De Xbox One blijft indiegames een stuk later krijgen dan andere apparaten. Zo ook ABZÛ, een game die draait om een avontuur onder water. Maar was deze game de moeite wel waard om naar de One te brengen? Je leest het hier!

ABZÛ draait om een naamloos wezen die in de grote oceaan zwemt. verhaal heeft de game niet echt. Tenminste… als ik erover na ga denken, dan heeft de game dat wel. Sterker nog de game heeft een eye opener. In ABZÛ zul je namelijk vaak donkere krachten tegenkomen die de oceaan vervuilen en de vissen doden. Pas nu als ik er over nadenk, dan snap ik wat die donkere krachten waren: de mens. Het is bijzonder te noemen, want ABZÛ is een game die draait om ontspanning, maar eigenlijk probeert de game je ook te vertellen dat we de oceaan kapot maken. Alleen om deze boodschap verdient ontwikkelaar Squid Games al een staande ovatie.

In het begin van de game moest ik even wennen aan het zwemmen, maar vijf minuten later voelde ik me een vis in het water. De game ontving mij direct met een prachtige onderwaterwereld vol met vissen, koraal en grotten. De grafische stijl die hiervoor gekozen is, mag fenomenaal genoemd worden.

Ontspanning

ABZÛ moet je eigenlijk spelen als pure ontspanning. Je kan in de game niet dood en daarom kun je weinig fout doen. Wel kent de game wat collectibles die je kunt verzamelen. Zo kun je vissen bevrijden uit zogeheten ‘pools’ en zeeschelpen vinden. Daarnaast kun je mediteren, het leuke hiervan is dat je vissen kunt bestuderen.

Vissen, die zijn er in overvloed. Denk niet alleen aan de kleine clownsvissen, zeebaarzen, inktvissen en ga zo maar door. En ook andere onderwaterdieren zoals dolfijnen, haaien en walvissen komen voorbij. Leuk detail is dat je de grotere dieren kunt berijden. Zie hierboven mijn sprong met een blauwe walvis!

Muzikaal

ABZÛ weet vooral te scoren met twee dingen: de frisse grafische stijl en de muziek. De muziek is gemaakt door componist Austin Wintory. Ik heb normaal vrij weinig met de muziek die componisten maken, maar de muziek in Abzu had mij te pakken.

De muziek versterkt de emotie bij gebeurtenissen in de game, maar versterkt ook het gevoel van avontuur. Je vraagt je nu misschien af wat ik gedronken heb, maar probeer de game maar eens! En laat me maar weten hoe jij het ervaren hebt.

Kritiek

Is ABZÛ dan helemaal perfect? In mijn ogen grenst het daaraan. Echter zijn er twee kleine puntjes van kritiek. Ik snap dat dit een indie game is, maar de game is behoorlijk kort. Voor degenen die mijn review van het fantastische Firewatch hebben gelezen, komt dit bekend voor. De game heeft een prachtig einde, maar dat ik die na vijf uur al te zien kreeg vond ik wel vroeg. Ik had vijf uur de tijd genomen om alle collectibles te verzamelen. Neem je die tijd niet, dan kun je de game in vier uur uitspelen.

Een ander minpunt is de prijs. Als Gold lid betaal je nu €16,99 voor de game, waar deze normaal €19,99 kost. Voor een game die je in een paar uur tijd uitspeelt is dit echt te duur. De prijs was passender geweest als deze rond de €9,99 had gezeten.

Conclusie

ABZÛ is een avontuur dat wordt bijgestaan door een fantastische stijl, muziek en sfeer. Het is een game die ook als eye-opener dient en dat doen niet veel games. Jammer is het feit dat de game behoorlijk aan de prijzige kant is. Daarnaast is de speelduur helaas ook niet heel lang. Ben je echter op zoek naar wat ontspanning tussen alle triple A titels door? Dan is ABZÛ een game die je die ontspanning zonder meer kan geven!

RECENSIES OVERZICHT
ABZÛ
90 %
review-abzuPluspunten: <br> + Sfeervol<br> + Muziek <br> + Grafisch<br> <br> Minpunten: <br> - Kort<br> - Prijs <br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties