Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

Nadat we gisteren afsloten met Resident Evil 4 gaan we vandaag aan de slag met Resident Evil: Revelations. Deze game kwam oorspronkelijk uit op de Nintendo 3DS en vult het gat tussen deel 4 en 5 op.

Ergens aan de mediterrane kust zijn de brokstukken te vinden van de drijvende stad Terragrigia. Er werd ruim 11 jaar gebouwd om deze locatie te realiseren. De stad wekte in combinatie met zonnepanelen en een satelliet zijn eigen energie op en was volledig zelfvoorzienend. Kortom, de ultieme, groene stad. In 2004 werd deze stad door de terroristische groepering Veltro aangevallen. Veltro liet een virus los in de stad en ook een aantal B.O.W’s. Dit zorgde voor een van de grootste tragedies die de wereld ooit heeft gezien. De FBC, de grootste bestrijder van bio-terrorisme werd erbij gehaald om de situatie te beoordelen. Met behulp van de BSAA, Bioterrorism Security Assessment Alliance, werd geprobeerd de dreiging tegen te gaan, maar tevergeefs. De organisaties besloten dat er drastische maatregelen nodig waren om deze ramp het hoofd te bieden en ze zetten Terragrigia’s eigen satelliet tegen de stad in. Alle B.O.W’s en sporen van het virus werden samen met de stad volledig uitgeroeid. De FBC verklaarde dat het met de vernietiging van de stad ook de terroristische groepering Veltro uitgeroeid had. Het incident kwam bekend te staan als de ‘Terragrigia Panic’.

Een jaar na de tragische gebeurtenissen in Terragrigia is Jill Valentine samen met haar partner Parker Luciani vlakbij de plek van de ruïnes voor de BSAA aan het werk. Er spoelen al een poosje diverse kadavers aan en de BSAA wil graag weten wat het zijn. Het lijken een soort enorme bloedzuigers te zijn. Terwijl ze de kadavers scannen valt één van hen het duo plotseling aan. Ze weten het snel uit te schakelen en rapporteren hun bevindingen aan hun leidinggevende, Clive O’Brian. Clive ontvangt een telefoontje en verteld Jill en Parker wat hij net te horen kreeg. Ze zijn het contact verloren met Chris Redfield en Jessica Sherawat. Chris en Jessica waren een aanwijzing aan het volgen over Veltro, maar ergens op zee zijn ze het signaal verloren. Clive stuurt Jill en Parker naar hun laatst bekende coördinaten.

Een paar uur later arriveren Jill en Parker op hun bestemming. Het is een enorm cruiseschip, de Queen Zenobia. Ze gaan aan boord van het schip, op zoek naar hun collega’s. Het hele schip lijkt verlaten. Hier en daar ligt een lijk, maar een teken van leven is er niet. Na een poosje komen ze in de kombuis van het schip aan. Terwijl ze de ruimte uitpluizen, op zoek naar aanwijzingen, worden ze ineens door een B.O.W. aangevallen. Ze weten het monster uit te schakelen, maar de noodzaak om Chris en Jessica te vinden is wel wat urgenter geworden.

Terwijl Parker achterblijft om het monster dat ze net uitgeschakeld hebben te onderzoeken, gaat Jill verder op onderzoek. Niet veel later loopt ze tegen een deur aan die op slot zit. Terwijl ze door een kijkgat in de deur kijkt ziet ze Chris vastgebonden op een stoel zitten. Vlug gaat ze op zoek naar de sleutel om de deur te openen.

Korte tijd later ziet ze een vrouw die belaagd wordt door twee B.O.W’s. Jill schakelt de monsters uit, maar is te laat om de vrouw te redden. Ze draagt geen uniform van de bemanning, dus wie ze is en bij wie ze hoort is een raadsel. Wel vindt Jill de sleutel van de deur waarachter Chris gevangen zit en dus gaat ze gauw terug naar de deur waar Parker al op haar wacht. Ze openen de deur. Chris reageert niet. Het tweetal gaat naar binnen en ontdekt waarom Chris niet reageert. Het is een pop. Ze zijn in de val gelopen. Plots stroomt de kamer vol met gas. Net voordat Jill buiten westen raakt ziet ze een persoon met een gasmasker binnen komen. “Het is tijd dat je de waarheid hoort, mevrouw Valentine”. Jill raakt buiten westen.

Ondertussen, ergens in de bergen van Finland, onderzoeken Chris en Jessica nog altijd hun aanwijzing naar Veltro. Terwijl ze steeds hoger de bergen in klimmen zien ze een vliegtuig dat niet veel verderop neerstort. Snel gaan ze naar de plek waar het vliegtuig is neergestort toe. Hier ontdekken ze waar ze al bang voor waren. Er zijn geen overlevenden. Wel vinden ze enkele kisten waar een markering op zit voor B.O.W’s. Ze vragen zich af of Veltro hier achter zit, al kan Chris zich moeilijk voorstellen dat de groepering de ramp in Terragrigia overleefd heeft. Behalve de kisten vinden ze ook een vluchtplan. Volgens het vluchtplan was het vliegtuig onderweg naar Valkoinen Mökki Airport. Het duo besluit daar naartoe te gaan om te kijken of ze hier misschien meer aanwijzingen naar Veltro kunnen vinden.

Hun reis naar het vliegveld leidt ze door een verlaten mijn waar ze prompt aangevallen worden door een groep gemuteerde honden. Ze weten de monsters te doden, maar het bevestigd wel wat hun aanwijzing al zei, Veltro is terug.

Even later vinden ze de uitgang van de mijn en zien ze het vliegveld. Er hangen diverse vlaggen met het logo van Veltro. Ze nemen contact op met O’Brian. Ze leggen uit dat ze niet eerder contact op konden nemen omdat hun apparatuur geblokkeerd werd. O’Brian verteld op zijn beurt dat hij Jill en Parker naar hen op zoek heeft gestuurd, maar dat ze nu geen contact meer met hen kunnen krijgen. Hij vermoedt dat ze in de val gelokt zijn. Chris en Jessica vertrekken naar de Mediterrane Zee, op zoek naar hun collega’s. O’Brian stuurt ondertussen, op verzoek van Chris, agenten Keith Lumley en Quint Cetcham naar Valkoinen Mökki Airport om op zoek te gaan naar sporen en aanwijzingen naar Veltro.

Op de Queen Zenobia wordt Jill ondertussen weer wakker. Ze zit opgesloten in een hut, zonder wapens. Ze neemt contact op met Parker die in dezelfde situatie zit. Ze besluiten elkaar op te zoeken. Na een behoorlijk aantal monster ontweken te hebben weet Jill Parker weer te bereiken. Het tweetal zet koers richting de brug van het schip om contact op te nemen met het hoofdkwartier.

Wanneer ze op de brug aankomen zien ze dat alles is vernield. Het schip kan niet meer bestuurd worden en ook de communicatieapparatuur is gesloopt. Van buiten klinkt een luide knal. De boot waar Jill en Parker mee zijn gekomen is zojuist ontploft. Ze zitten in de val. Dan verschijnt er ineens een gedaante op de brug die Jill probeert te overmeesteren. Ze weet te ontkomen en Parker richt zijn wapen op de persoon. “Laat je wapen vallen”. De onbekende persoon reageert: Laat jij het jouwe maar vallen Parker”.

Parker herkent de man. Een jaar geleden werkte hij samen met deze man, genaamd Raymond Vester, en Jessica nog voor het FBC. Ze waren met zijn allen in Terragrigia om te helpen, maar de commandant, Morgan Lansdale, besloot om de satelliet te gebruiken om de stad en zo ook de monsters te vernietigen. Een beslissing die niet gesteund werd door de BSAA en ook niet door Parker en Jessica. Ze weten de stad net op tijd te ontvluchten en besluiten zich aan te sluiten bij de BSAA.

Parker vraagt Raymond wat de FBC op de Queen Zenobia doet, maar Raymond zegt alleen maar dat hij zich niet hoeft te verantwoorden aan hem en verlaat de brug. Jill en Parker blijven achter en besluiten hun oorspronkelijke plan te vervolgen, contact leggen met het hoofdkwartier.

Na een tijdje weten Jill en Parker een ruimte te vinden met communicatieapparatuur voor noodsituaties. Helaas is de persoon die over deze ruimte gaat verdwenen. Hij heeft een briefje achtergelaten met een boodschap over waar hij te vinden is. Hij verschuilt zich voor de monsters op de promenade en dus gaat ons tweetal daar naartoe. Eenmaal op de promenade aangekomen vinden ze communicatie officier, maar hij is in een walgelijk monster gemuteerd. Ze weten hem uit te schakelen en gaan terug naar de communicatieapparatuur om dan toch eindelijk contact te kunnen leggen met het hoofdkwartier.

Wanneer ze bij de communicatieruimte aankomen lopen ze Raymond weer tegen het lijf. Hij zegt dat ze allemaal te laat zijn en laat de vernielde apparatuur zien. Op het tv scherm verschijnt ineens de man met het gasmasker die Jill en Parker eerder gevangen nam. Hij verklaart dat hij inderdaad bij Veltro hoort en dat hij genoeg van het T-Abyss virus heeft om een vijfde deel van de complete watervoorraad op de wereld te infecteren. Hij citeert een quote van Dante en als demonstratie gooit hij vervolgens wat van het virus in een aquarium waar een aantal vissen in zitten die meteen in een stel lelijke mutanten veranderen.

Parker is kwaad. “Verdomde terroristen”. Volgens Raymond willen ze de waarheid over Terragrigia boven water halen en zijn ze daarnaast ook uit op wraak.

Omdat ze nog altijd contact willen maken met het hoofdkwartier moeten Jill en Parker een manier bedenken om de boel weer aan de praat te krijgen. Ze besluiten om te proberen de motor van het schip weer aan de praat te krijgen zodat ze in elk geval weer stroom hebben en dus gaan ze richting de machinekamer.

Voordat ze gaan vraagt Raymond of ze meer mensen van de FBC gezien hebben. Hij is namelijk al enige tijd het contact met zijn partner Rachael kwijt, die ook onderweg was naar de machinekamer. Jill herinnert zich de vrouw die door de twee BOW’s werd aangevallen en hoopt dat zij niet Rachael was.

Onderweg naar de machinekamer komen ze bij een lift uit die hen naar hun bestemming moet brengen, maar de sleutel ontbreekt. Jill redeneert dat Rachael degene moet zijn die de sleutel heeft en dus gaat ze terug naar de plek waar de onbekende vrouw eerder aangevallen werd om te controleren of dit inderdaad Rachael is en of zij de sleutel heeft.

Op de plek aangekomen ziet Jill dat het lichaam van de vrouw er niet langer ligt. Ze vindt wel een notitie van de vrouw waarin staat dat dit schip gebruikt is voor de terroristische aanval op Terragrigia. De UAV waarmee het virus op de stad werd losgelaten is namelijk ook aan boord van het schip. Verderop in de notitie staat omschreven dat de persoon die dit briefje heeft gemaakt deze klus helemaal niet wilde, hoe ze aangevallen werd door twee monsters en hoe haar lichaam is begonnen te muteren.

Kort hierna loopt Jill de gemuteerde vrouw tegen het lijf. Het monster valt haar aan, maar Jill weet haar uiteindelijk uit te schakelen. Jill onderzoekt het lichaam en vindt de sleutel van de lift. Het was inderdaad Rachael. Vlug zetten Jill en Parker hun tocht naar de machinekamer voort.

Ondertussen zijn Quint en Keith aangekomen bij Valkoinen Mökki Airport. Daar horen ze van eerder gearriveerde BSAA medewerkers dat er een ondergrondse schuilplaats is aangetroffen. Het tweetal besluit om die schuilplaats maar eens te onderzoeken. Ze vinden een bewakerspost en treffen daar enkele camerabeelden aan waarop te zien is hoe een aantal BOW’s een vrachtvliegtuig aanvalt en neer laat storten. Op andere beelden is een overlevende te zien in de bunker die aangevallen wordt door een onzichtbaar iets. De persoon overleeft het niet, maar laat wel iets vallen. Quint en Keith besluiten om uit te zoeken wat dat was. Ze weten de ruimte te vinden waar de overlevende aangevallen werd en ontdekken dat wat de persoon liet vallen een USB-token was waarmee ze de hoofdcomputer van het neergestorte vliegtuig kunnen kraken en zo de locatie van het schip kunnen vinden. Tevreden met wat ze hier gevonden hebben besluit het tweetal de schuilplaats te verlaten en naar het neergestorte vliegtuig te gaan.

Terug op het schip zijn Jill en Parker in het ruim aangekomen en ontdekken ze dat de boel langzaamaan vol loopt met water. Probeert Veltro het bewijs te vernietigen door het schip te laten zinken? Ze moeten de boel compartimenteren, maar daar hebben ze toch echt eerst elektriciteit voor nodig en dus zetten ze door richting de machinekamer. De weg naar de machinekamer is ook ondergelopen en in het water zitten BOW’s die ze nog niet eerder zijn tegengekomen. Het is niet makkelijk, maar ze weten uiteindelijk de machinekamer te bereiken en de boel te herstarten. Hun problemen zijn echter nog niet voorbij, want de ruimte waar ze zich in bevinden wordt afgesloten en het water dat in het ruim stond wordt naar binnen gepompt. Ze moeten vlug een uitweg zien te vinden, want anders verdrinken ze.

Quint en Keith hebben inmiddels het neergestorte vliegtuig bereikt en ontdekken hier wat de overlevende soldaat in de ondergrondse schuilplaats heeft vermoord. Het is een nieuw type Hunter, de Ghost. Dit beest kan onzichtbaar worden en een groep Ghosts valt het duo aan. Ze weten de aanval te overleven en besluiten om vlug het wrak te onderzoeken, voordat er meer monsters komen.

Quint gebruikt de USB-token om de computer te ontgrendelen en weet de locatie van het schip te achterhalen. Hij ontdekt ook dat Veltro op zoek is naar het schip. Vreemd gegeven, want het lijkt er op dat Veltro dus hun eigen basis is ontvlucht en op zoek is naar hun eigen schip. Quint en Keith vragen zich af wie er dan eigenlijk de werkelijke vijand is. Vlug nemen ze contact op met O’Brian om de locatie van het schip door te geven. O’Brian geeft op zijn beurt de locatie weer door aan Chris en Jessica. Die blijken niet heel ver van het schip vandaan te zijn en gaan vlug naar het cruiseschip, op zoek naar Jill en Parker.

Omdat ze geen idee hebben waar hun partners zijn besluiten Chris en Jessica om dan eerst maar gewoon elke kamer die ze tegenkomen te doorzoeken. Al snel krijgen ze een update van Quint die hun verteld dat er een probleem is met de motoren van het schip en dat het dus niet onverstandig is om eens een kijkje te nemen in de machinekamer. Chris besluit dit advies op te volgen en zo vlug als ze kunnen gaan hij en Jessica naar het ruim van het schip. Wanneer ze eenmaal in de machinekamer aankomen blijkt deze helemaal leeg te zijn. Geen spoor van Jill en Parker.

Een paar minuten eerder…

Jill en Parker dreigen een langzame verdrinkingsdood te gaan sterven en zijn wanhopig op zoek naar een uitweg. Ze weten een rooster te vinden dat ze met veel moeite open weten te breken en zo kunnen ze uit hun benauwde situatie ontsnappen. Ze gaan terug naar de controlekamer om het ruim te compartimenteren en het water uit het ruim te pompen.

Ze besluiten om ook nog eens te kijken of ze inmiddels alweer contact kunnen krijgen met het hoofdkwartier, maar ze hebben nog altijd geen bereik. Het duo bedenkt dat dit misschien aan de antenne van het schip kan liggen en besluit om dit te proberen te herstellen. En dus gaan ze op weg naar boven, naar de brug van het schip.

Chris en O’Brian hebben inmiddels uitgevonden waarom ze Jill en Parker niet konden vinden. Volgens Quint zijn er twee schepen, niet al te ver van elkaar vandaan. Chris en Jessica zijn op de Queen Semiramis en niet op de Queen Zenobia. Jill en Parker moeten op het andere schip zijn en dus stappen ze in een bootje, op zoek naar de Queen Zenobia.

Jill en Parker zijn ondertussen op weg terug naar de brug. Terwijl ze in de lift stappen op weg naar boven vragen ze zich af wat Veltro nu eigenlijk wil. Ook vinden ze het vreemd dat ze sinds de video niks meer van de terroristische groepering gehoord hebben. Plots wordt de lift aangevallen door een monster. Het duo weet het monster te verjagen en bereikt uiteindelijk de brug van het schip. Het monster dat ze net echter verjaagd hebben heeft het tweetal echter achtervolgt en valt ze nu wederom aan. Ditmaal weten ze het gedrocht ook daadwerkelijk uit te schakelen. Ze gaan verder op weg naar de antenne van het schip.

Ze weten de antenne te repareren en eindelijk kunnen ze contact leggen met O’Brian. Ze vertellen hem dat ze flink in de nesten zitten. O’Brian antwoordt dat hij hiervan op de hoogte is en dat ze in een hinderlaag gelopen zijn. Parker wil graag weten hoe O’Brian dat weet, maar die draait er wat omheen. Hij lijkt meer te weten dan hij toe wil geven. Op dat moment komt er een bericht binnen van de ESF, European Security Force. De satelliet waar Terragrigia mee vernietigd werd is gereactiveerd en lijkt de Queen Zenobia op de korrel te nemen. Parker vraagt O’Brian om hun daar zo snel mogelijk weg te halen, maar O’Brian zegt dat hij dit niet kan autoriseren. O’Brian kijkt naar een foto op zijn bureau van hem en de FBC commandant Morgan Lansdale op staan en zegt tegen zichzelf: “Dus, je hebt de boel al geactiveerd huh? Je bent nog niks veranderd”.

O’Brian verteld Jill en Parker dat Chris onderweg is naar hun locatie om ze op te halen. Er is geen tijd meer om nog een andere reddingsmissie op te zetten. Hij zal doen wat hij kan om de aanval te stoppen.

Dan krijgen ze een oproep van Quint. Hij zegt dat het mogelijk is om het geleide systeem van de satelliet in de war te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten ze UAV gebruiken die nog aan boord van het schip is. Dezelfde UAV waarmee Veltro vorig jaar het virus in Terragrigia losliet. De UAV heeft zogenaamde Chaff aan boord waarmee het de satelliet in de war kan brengen. Volgens Quint staat de UAV op de voorsteven en dus is dat het nieuwe doel voor Jill en Parker.

Onderweg komen ze Raymond nog tegen die radiocontact heeft met iemand, maar meteen ophoudt met praten zodra hij het tweetal ziet. Hij zegt dat hij achterblijft terwijl zij naar de UAV gaan. Hoe hij van de plannen van de BSAA weet is Jill en Parker een raadsel, maar tijd om erover na te denken is er niet en dus gaan ze door. De voorsteven krioelt van de Hunters, maar na een flink vuurgevecht weten ze alle BOW’s uit te schakelen en de UAV te bereiken die gelukkig nog intact is.

Ondertussen ontvangt Morgan Lansdale een telefoontje van O’Brian. “Wat wil je?” O’Brian vraagt hem hoe lang het inmiddels geleden is. Een jaar? “Je bent te laat”, reageert Lansdale. O’Brian wil weten waarom Lansdale het Regia Solis-project heeft geactiveerd. Waar is hij zo bang voor? “Omdat het tijd is O’Brian”, en hij drukt de knop om te vuren in. Jill en Parker hebben nog zes minuten om de UAV in de lucht te krijgen.

Een race tegen de klok begint. Het besturingssysteem van de UAV bevindt zich in het ruim en dat zit vol met monsters. Bovendien is Rachael ook terug. Het duo weet net op tijd de besturing te bereiken en de UAV te lanceren. Het werkt. De satelliet mist het schip, maar creëert wel een enorme golf die over het schip heen spoelt.

O’Brian confronteert Lansdale ondertussen met zijn radicale oplossingen. Als je met vuur speelt brandt je jezelf vanzelf een keer. Dit soort extreme acties creëert namelijk alleen maar nieuwe groepen zoals Veltro. Dit is ook precies wat Lansdale wil. Zonder Veltro hebben mannen als hij geen bestaansrecht. Het gesprek eindigt.

De Queen Zenobia begint dankzij de enorme golf ondertussen te zinken en Jill en Parker moeten dus zorgen dat ze zichzelf in veiligheid brengen. Zo snel als ze kunnen zwemmen ze door het ruim, op zoek naar een weg naar boven. Terwijl ze een uitweg zoeken krijgen ze een oproep van Chris die verteld dat hij onderweg is naar de Queen Zenobia om hen op te pikken. Het tweetal zet koers richting het extractiepunt, de foyer van het schip, maar voordat ze daar aankomen lopen ze de man met het gasmasker tegen het lijf.

