nederland en vragen Microsoft Nederland natuurlijk om een reactie. Natuurlijk willen we niet dat gamers de dupe worden van onze berichtgeving doordat Microsoft besluit het aanschaffen van games in een niet-Nederlandse store onmogelijk gaat maken.

Hoe zit het nu werkelijk?

Eigenlijk vanaf het begin na de release begon de discussie. Is het nu wel legaal is het niet legaal. Wat moet ik doen als ik een Xbox One uit Duitsland heb gehaald en ik wil mijn games graag digitaal kopen? Zal Microsoft mij bannen etc. Albert Penello, MS Director of Product Planning, zei er al op 15 augustus 2013 het volgende over in een reactie op NeoGAF:

“First – all games are WW signed. Not all 360 games are.Second – The console will work everywhere (keeping in mind Power Supplies)Third – You can use one of the 13 digital marketplaces corresponding to our launch markets, assuming you have a valid payment instrument for those countries. Lots of people in Europe specifically travel, move, and visit family. Now, of course, if you were using Pre-Paid cards… 🙂 You will still find that music and video content can be geo-restricted”

De reactie van de Xbox Support medewerker heb je natuurlijk al in een eerder artikel kunnen lezen, maar hier komt ie nog een keer :
“Right, yeah I understand. No, I do not recommend doing it. Because we actually do a sweep of IP address and make sure they match up with the region on the account to the region they’re located in. And if caught it could result in a ban. So thank you for contacting us about this issue.”
 Nou kunnen we rustig stellen dat we meer waarde hechten aan een statement van Albert Penello dan aan die van een support medewerker. Er is meer, toen een andere redacteur een vraag stelde over IP sweeps kreeg hij van een andere support medewerker een heel ander antwoord. Hieronder zie je een deel van het gesprek.
banDeze twee support medewerkers vertellen dus een behoorlijk tegenstrijdig verhaal. Ze kunnen nooit zeker weten waar je vandaan komt en ze zullen je op basis van je IP adress niet kunnen bannen.

China Regiolock

“China heeft een regiolock nu zullen er velen volgen.”  Dat was te lezen op veel internetfora. Paniek, we zullen allemaal gebanned worden etc. Naar aanleiding van ons artikel gingen zelfs mensen hun punten opmaken. Want het was tenslotte gezegd door een officiële Xbox  support medewerker.  Het is aannemelijker om te stellen dat de regiolock in China te maken heeft met het beleid van de overheid. Ze voeren daar ook, en misschien wel vooral, op het gebied van internet gerelateerde zaken een zeer strenge censuur. Ook willen ze simpelweg bepaalde games niet in hun land hebben. Ook buitenlandse apps zijn daar meestal niet gewenst. In Nederland hoeven we dus vooralsnog niet bang te zijn.

Interne mail van Microsoft

Een van onze redacteuren heeft een mail gestuurd naar Microsoft Nederland. Daar dachten ze dat hij een medewerker van een bekend Nederlands electronicaconcern was. Hij heeft zich in ieder geval niet voorgedaan als een medewerker van een electronicaconcern.
Hij ontvang vervolgens een reply met daarin een antwoord op zijn vragen, antwoorden die er volgens ons niet om liegen.
Let op : Dit is geen officeël statement van Microsoft, maar een email afkomstig van een medewerker van Microsoft Nederland.
mailmicrosoft01
mailmicrosoft02
We kunnen hier wel uit concluderen dat het geen enkel probleem is om gebruik te maken van Amerikaanse gift cards, maar fraude is ook echt gewoon fraude. Een niet bestaand adres opgeven is gewoon een reden om iemand te bannen. Dit wordt vaak gedaan door mensen die hun creditcard op een ander adres zetten. Komt Microsoft hier achter kan je dus een ban verwachten. Dit is strafbaar en wordt gezien als een criminele activiteit.
In the XBox Live-gebruiksrechtovereenskomst wordt het volgende vermeld:
6.3.             Facturering. Door een betaalwijze te verstrekken aan Microsoft (i) verklaart u dat u bevoegd bent tot het gebruiken van de opgegeven betaalwijze en dat u alle betaalgegevens naar waarheid en nauwkeurig hebt verstrekt;
Wij hebben Microsoft Nederland om een reactie gevraagd. Ze hebben aangegeven dat ze vandaag met een reactie zouden komen, dit is helaas niet gebeurd.

Conclusie

Kortom je moet zelf weten wat je doet. Wij denken dat het lastig te na te gaan vanuit welk land je in bijvoorbeeld de US Store een aanschaf doet. We kunnen natuurlijk ook niet uit uitsluiten dat Microsoft hier tegen kan en gaat optreden. We zullen de ontwikkelingen nauw in de gaten blijven houden.
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties