Veel men Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

Gisteren eindigden we met het eerste deel van Resident Evil 6. Vandaag gaan we verder met het tweede en laatste deel van die game. We eindigden gisteren met Leon en Helena die hun dood in scene zetten en richting China vertrokken achter de corrupte Simmons aan.

30 juni 2013

Zes maanden nadat hij gevangen is genomen heeft Jake er genoeg van en zet hij zijn ontsnappingsplan in gang. Bovenaan de lijst staat het redden van Sherry. Nadat hij zijn bewakers heeft overmeesterd en de stroom heeft uitgeschakeld weet Jake Sherry ook te bevrijden. Aangezien iedereen om hen heen Mandarijn spreekt concluderen ze dat ze ergens in China zijn, maar waar precies weten ze niet. Het maakt Jake weinig uit, hij is het zat om hun proefkonijn te zijn. Hij vertelt dat ze tijdens de experimenten veel spraken over Albert Wesker en dat die dezelfde immuniteit tegen virussen zou hebben als Jake. Wesker was echter een mafkees die de wereld probeerde te vernietigen en dat feit drukt zwaar op Jake. Het verklaart wel waarom hij zelf allerlei rottigheid uit heeft gehaald, maar Sherry zegt dat hij de verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen acties.

Voordat ze het complex kunnen verlaten moeten ze eerst weten waar ze zijn. Sherry stelt voor om eerst te proberen contact te leggen met haar superieuren en te vragen om een evacuatie. Niet veel later vinden ze een ruimte met communicatieapparatuur en leggen contact met de DSO. Sherry hoort dat ze al in China zijn en dat ze dus niet lang hoeven te wachten. Ze besluiten het complex te verlaten.

Wanneer ze de hal van het gebouw bereiken komen ze er achter hoe graag hun bewakers ze hier willen houden. Ze worden massaal aangevallen en ze hebben zelfs een tank bij hun. Jake en Sherry vluchten de tuinen in met de tank op hun hielen en hier vinden ze een garage met een stuk of wat voertuigen. Ze stelen een motor en gebruiken die om het complex te ontvluchten.

Terwijl Jake en Sherry door de stad rijden krijgt Sherry een telefoontje van haar baas met de locatie voor waar ze elkaar zullen ontmoeten. Het is niet ver, maar een makkelijk ritje wordt het niet. De stad verkeert in chaos en overal om hen heen is er paniek. De weg ligt bezaaid met autowrakken. Plots klinkt het geluid van een helikopter. Hij wordt bestuurd door een J’Avo en Neo-Umbrella lijkt vastbesloten om Jake en Sherry opnieuw te pakken. Wat volgt is een dollemansrit door de stad die eindigt met Jake en Sherry die hun motor in de prak rijden.

Aan de andere kant van de stad

Chris komt bij van zijn plotselinge en pijnlijke flashback en vraagt Piers wat er eigenlijk met Ada Wong is gebeurt. Piers vertelt hem dat zij aan het hoofd staat van Neo-Umbrella. Chris wil weten of ze in de stad is en Piers bevestigd dit. Chris besluit om op jacht te gaan naar de vrouw die hem zijn mannen op zo’n vreselijke manier afnam.

Terwijl ze zich voorbereiden op de jacht op Ada Wong wordt plots een van de soldaten van Chris zijn team gepakt en meegesleurd door een BOW. Ze zetten de achtervolging in.

Tijdens hun jacht op de BOW zien ze ineens twee oude bekenden op straat lopen die achtervolgd worden door een helikopter. Het zijn Jake en Sherry. Piers is verbaasd ze levend en wel te zien. Het tweetal raakte zes maanden geleden in Edonia ineens spoorloos. Het lijkt erop dat Neo-Umbrella achter ze aanzit en Chris besluit om ze te helpen. Hij en zijn eenheid weten de helikopter neer te schieten en Jake en Sherry gaan ervandoor. Omdat ze nog steeds achter de BOW aanzitten en hun kameraad willen redden besluiten Chris en Piers om Jake en Sherry niet achterna te gaan en hun jacht op de BOW voort te zetten.

Jake en Sherry besluiten op hun beurt om geen contact te zoeken met het tweetal van de BSAA. Sherry heeft orders gekregen om contact met wie dan ook te vermijden. Jake vindt het prima. Hij mag Chris niet en hij heeft het idee dat Chris precies zo over hem denkt.

In de lucht boven de stad

Leon en Helena zitten ondertussen in het vliegtuig onderweg naar China. Helena vraagt Leon waarom hij haar niet aangegeven heeft. Hij had daarmee zijn eigen naam kunnen zuiveren. Leon antwoordt dat ze daarmee Simmons nog niet te pakken zouden hebben. Met een grijns zegt hij dat hij bovendien aan haar gehecht begint te raken.

Op dat moment maakt het vliegtuig een rare zwieper. Het tweetal besluit om naar de cockpit te gaan om uit te zoeken wat er aan de hand is. Hier aangekomen zien ze dat een van de piloten dood is en de andere muteert in hetzelfde monster als dat ze in de kerk in Tall Oaks bevochten hebben. Ze proberen het monster neer te schieten, maar dat weet te vluchten naar het vrachtruim. Vlug gaan ze er achteraan. Wanneer ze in het ruim aankomen stoot het monster een gaswolk uit. Omdat ze nog niet vergeten zijn wat er de vorige keer gebeurde proberen ze het luik van het ruim te openen. Dat lukt en het monster en het gas worden naar buiten gezogen. Het is echter te laat. Alle passagiers zijn verandert in zombies. Leon en Helena proberen een weg terug te vechten naar de cockpit om te voorkomen dat het vliegtuig neerstort. Dat lukt slechts gedeeltelijk. Het vliegtuig stort neer in de stad Lanshiang, maar dankzij Leon weten hij en Helena de crash te overleven.

Terug in de stad

Ada Wong is ondertussen ook aangekomen in China. Ze ziet wat een enorme chaos de terroristische aanval hier heeft veroorzaakt. Ada tapt de communicatiemiddelen van de BSAA af en ontdekt dat ze achter haar kloon aanzitten, al weten zij niet dat de Ada Wong waar ze achteraan zitten niet de echte is. Haar kloon is onderweg naar de haven en Ada besluit daar ook heen te gaan.

Onderweg wordt ze aangevallen door een monster met een kettingzaag. Het wezen is meedogenloos en bijna onverwoestbaar. Het volgt haar door een groot deel van de stad, maar ze weet het uiteindelijk in een val te lokken waarna het aangereden wordt door een aanstormende trein. Terwijl ze met het wezen in gevecht was ontving ze een update via haar gehackte BSAA kanaal over waar haar kloon zich momenteel bevindt en ze vervolgt haar weg weer.

Een paar minuten eerder

Jake en Sherry zetten na hun ontmoeting met Chris en Piers en hun gevecht met de helikopter hun tocht door de met J’Avo overspoelde straten voort. Plots valt er een monster met een kettingzaag van een van de gebouwen om hen heen naar beneden. Het monster valt ze vrijwel meteen aan en ze moeten dus het gevecht aangaan. Ze weten het gedrocht neer te schieten en vlug gaan ze verder naar de ontmoetingsplaats met de DSO.

Niet veel later zien ze een vliegtuig neerstorten vlakbij waar ze zijn. Vlug besluiten ze te kijken of ze nog iets kunnen doen om te helpen. Terwijl ze het vliegtuig naderen ziet Sherry iemand die ze meteen herkent. Het is Leon. Ze vraagt hem wat hij hier doet. Leon antwoordt dat hij achter de verantwoordelijke voor deze chaos aanzit. De adviseur van de National Security Agency, Derek Simmons. Sherry kan het niet geloven. Simmons is haar baas en ze kan haar niet voorstellen dat hij hier achter zit. Ze vertelt Leon dat ze onderweg zijn hem te ontmoeten. Leon wil weten waar dit zal plaatsvinden, maar Sherry twijfelt nog. Tijd om te discussiëren is er niet, want Ustanak komt uit het wrak van het vliegtuig gekropen en zet de aanval in. Het viertal gaat de strijd met het monster aan en hebben geluk. Het neergestorte vliegtuig heeft een elektriciteitsmast geraakt en die besluit om te vallen en op het monster te landen. De mast scheidt Sherry en Jake weer van Leon en Helena, maar voordat ze verder gaan roept Sherry nog naar Leon waar ze Simmons ontmoeten. Hij is in het Kwun Long gebouw in Koocheng, iets verderop in de stad.

Nu ze weten waar Simmons is gaan Leon en Helena op weg naar het Kwun Long gebouw om te proberen hem te arresteren. Om daar te komen moeten ze eerst een markt oversteken, maar hier worden ze aangevallen door een monster dat zichzelf kan regenereren. Ze weten het monster na een kat en muisspelletje in een gehaktmolen te duwen en de andere kant van de markt te bereiken, waar ze op een groot pakhuis stuitten.

Aan de andere kant van de stad

Ondertussen zint het Piers nog steeds niet dat ze Jake en Sherry hebben laten gaan, maar Chris zegt dat dat niet hun missie is. Piers zet steeds meer vraagtekens bij de besluiten van Chris, die meer en meer op een wraaktocht uit lijkt te zijn. Niet veel later barst de bom. Ze stuitten op de BOW die hun makker meegenomen had, maar het monster weet weg te komen. Chris sprint als een dolle achter het monster aan, met gevaar voor eigen leven. Tevergeefs, het monster is weg en hun kameraad ook. Piers vraagt hoe hij het in zijn hoofd haalt om zo’n stunt uit te halen en iedereen in gevaar te brengen. Het enige dat Chris zegt is dat als Piers zijn bevelen niet op kan volgen hij wel iemand vindt die dat wel kan.

Niet veel later weten ze het monster te vinden. Het is een enorme slang die zichzelf onzichtbaar kan maken en een voor een pakt hij Chris zijn mannen, maar na een hevig gevecht weten ze het beest te vermoorden. Er is naast Chris en Pierce nog maar een soldaat over. Tijd om achter Ada aan te gaan. Piers probeert Chris te overtuigen om zijn kruistocht af te breken, dat het niet veilig is, maar Chris is koppig en gaat door.

Kort hierna lopen ze de Ada-kloon tegen het lijf die hen opwachtte. Ze schiet een injectienaald met het C-virus en raakt Marco, de laatst overgebleven soldaat, die meteen muteert en Chris en Piers aanvalt. Ze hebben geen keus en moeten hun strijdmakker wel uitschakelen.

Chris is woedend, zijn hele team is nu op Piers na dood. Piers zegt hem dat hij kalm moet blijven, maar Chris wil het niet horen. Hij wil alleen maar wraak nemen op Ada, voor alle doden die ze op haar geweten heeft. Piers zegt dat hij dat begrijpt, maar dat een aantal van die doden voorkomen hadden kunnen worden als Chris niet zo verblind werd door zijn zucht naar wraak. “Hou je kop!”. Chris wil het niet horen, maar Piers gaat door en vraagt wat er met de legendarische Chris Redfield is gebeurt. Koppig roept Chris het hoofdkwartier op om te vragen of zij weten waar Ada naartoe is. Hij krijgt te horen dat ze de stad verlaten heeft en zuidwaarts reist, op weg naar de haven. Chris vertrekt en Piers besluit achter hem aan te gaan.

Hun achtervolging leidt Chris en Piers naar een pakhuis in de havens. Hier ontdekken ze aanwijzingen dat dit pakhuis gebruikt zou kunnen zijn om het C-virus te ontwikkelen. Ze komen er achter dat de Ada waar ze achteraan zitten ook in dit pakhuis aanwezig is en terwijl ze haar achtervolgen door dit pakhuis ontdekken ze dat er nog een partij aanwezig is die achter haar aanzit. Chris zet alles op alles om Ada te grijpen en hij en Piers weten de vrouw in het nauw te drijven, maar op het moment dat Chris de trekker over wil halen wordt hij door een onbekende persoon aangevallen. De twee knokken met elkaar en ze eindigen tegenover elkaar met getrokken wapens.

De onbekende persoon blijkt Leon te zijn. Leon zegt Chris dat hij hem haar niet neer kan laten schieten omdat ze een kroongetuige is. Chris weet niet wat hij hoort. Ada is verantwoordelijke voor deze hele puinzooi, maar volgens Leon klopt dat niet. Hij zegt dat NSA adviseur Simmons juist de schuldige is. Chris wil echter van geen wijken weten en schreeuwt dat hij zijn hele eenheid is verloren dankzij Ada, maar Leon countert door te roepen dat hij 70.000 mensen, inclusief de president, is verloren. Deze realisatie schudt Chris wakker en hij besluit met Leon mee te werken. Hij vraagt of Leon weet dat ze voor Neo-Umbrella werkt en wat dat betekent en Leon antwoordt bevestigend.

De Ada-kloon is echter geenszins van plan om mee te werken en met behulp van een flashgranaat weet ze te ontkomen en weer op de vlucht te slaan. Chris zegt dat de BSAA achter Ada aangaat en dat Leon achter Simmons aan moet gaan. Leon stemt in en Chris en Piers gaan weer achter Ada aan.

Helena vraagt of het een goed idee is om Chris achter Ada aan te laten gaan, maar Leon zegt dat Chris dit werk al net zo lang doet als hijzelf en dat hij hem vertrouwt. Bovendien is Simmons altijd hun echte doel geweest en moeten ze zich later maar bekommeren om Ada.

Iets verderop in de stad

Verderop in de stad proberen Jake en Sherry ook altijd nog te ontsnappen. Ze komen bij de rivier uit. Sherry is nog steeds van slag door het nieuws over Simmons. Jake stelt voor om eerst zelf maar eens te kijken hoe de vork in de steel zit en naar de ontmoetingsplaats met Simmons te gaan. Maar dan is het monster met de kettingzaag ineens terug. Vlug springen ze op een schuit die in de rivier ligt en varen ze ervandoor.

De echte Ada Wong heeft de rivier ook bereikt en slaat het tafereel gade. Ze besluit om ze een handje te helpen. Van een afstandje schiet ze op het wezen en weet ze het genoeg te vertragen voor Jake en Sherry om te ontkomen. Het tweetal weet niet wie hun helpt, maar blijkbaar is er iemand die het goed met ze voor heeft. Ze springen op een oude schuit en varen weg.

Het monster is echter nog niet uitgeschakeld door de schoten en komt verder achter ze aan. Ze proberen het wel om weg te komen, maar hun schuit is te langzaam en het monster weet aan boord te komen. Veel ruimte om te vechten is er niet, maar de voor hun onbekende schutter helpt het tweetal nog steeds en ze weten de oever te bereiken. Het monster geeft echter niet op en hoewel Jake van de schuit weet te springen, kan Sherry geen kant meer op. De schuit vaart richting een neergestorte helikopter waar de rotorbladen nog van draaien en het monster komt op Sherry af.

Ada ziet het gebeuren en komt in actie.  Met haar slingerhaak weet ze Sherry te redden. Ze dropt haar op de oever bij Jake en het monster wordt ondertussen tot gehakt gemalen door de rotorbladen. Vlug verdwijnt ze ook weer, Jake en Sherry achterlatend.

Chris en Piers bereiken ondertussen na hun achtervolging op de kwaadaardige Ada-kloon een garage waar ze haar nog net weg zien rijden in een auto. Ze nemen zelf ook een auto en een wilde achtervolging door de stad volgt. Ze gaan richting een militaire haven waar een vliegdekschip ligt. Volgens informatie die ze van de BSAA krijgen is het schip eigendom van Neo-Umbrella en Chris en Piers zetten alles op alles om het schip te bereiken.

Nadat ze Sherry heeft weten te redden van het monster ziet de echte Ada in de verte twee auto’s door de straten scheuren. In het voorste voertuig zit haar kloon, in het voertuig daarachter Chris en Piers. Ze hoort via de radio dat “Ada Wong” onderweg is naar de militaire haven. Ada vindt een waterscooter die in de haven ligt en gebruikt hem om achter haar kloon en het BSAA-tweetal aan te gaan.

Ondertussen bij de ontmoetingsplaats

Terwijl dit zich allemaal afspeelt hebben Jake en Sherry het Kwun Long gebouw waar ze Simmons zouden ontmoeten bereikt. Voordat ze naar binnen gaan vraagt Sherry Jake om te vluchten wanneer blijkt dat Leon gelijk heeft over Simmons en Jake belooft het.

Ze gaan het gebouw in en treffen hier behalve Simmons ook Leon en Helena aan. Simmons geeft het bevel aan Sherry om Leon en Helena te arresteren, maar Sherry vraagt hem eerst of hij achter de terroristische aanval zit. Simmons zegt dat hij dit gedaan heeft voor de nationale en globale veiligheid. Leon schampert dat de president van de VS vermoorden hier niet bepaald aan bijdraagt en Sherry is geschokt te horen dat de president dood is.

Er volgt een flink vuurgevecht en het viertal zoekt dekking. Sherry overhandigt Leon een SD-kaartje met de data die ze heeft vergaard voor het maken van een vaccin tegen het C-virus. Leon neemt het dankbaar aan en zegt dat Sherry en Jake moeten vluchten terwijl hij en Helena met Simmons en zijn mannen afrekenen. Het tweetal zet het op een lopen, maar lopen zo een hinderlaag van de J’Avo in en Sherry wordt gegrepen. Jake besluit zijn belofte om te vluchten te verbreken en schiet haar te hulp, maar het tweetal wordt overmeesterd en wederom gevangengenomen.

Verderop in de haven

Chris en Piers zijn in de haven ondertussen aan boord gegaan van het vliegdekschip achter “Ada Wong” aan. Op het schip worden ze opgewacht door een grote hoeveelheid gemuteerd personeel van Neo-Umbrella. Terwijl ze al vechtend proberen om Ada te bereiken krijgen ze een dringende oproep van het hoofdkwartier. De gevechten in de stad worden constant heviger en het is van het grootste belang dat ze Ada Wong zo snel mogelijk arresteren.

Een poosje later horen ze de stem van Ada over de intercom. Ze praat tegen Simmons en zegt dat ze hem precies hetzelfde geeft als wat hij haar gegeven heeft. Hij verandert nu gewoon in het monster dat hij altijd al is geweest. Chris en Piers weten niet goed wat ze hier van moeten maken, maar het lijkt erop dat zowel Ada als Simmons aan boord van het schip zijn. Vlug gaan ze verder.

Ook de echte Ada heeft de haven weten te bereiken en gaat aan boord van het vliegdekschip. Aan boord vangt ze hetzelfde gesprek op tussen haar kwaadaardige tweeling en Simmons als dat Chris en Piers ook net horen. Ada vraagt zich af wat Simmons haar kloon heeft aangedaan dat ze nu zo zint op de vernietiging van de wereld. Ze zet haar onderzoek aan boord verder.

Kort hierna loopt ze Chris en Piers tegen het lijf die ondertussen nog achter haar kloon aanzitten. Ze zien haar echter aan voor haar kwade dubbelganger en Ada besluit om de confrontatie niet aan te gaan, maar ze te ontvluchten.

Ze weet te ontsnappen en kort hierna ontdekt ze dat haar kwade kloon in werkelijkheid Carla Radames is. Carla was een onderzoekster die voor Simmons werkte en degene die het C-virus ontwikkeld heeft.

Ada heeft Simmons jaren geleden in 1998 al eens ontmoet. Simmons was smoorverliefd op haar, maar Ada wees hem af en sindsdien is hij door haar geobsedeerd geweest en heeft hij project Ada gestart, om zo zijn eigen Ada te creëren. Het experiment mislukte constant, totdat hij Carla tegen haar wil gebruikte als basis en zo ontstond Ada’s kwade dubbelganger. Zijn lab bevindt zich iets verderop in de stad in de Quad Tower.

Chris en Piers zitten ondertussen nog altijd achter de Ada-kloon aan. Ze weten haar na een lange achtervolging in het nauw te drijven op het bovenste dek. Ze probeert Chris uit te lokken, maar die heeft zijn beheersing terug en weigert haar uit wraak neer te schieten. Ze onthult dat het hoe dan ook niks uitmaakt. De systemen op het schip staan al klaar voor de lancering van een raket waarmee het C-virus wereldwijd verspreid zal worden.

Plots doemt er achter de Ada-kloon een helikopter op met een sluipschutter die de vrouw neerschiet. De kloon valt van het schip en stort op de pier te pletter. Chris en Piers vragen zich af wat er net gebeurt is. Ze had een koffertje bij zich. Piers opent het en ontdekt een injectienaald met een verbeterde versie van het C-virus. Hij besluit het mee te nemen zodat ze het later kunnen onderzoeken.

De twee mannen realiseren zich dat ze de lancering tegen moeten houden. Chris, met zijn achtergrond vanuit de luchtmacht, stelt voor terug te keren naar het ruim waar er vast nog wel een vliegtuig moet zijn waarmee ze de raket kunnen vernietigen.

Tegelijkertijd

Terwijl de echte Ada benedendeks nog bezig is hoort ze een helikopter overvliegen en wanneer ze naar buiten kijkt ziet ze haar kloon, Carla, nog net te pletter vallen op de kade beneden. Ada besluit naar beneden te gaan en te kijken bij het lijk. Ze voelt een golf van sympathie voor Carla. Ze keurt niet goed wat ze gedaan heeft, maar begrijpt haar wel. Ze zegt tegen het roerloze lichaam dat ze haar geholpen zou hebben als ze alleen maar wraak had gezocht jegens Simmons. Plots ontwaakt Carla. Ze heeft zichzelf geïnjecteerd met een sterke dosis van het C-virus en muteert. Ze zegt Ada’s hulp helemaal niet nodig te hebben. Binnenkort is er niks meer van de wereld over en zal zij de koningin zijn en regeren over een wereld vol chaos. Carla valt aan en Ada moet rennen voor haar leven. Ze gaat weer terug het schip op.

Carla achtervolgt Ada en muteert steeds verder. Ze verandert in een monster dat bestaat uit een soort vloeibare smurrie. Langzaam maar zeker slokt ze het hele schip op, maar Ada weet een aantal gastanks te vinden met vloeibare stikstof. Ze blaast de tanks op en weet Carla zo te vernietigen.

Ada gaat naar het dek van het schip en ziet een helikopter staan. Ze besluit het voertuig te stelen om zo naar de stad te vliegen en af te rekenen met Simmons.

Tegelijkertijd, terug in de stad

Gelijktijdig met dat dit hele drama zich afspeelt zijn Leon en Helena nog altijd in gevecht met Simmons en zijn mannen. Terwijl het vuurgevecht voortduurt, merkt Simmons niet dat er een J’avo op hem afkomt. De J’avo schiet een injectienaald in Simmons’ nek en die zegt: “ze heeft me te pakken”. De crimineel strompelt weg en Leon en Helena gaan achter hem aan.

Simmons weet een trein te bereiken en het tweetal achtervolgt hem. Wanneer ze hem bereiken horen ze hem een telefoongesprek voeren met Carla. De vrouw zegt dat ze hem precies hetzelfde heeft gegeven als wat hij haar gaf. Ze verandert hem alleen maar in het monster waarvan ze weet dat hij het is.

Leon en Helena confronteren Simmons. Hij vraagt waarom ze achter hem aan zitten en niet achter de verrader, Ada Wong. Leon zegt dat een ander team daar al mee bezig is. Simmons vraagt of ze de president komen wreken en dat het een stel dwazen is als dat het geval is. Hij zegt dat de onthulling rond Raccoon City catastrofaal zou zijn geweest voor de autoriteit van de Verenigde Staten wereldwijd en dat dat een grote chaos zou veroorzaken. Leon vraagt of hij dus gewoon de ene ramp voor de andere ingeruild heeft en of het hem niet uitmaakt hoeveel doden daarbij zouden vallen.

Simmons heeft echter geen tijd om te antwoorden. Het C-virus waarmee hij geïnjecteerd is doet zijn werk en verandert hem in een groot, viervoetig monster. Hij zet de aanval in en Leon en Helena vechten terug. Ze weten hem voor de trein te gooien en Simmons wordt daarbij overreden. Het gevolg daarvan is dat de trein op hoge snelheid begint te ontsporen en ze hebben geen andere keus dan eraf te springen, voordat ze verongelukken.

Terug op het vliegdekschip sprinten Chris en Piers terug naar het benedendek op zoek naar een vliegtuig. Er staan er een paar klaar en terwijl Chris ermee de lucht in gaat om het afweergeschut van het vliegdekschip te vernietigen, gaat Piers te voet verder om te proberen de lancering van de C-virus raket af te breken. Dat lukt, maar Carla had een back-up plan en de raket wordt alsnog afgevuurd. Chris en Piers staan machteloos terwijl de raket richting de stad gaat.

Leon en Helena zijn na hun sprong van de trein in het water terecht gekomen en weten de kust te bereiken. Wanneer ze op het droge klimmen zien ze de BSAA die bezig is met een evacuatie om de burgers te beschermen. Helena vraagt zich af of het nu voorbij is. Ze ontvangen een oproep van Hunnigan die hun vertelt dat Sherry en Jake ontvoerd zijn en naar een afgelegen olieveld zijn gebracht. Leon vraagt zich af waarom, maar Helena zegt dat het misschien te maken heeft met de data die Sherry aan Leon gegeven heeft. Leon opent het bestand en ziet dat het gaat over Jake en dat hij de sleutel is tot het maken van een vaccin tegen het C-virus. Hij vraagt Hunnigan of er nog een BSAA-eenheid in de buurt is die hun zou kunnen redden.

Terwijl Leon in gesprek is kijkt Helena naar de lucht. Er komt iets in rap tempo op hen af. Hunnigan heeft Leon doorverbonden naar Chris en die schreeuwt dat ze moeten maken dat ze wegkomen. Het voorwerp dat in de lucht vliegt blijkt een raket te zijn en ontploft boven de stad. Er komt een gas vrij dat iedereen in het ontploffingsgebied verandert in zombies.

Chris vraagt of Leon in orde is en die antwoordt dat hij en Helena zich buiten het ontploffingsgebied bevinden. Leon vraagt Chris of hij iets voor hem wil doen. Hij moet twee gijzelaars bevrijden uit een basis die zich onder water bevindt. Het gaat om Sherry Birkin en Jake Muller. Jake is Wesker’s zoon en hij heeft de antilichamen voor het C-virus. Chris heeft nare herinneringen aan de naam Wesker, maar hij stemt wel in met het verzoek. Chris, die niet weet dat de Ada die hij zag sterven een kloon was, vertelt Leon tot slot nog dat Ada Wong dood is. Leon is aangeslagen door het nieuws, maar bedankt Chris voor de informatie. Chris en Piers zetten koers naar de basis.