De man in het gasmasker staat op het punt te vertellen wat hij weet. Over Terragrigia, de Queen Zenobia en de aanval op het schip, maar plots klinkt er een pistoolschot. Jessica en Chris hebben Jill en Parker bereikt en Jessica heeft de man in het masker neergeschoten om haar vrienden te helpen. Parker doet zijn masker af en ziet dat het Raymond is. Raymond fluistert hem een paar laatste woorden in zijn oor. “Vind de waarheid over Terragrigia”. Vervolgens sterft hij.

Het schip zinkt ondertussen langzaam maar zeker steeds verder, maar het kwartet kan nog niet van het schip af. Het T-Abyss virus is nog steeds aan boord en ze kunnen het niet in het water terecht laten komen. Chris weet dankzij zijn uitstapje op de Queen Semiramis ongeveer waar het lab op de Queen Zenobia moet zijn. Parker en Jessica besluiten om samen een manier te vinden om het zinken te vertragen, terwijl Chris en Jill op zoek gaan naar het lab.

Onderweg naar het lab vraagt Jill zich af of Raymond dus achter het hele gebeuren op dit schip zat. Chris denkt van niet. Er kloppen veel meer dingen niet aan deze missie. Ze zetten hun tocht naar het lab voort. Wanneer ze hier aankomen worden ze aangevallen door een nieuw soort BOW, een soort gemuteerde haai. Ze weten met het monster af te rekenen en het lab binnen te komen.

 In het neergestorte vliegtuig is Quint nog altijd bezig met informatie uit de computer te halen, totdat de accu’s van het vliegtuig er mee ophouden. Hij heeft wel een aanwijzing gevonden over de waarheid rondom Veltro, maar om zeker te zijn van zijn theorie wil hij nog wat extra info op zien te graven bij het vliegveld verderop en dus gaan Quint en Keith terug naar de verborgen schuilplaats.

Ze vinden nog een gesloten ruimte waar ze niet eerder zijn geweest. Hierbinnen staat een computer die Quint gebruikt om de FBC-database te hacken. Keith vraagt waarom de FBC en Quint antwoordt dat alle andere informatie daar ook vandaan komt. Ze ontdekken dat er helemaal geen Veltro was, maar dat alles in scene is gezet door O’Brian. Allemaal met als doel om Morgan Lansdale uit de tent te lokken. Ze proberen de data te uploaden naar het hoofdkwartier, maar op dat moment wordt het vliegveld platgegooid door een groep straaljagers.

Op het schip zijn Jill en Chris het lab binnengedrongen. Ze gaan op zoek naar een manier om bij het virus te komen en het te vernietigen. Onderweg vindt Jill een document van een onderzoeker waarin staat dat ze onder orders van Morgan Lansdale onderzoek gedaan hebben naar het T-Abyss virus en de creatie van een vaccin hiertegen. Zodra het onderzoek afgerond was en het vaccin klaar was heeft Lansdale het virus losgelaten in Terragrigia, Veltro ervoor op laten draaien en de stad en zo ook het bewijs vernietigd. De mensheid is nu bang voor het virus en de FBC staat als beschermer nu sterker dan ooit. Jill geeft haar bevindingen door aan Chris, maar die zegt dat ze nog steeds hard bewijs nodig hebben.

Ze besluiten zich weer te focussen op het onschadelijk maken van het virus. Ze weten een prototype van het vaccin te bemachtigen en daarmee het virus onschadelijk te maken. Dan verschijnt Lansdale ineens op de monitor die boven hun hangt. Hij zegt dat hij allang wist dat Raymond en O’Brian probeerden hem te ontmaskeren, maar dat hij buiten Chris en Jill gerekend had. Desondanks heeft hij de touwtjes in handen en hij toont hun een satellietbeeld met een cruiseschip erin. “Jullie lot ligt in mijn handen”.

