Het jaar 2019 nadert haar einde. Tijd voor een terugblik op afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten en welke games hadden beter nog even uitgesteld kunnen worden?

Met de Xbox Game Pass wordt het er niet makkelijker op om aan het einde van het jaar tot een Top en Flop lijstje te komen. De service biedt de mogelijkheid om voor een paar euro’s per maand een heel scala aan games te spelen. Dat betekent ook dat ik games check die ik anders wellicht niet zou spelen of die ik als losse aankoop te prijzig vind. En zo, eind 2019 staat de teller op meer dan 100 gespeelde games. Gelukkig ben ik er op de valreep dan toch uitgekomen. Bij deze mijn flop(s) en top(s).

Flop van 2019 – Bethesda

De Flop vertegenwoordigd wat mij betreft niet perse de kwalitatief slechtste game. De Flop gaat wat mij betreft veel meer over het onbenut laten van potentieel, verwachtingen die gewekt worden maar niet nagekomen. Games waar de plank volledig mis werd geslagen of games die inspiratieloos en ‘onaf’ zijn terwijl de resources bij de ontwikkelaars wel aanwezig zijn. Als ik deze criteria hanteer dan is er eigenlijk naar mijn mening één partij die met vlag en wimpel afgelopen jaar er een potje van heeft gemaakt.

Oh, oh, oh, Bethesda, wat is er toch allemaal aan de hand? Een game leveren die naar (mijn smaak) niet af is, geplaagd werd door bugs, overpriced en die één van de meest geliefde franchises op de rand van de afgrond heeft gezet (Wolfenstein: Young Blood). Een tweede game leveren die enorm repetitief was, een flinterdun en inspiratieloos verhaal kent, met een wereld die zo ontzettend leeg aanvoelde dat ik er, ondanks hier en daar wat mooie roze kleurtjes, somber van werd (Rage 2). En dan het Fallout 76 debacle. Een game die eind 2018 uitkwam en in 2019 doorontwikkeld zou moeten worden. Wat volgde waren echter: communicatie blunders, patches die alleen maar voor meer bugs zorgde, spelers onder onnavolgbare beweegredenen bannen, updates die uitgesteld werden, een maandelijks abonnement verzinnen voor content die eigenlijk gewoon in de game had moeten zitten.

Mijn Bethesda-hart huilt. Het vertrouwen is niet weg, maar is wel flink beschadigd. Hopelijk is er bij Bethesda genoeg financiële ruimte om 2020 een jaar van bezinning te laten zijn, om vervolgens in 2021 terug te keren met één van de velen epische IP’s die zij in bezit hebben. Neem alsjeblieft de tijd!

Top game 2019 – (tromgeroffel…….) Gears 5 + twee extraatjes

Het jaar 2019 was voor mij persoonlijk een uitstekend game jaar. Er kwamen veel games uit die in mijn straatje passen. Uit deze lijst één topper kiezen voelt dan ook een beetje alsof ik een paar van mijn darlings moet gaan killen. Daarbij geloof ik, voor mijn persoonlijk, ook niet zo in een ‘over all’ beste game. Mijn stemming en tijd van het jaar speelt een belangrijke rol in waar ik qua gamen zin in heb en wat ik op dat moment goed vind. Ik wil daarom kort een drietal games noemen die ieder op een bepaald gevoel van mij als gamer in 2019 hebben weten in te spelen. Ik zal echter geen party-poeper zijn en er eentje als de topper van 2019 aanwijzen.

Als eerste wil ik Life is Strange 2 genoemd hebben. Deze game weet mij bezig te houden, ook wanneer ik de Xbox uitzet. Het verhaal gaat door in mijn hoofd, ook wanneer ik niet aan het spelen ben. Het is de enige game waarbij ik het uitspelen zo lang als mogelijk uitstel, omdat ik niet wil dat het ‘stopt’. Life is Strange 2 biedt een indrukwekkend verhaal vol met sterke characters in een prachtig neergezette wereld.

A Plague Tale: Innocence is de game die mij afgelopen jaar het meest verrast heeft. Ineens lag deze game daar op de digitale deurmat en blijkt de kleine Franse studio een verhalend en visueel meesterwerk afgeleverd te hebben. Het heeft mij ook van mijn rattenfobie afgeholpen, waarvoor dank!

En dan is er natuurlijk Gears 5. Wat mij betreft het beste dat 2019 qua gaming heeft gebracht. Heel veel klopt er aan deze game. Een sterke verhalende campaign, een online multiplayer waar je honderden uren in kunt stoppen. Epische characters, prachtig level-design, lekkere shooter-actie en de nodige variatie in de online multiplayer. Ik kijk naar iedere nieuwe Gears uit voor de nostalgie, maar blijf spelen vanwege de heerlijke gameplay.

Honorable Mentions

En dan tot slot een aantal honorable mentions. Games die gemaakt zijn door relatief kleine teams van (voornamelijk onafhankelijke) ontwikkelaars. Teams die op creatieve en inspirerende wijze verhalende games ontwikkeld hebben en die daarmee het mijn games bibliotheek meer kleur geven. Sea of Solitude, The Sojourn, Arise: A Simple Story, Outer Wilds, Lost Ember en The Outer Worlds. Jullie maken het jaar 2019 compleet!

Op naar 2020! Een jaar om naar uit te kijken. De vruchten van de rond 2017 ingezette koers bij Xbox zullen nog meer geplukt gaan worden. In 2020 komen er naar verwachting tussen de 10 en 20 games van de Xbox Games Studios uit. In 2020 wordt Project xCloud in Nederland gelanceerd. In 2020 brengt Microsoft met de nieuwe Xbox de meest krachtigste console op de markt en dan is er natuurlijk nog de steeds maar groeiende Game Pass. Kortom, aan de horizon lonkt de Xbox-lente en ik kijk er naar uit om samen met mijn collega’s bij XboxNederland.nl ook in 2020 jullie weer van je dagelijkse portie Xbox-nieuws te voorzien. Fijne jaarwisseling gewenst en proost op 2020!

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Hans
Hans
2 jaren geleden

Rik zit bijna altijd op 1 rechte lijn met mij wat games betreft, Bethesda heeft er inderdaad letterlijk op zijn Rotterdams gezegd een tering zooi van gemaakt, ik werd blij gemaakt met het feit dat de aankomende dlc SP zou bevatten va Fallout 76 maar helaas werd dat uitgesteld. Dat laatste zal wel te maken hebben met de release van The Outer Worlds.

Verder een heel mooi lijstje aan games die ook mij enorm blij gemaakt hebben.