1 juli 2013

Het is een dikke puinhoop in de stad. De straten worden overspoeld met gas dat de bewoners in zombies veranderd en de overlevenden worden massaal opgevreten door de ondode monsters. Leon en Helena besluiten om de BSAA te helpen om zoveel mogelijk overlevenden te redden. Ze horen dat er nog een groep evacuees is die zich in de Quad toren bevinden en het tweetal maakt dat hun doel.

Het valt niet mee om de straten te doorkruisen, maar het lukt dankzij een BSAA-soldaat die ze een lift geeft met zijn Hummer en ze afzet aan de andere kant van de gaswolk. De soldaat keert terug om zijn strijdmakkers te helpen en Leon en Helena gaan te voet verder.

Chris en Piers hebben in de tussentijd de ingang naar de ondergrondse basis gevonden. Terwijl ze naar de bodem van de zee afdalen denken ze na over hoe ironisch deze situatie is. Wesker, de man die zijn hele leven probeerde de wereld te vernietigen en zijn zoon die de enige is die hem nu kan redden. En degene die dat moet doen is de man die zijn vader vermoordde. Chris vertelt Piers dat hij het vechten zat is en na deze missie zijn badge en pistool in wil leveren. Piers zegt dat ze niet zonder hem kunnen, maar Chris is van mening dat Piers zijn rol prima kan overnemen. De lift stopt en het tweetal stapt de basis in.

Ze vinden een controlekamer en zien op de monitor dat Jake en Sherry gevangen zitten op een lager gelegen verdieping. Chris schakelt hun elektronische boeien uit, maar op dat moment klinkt er een alarm. Neo-Umbrella weet dat Chris en Piers in de basis zijn. Snel gaan ze op weg naar Jake en Sherry om hun uit de basis te halen.

Onderweg lopen ze in een hinderlaag van een grote groep J’Avo. Terwijl ze met hen af proberen te rekenen horen ze de stem van Carla over de intercom. Het is een AI en ze vertelt dat de raket nooit het echte plan was. Als ze de hinderlaag overleven kunnen ze haar echte wapen misschien nog aanschouwen.

Aan de andere kant van de basis.

Wanneer Jake en Sherry wakker worden zitten ze vastgebonden en opgesloten in een soort lab. Sherry verontschuldigt zich bij Jake dat ze Simmons vertrouwde en daardoor nu gevangen zijn. Jake wil er niets van weten, ze dacht dat ze het juiste deed. Een oplossing vinden voor het vaccin en dan de wereld redden. Plots gaan de elektronische boeien waarmee ze vastzitten open. Ze hebben geen idee hoe dit kan, maar ze maken er dankbaar gebruik van en verlaten de ruimte op zoek naar een uitgang.

Ze ontdekken dat ze in een basis zijn die zich onder water bevindt. Om naar de oppervlakte terug te keren moeten ze een lift zien te vinden. Die lift vinden ze al vrij snel, maar hij werkt niet omdat alle stroom van de basis naar een andere ruimte wordt geleidt. Jake en Sherry gaan op zoek naar een manier om stroom naar de lift te krijgen.

Terwijl ze dit doen worden ze door een monster aangevallen dat zichzelf in een razend tempo kan regenereren. Vrijwel direct nadat ze het monster neergeschoten hebben staat het ook weer op. Uiteindelijk gooien ze het tegen een generator aan waardoor het een enorme elektrische knal krijgt. Het monster lijkt hier niet van te herstellen, maar de klap zorgt ook voor zware stroomstoot door de basis. Dit zorgt ervoor dat meerdere grote apparaten overbelast raken en op hol slaan. Hierbij veroorzaken ze behoorlijke schade aan de basis. Tijd dus om te vertrekken. Ze weten de lift naar boven te bereiken en stappen in.

Bovenaan de lift lopen ze Chris en Piers tegen het lijf. Sherry vraagt of zij verantwoordelijk zijn voor het openen van hun boeien. Jake schampert dat Chris wederom de held van de dag is. Chris reageert en zegt dat hij veel van Wesker terugziet in Jake. Jake wil weten of Chris zijn vader heeft gekend. Die onthuld dat hij hem niet alleen heeft gekend, maar ook degene is die hem heeft gedood. Jake is woedend en richt zijn wapen op Chris. Die blijft koel en zegt dat Jake mag schieten, dat hij daar alle recht toe heeft, zolang Jake maar overleeft. De wereld rekent er op. Jake besluit dat er belangrijkere dingen gaande zijn dan de vete tussen hem en Chris en laat zijn wapen zakken.

Ze gaan verder op zoek naar een uitgang, maar ontdekken een joekel van een BOW, codenaam HAOS en als dat monster uit de basis ontsnapt zal het de wereld vernietigen. Chris en Piers sturen Jake en Sherry weg naar de uitgang terwijl zij achter blijven om het monster uit te schakelen.

Sherry wil niet, maar Jake sleurt haar mee. Hij zegt dat hij niet is zoals zijn vader en dat wil bewijzen door de wereld te redden met het vaccin, maar dan moeten ze wel eerst ontsnappen en dus gaat het duo op weg naar de uitgang.

Terwijl Jake en Sherry naar de uitgang van de basis gaan, gaat HAOS achter Chris en Piers aan. Die moeten rennen voor hun leven. Ze klimmen naar de bovenste verdiepingen van de basis, maar hier is er geen ontkomen meer aan. Ze gaan het gevecht aan met het monster en weten het te verwonden, maar de ruimte waar ze zich in bevinden begint om hen heen in te storten. Zeewater spoelt naar binnen en het tweetal moet wederom rennen voor hun leven.

Ze weten een luchtsluis te bereiken, maar HAOS zwemt aan de buitenkant en beukt tegen de sluis aan. Die kan die druk niet aan en begint te bezwijken. Ze rennen zo snel ze kunnen en weten een ruimte aan het einde van de luchtsluis te bereiken en hier een zware metalen deur te sluiten. Helaas niet voordat HAOS ook de ruimte is binnengedrongen. Het wezen grijpt Piers en smijt hem door de ruimte. Meteen daarna gooit hij ook een scherpe metalen plaat zijn kant op en weet Piers hier vol mee te raken. Het kost de arme soldaat zijn volledige rechterarm. Gewond zakt hij in elkaar. Hierna moet Chris het ontgelden. Het monster grijpt hem en begint het leven uit hem te knijpen. Piers ziet het gebeuren, maar kan in zijn gewonde staat niks doen. Vanuit zijn wanhoop injecteert hij zichzelf met de injectienaald met het C-virus dat hij eerder uit Carla’s koffertje heeft meegenomen.

Vrijwel meteen begint Piers te muteren en groeit er een nieuwe rechterarm aan. Hij heeft nog wel zijn bewustzijn en met zijn nieuwe arm en krachten valt hij HAOS aan om Chris te redden. Het monster laat Chris vallen en samen vallen ze het aan om te proberen het te vernietigen. HAOS is taai, maar met een uiterste krachtsinspanning weten ze het monster neer te halen.

Piers voelt dat hij langzaamaan de controle begint te verliezen. Hij vertelt Chris dat hij het allemaal voor de BSAA, voor de toekomst heeft gedaan, maar Chris wil niks van een vaarwel horen. Hij zegt Piers dat ze samen de basis gaan verlaten en dat ze een manier zullen vinden om hem te genezen. Samen gaan ze op weg naar de uitgang.

Verderop zijn Jake en Sherry in een ruimte met een enorm bassin vol gesmolten staal terecht gekomen. Terwijl ze de ruimte over proberen te steken komt er een oude bekende de ruimte binnen. Het is de Ustanak en Jake besluit om voor eens en altijd met het gedrocht af te rekenen. Jake heeft behalve zijn vaders bloed ook een deel van zijn krachten geërfd en na een flink gevecht weet hij Ustanak van de loopbrug af te beuken en het monster in het gesmolten staal te gooien. Vlug gaat het tweetal verder op zoek naar de uitgang.

Terug in de stad

Wanneer Ada in de stad aankomt ziet ze de chaos die het C-virus hier veroorzaakt heeft. Terwijl ze doorvliegt ziet ze Leon en Helena op straat die overlopen dreigen te gaan worden door een groep zombies. Ze besluit het tweetal te helpen. Leon en Helena zijn verbaasd dat ze nog leeft, maar dankbaar voor de hulp en vlug verlaten ze de straten.  

De straten worden echter overspoeld door zombies en ze dreigen al snel weer overlopen te gaan worden, maar nu worden ze opgepikt door een helikopter van de BSAA. De piloot is echter geïnfecteerd geraakt met het C-virus en kort nadat ze zijn opgestegen storten ze neer. Een geluk bij een ongeluk is dat ze neerstorten net voor de Quad toren waar ze naartoe onderweg waren. Ze gaan naar binnen.

Binnen treffen ze geen overlevenden meer aan. In plaats daarvan vinden ze een team afgeslachte BSAA-soldaten. Uit het donker komt een gedaante naar voren stommelen. Het is Simmons die zijn aanvaring met de trein blijkbaar heeft overleefd. Hij muteert naar een soort dinosaurus vorm en valt het tweetal aan.

Ada wil ondertussen ook verder naar de Quad Tower, maar een groep vijandelijke helikopters denkt daar anders over. Vastbesloten om Simmons tegen te houden weet Ada de helikopters uit te schakelen en de toren te bereiken. Hier aangekomen ziet ze dat Simmons gemuteerd is en in gevecht is met Leon en Helena. Ada besluit wederom het tweetal te helpen. Wanneer Simmons neergaat vliegt Ada naar het dak van de toren en zet haar helikopter hier neer. Ze moet nu nog alle sporen wissen van de diefstal van haar identiteit en het lab van Simmons vernietigen, dus dat is nu haar doel.

Terwijl Ada onderweg gaat naar het dak van de toren besluiten Leon en Helena om haar te volgen. Halverwege gaat het echter mis. Hun lift wordt aangevallen en ze weten maar net op tijd uit de lift te springen. Terwijl ze aan de kabels omhoog klimmen zien ze dat grote delen van de toren in brand staan en instorten. Ook zien ze dat Simmons nog altijd niet dood is en hun op de hielen zit. Ada zag dat Simmons achter het duo aanzat en is het gevecht met hem aangegaan. Leon besluit haar te helpen. Hij springt van de kabels naar het deel waar Ada en Simmons vechten en probeert haar te helpen, maar Simmons mept hem van het dak. Hij weet zich ternauwernood vast te klampen aan de rand. Simmons loopt naar hem toe en wil dat hij smeekt voor zijn leven, maar dat weigert Leon. Ada sluipt ondertussen achter Simmons naar hem toe en weet hem van het dak te gooien. Leon ziet hem vallen en in het vuur verbranden.

Ada maakt zich klaar om te vertrekken, maar vertelt Leon dat ze nog een afscheidscadeautje voor hem op het dak heeft achtergelaten. Hierna verdwijnt ze in de nacht, op weg naar Simmons’ lab. Leon en Helena gaan verder naar het dak.