Op datzelfde moment

Terwijl Chris en Jill naar het lab gaan, gaan Parker en Jessica op zoek naar een manier om het zinken van het schip te stoppen. Parker stelt voor dat ze naar de brug gaan om daar vandaan alle schotten in het ruim te laten zakken. Jessica zegt dat ze eerst nog iets anders moet doen en dat ze beter op kunnen splitsen. Wanneer Parker de brug bereikt ziet hij dat Jessica er al is. Hij trekt zijn wapen en houdt haar onder schot. Volgens Raymond zou er een spion zijn binnen de BSAA, Lansdale’s eigen mol en hij verdenkt Jessica ervan dat zij het is. Ze zegt dat hij niet zo raar moet doen en probeert een knop op het paneel in te drukken waar ze op aan het werk was. Er klinkt een schot en vlug trekt Jessica haar hand terug. Het schot is gelost door Raymond die nog leeft dankzij een kogelvrij vest. Hij zegt dat Jessica het zelfvernietigingssysteem van het schip wil activeren om het bewijs te vernietigen. Jessica trekt haar eigen wapen en schiet op Raymond, maar Parker gooit zichzelf ervoor en wordt geraakt. Jessica activeert ondertussen het zelfvernietigingssysteem en vlucht weg. Parker stuurt Raymond achter haar aan en blijft zelf zwaargewond op de brug achter.

Terug in het lab zien Chris en Jill ondertussen de Queen Semiramis de lucht in gaan en horen ze de waarschuwing dat de Queen Zenobia ook op het punt staat zichzelf te vernietigen. Lansdale zegt dat zijn jonge assistent hier achter moet zitten en hij wenst Chris en Jill vaarwel. Het duo moet zo snel mogelijk een manier vinden om van het schip af te komen. Die manier komt er in de vorm van de BSAA-piloot Kirk Mathison die onderweg is naar de voorsteven van de Queen Zenobia om zijn team op te pikken. Vlug zetten ze koers naar de voorsteven.

Onderweg vinden ze een gewonde Parker. Hij verteld hun wat er is gebeurt en Jill en Chris ondersteunen hem op weg naar de voorsteven. Ineens is er een enorme explosie en Parker wordt door de schokgolf over de railing gesmeten van het platform waar ze net overheen liepen. Jill en Chris weten hem nog net op tijd te grijpen, maar Parker begint weg te glippen. Hij ziet in dat als het tweetal achterblijft om te proberen hem te redden ze er allemaal aangaan. Parker laat de hand van Chris los en valt de diepte in. Chris en Jill blijven ontredderd achter. Lang kunnen ze niet bij zijn dood stilstaan en ze zetten hun tocht naar de voorsteven voort.

Wanneer ze de voorsteven bereiken duikt er een gigantisch monster uit het water op. Het zorgt ervoor dat de helikopter niet kan landen. Ze weten met de hulp van Kirk het monster lang genoeg bezig te houden om uiteindelijk toch de helikopter te kunnen bereiken. Kirk wil wegvliegen, maar Chris en Jill willen het wezen eerst vernietigen. Ze kunnen het niet laten gaan en dus gaan ze het gevecht met het monster aan. Na een hevig gevecht weten ze het monster te vernietigen.

Er komt een oproep binnen van O’Brian en het duo vertelt wat er gebeurt is en vraagt O’Brian om uit te leggen wat er allemaal aan de hand is. O’Brian verteld dat het allemaal een jaar geleden begonnen is. De aanval op Terragrigia was te professioneel voor een handjevol terroristen, tenzij ze hulp hadden van binnenuit. Raymond kwam erachter dat Lansdale niet zo nobel was als hij iedereen wilde laten denken. Hij ving flarden van een telefoongesprek tussen Lansdale en een onbekend iemand op die beweerde dat hij alle gesprekken tussen hem en Lansdale opgenomen heeft en op video heeft staan. Als Lansdale hem wil verraden dan brengt de onbekende man dat bewijs naar buiten. Samen met O’Brian zette Raymond een val om Lansdale uit de tent te lokken. De terugkeer van Veltro, de bunker in de bergen, alles. Jill merkt op dat met de vernietiging van beide schepen al het bewijs ook weg is, maar O’Brian verteld dat de data die Quint probeerde te uploaden binnen is gekomen. Er blijkt nog een derde schip te zijn waar Veltro bij de aanval op Terragrigia gebruik van maakte, de Queen Dido. Het laatste schip ligt op de bodem van de oceaan bij Terragrigia en dus is dat het volgende doel van Chris en Jill.

Op dat moment wordt het hoofdkwartier van de BSAA binnengevallen door soldaten van de FBC onder leiding van Morgan Lansdale. O’Brian wordt gearresteerd voor vermeende banden met Veltro. Chris en Jill zijn nu de laatste hoop om de waarheid boven tafel te krijgen.

Korte tijd later weten Chris en Jill het gezonken schip te vinden en gaan ze aan boord, op zoek naar bewijs tegen Lansdale. Ze ontdekken dat de kadavers die op het strand aanspoelden afkomstig zijn van dit schip. Zouden dit de lichamen van Veltro kunnen zijn?

Tijdens hun zoektocht vinden ze het lichaam van een FBC-soldaat. Hij heeft een recorder bij zich. Op de recorder vertelt de man dat de missie om het videobewijs tegen Lansdale terug te halen mislukt is. Dat Veltro klaar voor hun was en ondanks de vernietiging van Terragrigia en het gezonken schip de groep op wraak uit is.

Even later vinden ze een video die gemaakt is door Jack Norman, de leider van Veltro. Het schip ligt op de bodem van de oceaan en om te overleven is er maar één uitweg. Zichzelf injecteren met het T-Abyss virus. Ook vertelt de man dat hij alle opnames van de gesprekken tussen hemzelf en Lansdale op zijn PDA heeft staan. De video eindigt en het is duidelijk dat ze die PDA nodig hebben en dus gaan Chris en Jill op zoek naar Norman.

Korte tijd later vinden ze hem. Norman is inmiddels volledig doorgedraaid en zint alleen nog maar op wraak op Lansdale. Hij injecteert zichzelf nogmaals met een dosis T-Abyss en laat hierbij zijn PDA vallen. Jill weet het apparaatje te grijpen en samen met Chris probeert ze zich uit de voeten te maken voordat Norman muteert. Helaas zijn ze te laat. Norman valt ze aan en er zit niks anders op dan hem te doden. Na een heftig gevecht weten ze de gemuteerde man te verslaan. Vlug grijpen ze de PDA en verlaten ze het schip.

Op de PDA treffen ze een videobestand aan waar Lansdale samen met Norman een plan voorbereidt om de Terragrigia Panic te veroorzaken. Lansdale wordt gearresteerd, maar zegt dat dit alles nodig was om de mensheid bewust te laten worden van het gevaar waar ze in verkeren en dat hij alles deed voor het grotere geheel. Zijn pleidooi mag niet meer baten en Lansdale wordt afgevoerd.

Epiloog

Na Lansdale’s arrestatie werd de FBC ontmanteld. Het overgrote deel van zijn mensen en middelen werd overgeheveld naar de BSAA. De BSAA werd daarna omgevormd tot een anti-bio terreur eenheid onder toezicht van de Verenigde Naties.

Keith Lumley werd gepromoveerd naar een leidinggevende positie in de Afrikaanse tak van de BSAA voor zijn verdiensten op het Valkoinen Mökki Airport. Quint Cetcham weigert ondertussen elke vorm van promotie, maar werkt nog altijd bij het BSAA hoofdkwartier op de R&D afdeling.

Parker heeft zijn val op het schip overleefd. Hij werd gered door Raymond en later op zee voor de kust van Malta gevonden en gered. Na een maand van medische zorg keerde hij terug in zijn rol als Special Operations Agent voor de BSAA.

Clive O’Brian nam verantwoordelijkheid voor zijn daden en trad af als directeur van de BSAA. Wel bleef hij aan als adviseur voor de organisatie. Jill en Chris werden op een missie gestuurd achter Albert Wesker aan.

Korte review

Je merkt aan alles dat de game oorspronkelijk op de 3DS uitgegeven werd. Grafisch is het allemaal niet fantastisch en ook qua gameplay voelt het vele malen minder groots aan dan bijvoorbeeld Resident Evil 4. Desondanks is het qua verhaal een mooie aanvulling op de serie en vult het dan ook enkele gaten tussen deel 4 en 5 prima op. Vind je de hoofddelen gaaf om te spelen en wil je dieper in het Resi-universum duiken? Dan val je er voor die paar euro die deze game kost je zeker geen buil aan.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments