Terwijl we ons opmaken voor wat volgens mij een nog veel vetter gamejaar wordt dan het huidige neem ik jullie graag nog even mee in wat voor mij de hoogte- en dieptepunten van 2019 waren.

En dan laten we de politiek even achterwege. Want ook op dat gebied is er dit jaar in de industrie veel gebeurd.

Flop 2019 – Untitled Goose Game

Het is niet dat ik geen slechtere games heb gespeeld dit jaar (SolSeraph of Banana Blitz HD om er een paar te noemen). Untitled Goose Game is de game die mij het meest frustreerde. Omdat ik verkeerde verwachtingen had van het spelletje, leidde het spelen ervan tot een totale deceptie. Het gaat dan ook eigenlijk veel te ver om het als flop te bestempelen. Mijn interesse werd gewekt door de buzz die rond de game is ontstaan. Op basis van screenshots en features zoals een toegewijde knop om naar mensen te gakken dacht ik dat het om een sandbox zou gaan waar je als gans kon lopen klootviolen. Eigenlijk naar het voorbeeld van Goat Simulator.

Untitled Goose Game is echt wat anders dan dat. Het is een stealth game in vermoming. Doorgaans heb ik het geduld niet voor het betere sluipwerk, met uitzondering van Metal Gear Solid 5. Als je in MGS 5 gezien wordt kun je het altijd nog over een andere boeg gooien door de trekker over te halen. In Untitled Goose Game is er zelfs helemaal geen sprake van een fail state. Wordt de gans gezien met een van de eigendommen van het slachtoffers dat je terroriseert dan probeer je het even later toch lekker opnieuw?

Het probleem is dat de nieuwigheid van het waggelen en gaggelen van de gans er snel af en dat je er dan achter komt dat de game draait om het afstrepen van doelen op je checklist. Neem nou het verzamelen van items die je nodig hebt voor een picknick. Je moet op je hoede zijn en de juiste moment aangrijpen of de juiste situatie creëren door de mensen waarbij je die spulletjes weg neemt afleidt. Voor mijn gevoel draait draait het voornamelijk om het herhalen van taken totdat je je doel bereikt, trial and error. Het voelde voor mij meer aan als een opgave dan dat je de klootzak kon uithangen. Blij dat ik hem via Game Pass heb binnengehaald, maar nogmaals misschien ligt het wel meer aan de verwachtingen die ik van de game had dan het spelletje zelf. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen!

Top game – Monster Hunter World: Iceborne

Ik had geen spijt dat ik Forza Horizon 4 tot mijn topper van 2018 had benoemd. Het was immers verreweg mijn meest gespeelde game dat jaar. Echter, had Monster Hunter World van begin 2018 vorig jaar zijn klauwen al in mij weten te zetten dan had ik het wel geweten.. Gelukkig biedt de grote uitbreiding Iceborne voor Capcom’s monsterhit mij de kans dit recht te zetten.

De serie is al vanaf het eerste deel uit 2004 (2005 voor de Europeanen) er een om rekening mee te houden. En met Iceborne is het naar mijn mening op z’n best. Met onder meer een verbeterde en enorm sfeervolle hubwereld, een paar van de meest epische gevechten die de serie rijk is en een beter uitgewerkte multiplayer modus zijn er nog meer redenen om terug te blijven komen. En dat laatste is wat ik bij Monster Hunter ook blijf doen. Of het nou is om andere spelers op weg te helpen, me te wagen aan de moeilijkste monsters in de Guiding Lands of het eigen maken van een van de vele wapentypen, Monster Hunter blijft me boeien.

Meer

Er is een topper waar ik dit jaar niet voldoende tijd in heb kunnen stoppen. Of eigenlijk was dat een eigen keuze. Je moet immers stoppen op je hoogtepunt, toch? Wil het toeval dat ik mijn eerste match in Apex Legends eindigde als kill leader en champion. Met stijgende verbazing en een steeds krampachtigere grip op mijn controller heb ik het gadegeslagen. Ik wijt het aan een flinke dosis geluk maar toch ook wel mijn dierlijke instinct.

Het was in ieder geval een van mijn absolute hoogtepunten van het jaar, mede mogelijk gemaakt dankzij het intuïtieve ping systeem.  Toch is mijn aandacht in de tussentijd uitgegaan naar games als Sekiro en de beide rally toppers. De slimme foefjes van Respawn Entertainment en de haast zalvende gameplay van Apex Legends smaakte absoluut naar meer. Mijn voornemen voor 2020 is om er meer van te spelen.

Ten slotte wil ik jullie graag bedanken voor je betrokkenheid bij de website, de gezelligheid en jullie positieve bijdragen.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
2 jaren geleden

Ik had een stream gezien van de Knapperige Knapen die het duo Lekker Spelen vormen. Ze speelden ‘Untitled Goose Game’ op de Nintendo Switch en het zag er wel grappig uit. Geen idee hoe lang dat leuk zou blijven en hij was tot en met gisterochtend verkrijgbaar met korting. Toch maar niet gedaan.