Kort na het gevecht met Simmons weet Ada het lab te vinden. Hier vindt ze nog meer bewijs voor alle verdorven experimenten die Simmons en Carla uitgevoerd hebben. Ook treft ze een cocon aan waar net een nieuwe kloon van Ada uit wil kruipen. Er gaat een golf van woede door haar heen en ze schiet de kloon, het lab en alles eromheen aan flarden. Terwijl ze door het vernietigde lab kijkt ontvangt ze een telefoontje. Het is een nieuwe klus en ze besluit hem aan te nemen. Haar schema is net vrijgemaakt en ze verlaat het lab.

Ondertussen in de onderwaterbasis

Jake en Sherry vinden een hogesnelheidstrein die hen naar buiten kan brengen. Ze activeren de trein en het voertuig snelt weg van de basis die achter hen in vlammen opgaat. Uit de vlammen doemt echter nog iets op. Het is een hevig verbrande Ustanak die zijn jacht op Jake maar niet op wil geven. Na een korte strijd weten Jake en Sherry het monster definitief dood te schieten en Ustanak verdwijnt in de vuurbol en het tweetal weet de oppervlakte te bereiken.

Aan de andere kant van de basis

De faciliteit heeft behoorlijk geleden onder het gevecht en de aanvallen van HAOS en begint om Chris en Piers heen in te storten. Een race tegen de klok begint. Ze weten een ontsnappingscapsule te bereiken en Chris probeert hem te openen. Dit lukt, maar wanneer hij Piers overeind helpt om hem in de capsule te zetten geeft die hem een duw en sluit de capsule. Chris smeekt hem om ook in de capsule te stappen, maar Piers voelt dat hij zijn menselijkheid begint te verliezen en heeft besloten om niet mee te gaan. Hij lanceert de capsule en blijft achter in de instortende basis.

Terwijl de capsule langzaam omhoog drijft komt HAOS uit de diepte gezwommen, klaar om Chris en zijn capsule te vernietigen. HAOS bereikt de capsule echter niet, want met een laatste krachtsinspanning weet Piers het monster definitief te doden.

Wanneer Chris de oppervlakte bereikt merkt hij dat iets vast heeft. Het is het BSAA embleem dat Piers op zijn jas had zitten.

Ondertussen in de stad

Leon en Helena hebben het dak van de toren bereikt. Hier aangekomen worden ze overspoeld met zombies, maar de zombies worden een voor een gepakt door een monster. Het is Simmons die zichzelf probeert te helen met de ondoden. Hij muteert en Leon en Helena gaan nog een laatste keer het gevecht met hem aan.

Leon ziet verderop op het dak een helikopter staan. Die zouden ze kunnen gebruiken om hier weg te komen, maar zolang Simmons nog leeft kunnen ze geen kant op. De gemuteerde crimineel is taaier en sterker dan ooit, maar met de hulp van het onweer dat is opgestoken weten ze hem definitief te verpulveren.

Wanneer ze de helikopter bereiken vinden ze Ada’s afscheidscadeautje. Het is een SD-kaartje met bewijs dat Simmons achter de dood van de president en de aanval op Tall Oaks zit. Hiermee kunnen ze hun onschuld bewijzen. Ze ontvangen een telefoontje van Hunnigan die meer goed nieuws heeft. Ze hebben een manier gevonden om het C-virus tegen te gaan. Leon en Helena stappen in de helikopter en terwijl Leon nog een keer omkijkt om er zeker van te zijn dat er geen nare verrassingen op hun staan te wachten vliegen ze terug naar het hoofdkwartier.

Een paar weken later

De rust in de wereld lijkt weder te keren. Sherry heeft een monster van Jake’s bloed samen met zes maanden aan onderzoeksdata van Neo-Umbrella overhandigt aan de topwetenschappers van de VN.

De BSAA heeft de relatie tussen Jake en Wesker als topgeheim geclassificeerd en Jake is teruggekeerd naar Oost-Europa om te helpen in de strijd tegen bio-terrorisme.

Chris is weer terug in dezelfde bar waar Piers hem aantrof. Dit keer is hij echter niet zijn verdriet en machteloosheid weg aan het drinken. Wanneer hij aan zijn biefstuk begint komt er een BSAA-soldaat binnenlopen. “Kapitein, we hebben nieuwe orders”. Chris kijkt de soldaat aan en antwoordt: “dan moeten we maar eens beginnen”.

Leon en Helena zijn terug in Amerika en samen met Hunnigan bezoeken ze het graf van Deborah. Helena heeft bekend dat ze meegeholpen heeft in de aanval op Tall Oaks en is bereid haar straf te aanvaarden. Hunnigan heeft echter goed nieuws voor haar. De commissie die haar rol in de aanval onderzocht heeft besloten dat het niet eerlijk is haar verantwoordelijk te houden voor de daden van Simmons. Ze gaat vrijuit en wordt Leon’s nieuwe partner.

Korte review

Sloeg de balans in Resident Evil 5 al te veel door naar actie, in Resident Evil 6 gaat de serie helemaal over the top. Grote setpieces, dikke shootouts, explosies en quick time events. Het zit er allemaal in. Dit is een actiegame in het Resident Evil-universum. Het werkt allemaal prima, maar als Resident Evil-game is dit wat mij betreft wel de minste uit de serie. Ook deze is volledig in co-op te spelen en dat levert dan wel weer een paar avonden dikke fun op.

Volgende week gaan we verder met Resident Evil VII: Biohazard.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments