Het zou een Suske en Wiske titel kunnen zijn. Waar je niet bij stilstaat is dat mensen die helpen met een videogame een job als een ander hebben, met dus ook een bijbehorende vakbond. Daar hoor je ons al aankomen, want als de vakbond zich ermee gaat bemoeien dan komt er meestal een staking aan. Ditmaal gaat het om stemacteurs voor videogames.

De Amerikaanse vakbond SAG-Aftra wil met hun stemacteurs acties ondernemen en dreigen met een staking. Zij willen de overeenkomsten die er nu zijn, die nog afstammen uit de jaren 90, aanvullen met hedendaagse bonussen en dergelijke. Ze hopen op prestatiebonussen afhankelijk van de verkoop van de game, met daarnaast compensatie voor stembandbelastende klussen en de verplichte aanwezigheid van een stuntcoördinator bij motion capture. De vakbond heeft ook bezwaar tegen uitgevers die eigen mensen gebruikt als stemacteur zonder dat die zich bij de vakbond aansluiten.

Telefoon checken kost 2500 dollar

In mei en juni dit jaar had SAG-Aftra al gesprekken met enkele grote uitgevers als EA, Activision, Warner Bros en Disney. Daar bleek dat de standpunten toch nog ver uit elkaar liggen. Zo deden de uitgevers tegenvoorstellen waarin stond dat ze SAG-Aftra stemacteurs een boete kunnen opleggen van minimum 2500 dollar als ze zich schuldig maken aan opzettelijk verzuim. Een kanttekening hierbij is dat het lezen van een sms’je op het werk al kan worden gezien als verzuim. Ook willen de uitgevers de zaakwaarnemers van de stemacteurs 50.000 tot 100.000 dollar boete kunnen opleggen als ze hun stemacteurs niet naar bepaalde kleinere audities sturen. Daarvoor willen ze bovendien de vakbondslicentie van een zaakwaarnemer kunnen laten intrekken. Daarnaast willen ze ook stemacteurs die geen lid zijn van de vakbond kunnen aannemen.

Verplicht staken

Zoals jullie wel gedacht hadden, gingen ze bij de vakbond niet akkoord. Zo lijkt het erop dat het wel eens kan uitdraaien op een staking. Voor zo’n staking moet minstens 75% van de leden van SAG-Aftra voor stemmen. Als dit gebeurt, dan worden alle vakbondsleden verplicht hun werk neer te leggen voor de duur van de staking. Ook de vrije stemacteurs worden dan opgeroepen om mee te doen aan deze actie. Of de staking er komt weten we niet, omdat de resultaten van de stemming nog niet bekend zijn.

Wel stemden beide partijen al in met een zogenaamde media cut. Dat is voor ons, media, best wel kut, aangezien wij dus geen info hierover meer zullen krijgen. Alleen de datum van de eventuele staking wordt nog meegedeeld. Wordt dus niet vervolgd…

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties