De kerstman heeft ons allang weer verlaten en iedereen stormt wederom richting de supermarkten om het nodige eten in te slaan om vooral niet onder te doen voor familie en vrienden. Dit om met oudjaarsdag bij elkaar te zitten, wachtend op 12 uur zodat 2016 begint. Wij gamers hebben andere prioriteiten en dat is natuurlijk games. 2015 was weer een mooi jaar voor games. Ik zet mijn top en flop op een rijtje voor jullie.

maaltijd-522x391

Ik ga beginnen met de games die voor mij een teleurstelling waren. Dit komt door verschillende redenen, het zijn games die mij niet zo lang konden boeien, games die de verwachting niet waarmaakten of gewoon ronduit slecht zijn want dat kan ook nog. Oké, om te voorkomen dat ik al vloekend, tierend en chagrijnig het nieuwe jaar in ga zal ik eerst maar beginnen met mijn teleurstellende games.

Teleurstellende games top 3

Nummer 3 in dit rijtje, ja ik werk naar de nummer 1 toe, is de game Screamride. De game beloofde een mix te zijn tussen Rollercoaster Tycoon en de Crash mode in de oude Burnout serie. Je moet arme toeristen in diverse attracties de stuipen op het lijf jagen met wilde stunts door een achtbaan of ze te katapulteren in een capsule tegen gebouwen aan. Ook kan je zelf achtbanen creëren, alleen is dit zo slecht uitgewerkt qua controls en layout dat het nergens op slaat. De andere modes waren leuk, alleen voor 30 minuten ofzo. Daarna was het same old, same old en was ik blij dat deze game niet voor 60 euro in de winkels lag. Zelfs de gevraagde 30 euro was nog te veel in mijn optiek. Screamride was niet veel later gratis met Deals with Gold te downloaden en dat is ook de prijs die ik er aan wil hangen. Deel 2 zit er ook aan te komen maar ik vraag me af waarom.

SR_capture_0000s_0011_Layer 10

Nummer 2 in dit rijtje teleurstellingen is Evolve. Sinds de eerste trailer was ik laaiend enthousiast over deze game. Het gegeven om achter één bad-ass monster aan te jagen met vier andere teamleden klonk supertof en helemaal omdat het online team-based gespeeld kon worden… Ik heb de beta gespeeld en van de 20 potjes kon ik jammer genoeg alleen met het monster spelen terwijl dit mijn minst favoriete keuze was. Ook vond ik de map voor de monster net te klein en voor de hunters was de map te groot naar mijn mening. Ik had behoorlijke verwachtingen van deze game maar op één of andere manier kon het dit niet waarmaken. Ik kwam er niet in, de controls waren niet zo lekker en ik had alleen maar kamikaze-teamleden waardoor de communicatie uitbleef en we keer op keer verloren. Dit is de eerste game ooit die ik als pre-order heb geannuleerd. Ik ben games zoals Counter-Strike gewend waarbij communicatie key is en je dus echt samen moet spelen. Deze game nodigt mensen daar niet toe uit vind ik. Niet een slechte game in het algemeen maar het is een teleurstelling voor mij.

150219_104357_evolve3

De nummer 1 der teleurstellingen van dit jaar staat met stipt op nummer 1 en zet ik hieronder vetgedrukt met hoofdletters neer zodat je het goed tot je kan nemen…

TONY HAWK PRO SKATER 5

Yep, deze game was echt zo onwijs teleurstellend dat ik spontaan aan de diarree raakte, deze game is om te huilen! Ik was ooit ten tijde van deeltje 1 op de playstation een onwijs fan van deze game. De muziek, de flow, de graphics, de variatie aan moves waren allemaal in zo’n tof pakketje gepropt dat ik er vele uren in heb gestoken om de game uit te spelen. Dit deeltje daarentegen is totaal overbodig. De controls zijn slecht, alles in de game ziet er onafgewerkt uit en het voelt allemaal als een verplicht nummertje. De franchise is passe, voorbij en laat het alsjeblieft rusten. De goals zijn niet origineel en speelt alsof ze het succes van deeltje 1 weer willen herhalen om even te cashen. Sorry Tony maar ga maar offline skateboarden, deze game geef ik zelfs mijn ergste vijand nog niet.

2921346-1-1024x576

Top 3 beste games

Dit was dan mijn teleurstelling top 3 en er waren nog meer slechte games dit jaar. Maar om het vrolijke einde van dit jaar niet te veel te verpesten ga ik nu naar mijn top 3 beste games. Daar word ik wel vrolijk van! Net zoals bij de teleurstellende games begin ik bij nummertje 3. Nummer 3 is voor mij The Witcher 3.

Deze game is een game zoals het hoort. De developer erachter CD Project RED is een developer zoals een developer hoort te zijn, dankbaar naar zijn community en de gedachte van hoe jij als gamer een game in je handjes wil hebben. Vanaf het momentje dat je het hoesje open doet en de brief leest waarin de developer je bedankt voor je steun, de gratis DLC omdat wij als community belangrijk zijn. Het zijn die details die het er toe doen om je als gamer blij te voelen met een game. Het deed me denken aan 20 jaar geleden toen ik een pc-game kocht met een grote boxart en ik me afvroeg wat er in de doos zit, extra goodies of iets dergelijks. De game zelf is een beleving die je moet ervaren. Vanaf het begin druipt de grootsheid van de wereld van je scherm af en het verhaal wordt mooi verteld. Even dacht ik ook, dit is wat Fable had moeten zijn, maar het gelukkig niet is. Afijn, de wereld, het verhaal, het uitgebreide kaartspel die je gedurende de game kan spelen, de graphics, alles klopt en dit spel is een juweeltje. Mocht je deze game nog niet hebben, koop hem nog voordat het jaar voorbij is om alvast een goed 2016 in te gaan.

2504889-witcher3_2

Alright, mijn nummer 2 is Rise of the Tomb Raider. Jawel ik ben een fan van de Tomb Raider-games en speel graag met Lara. Nee niet ondeugende dingen denken, we hebben het hier over games. Terug naar de realiteit en de game. De vorige game in deze langlopende franchise was indrukwekkend en Lara werd neergezet als een meer menselijke held. Ze was kwetsbaar en moest overleven. De settings, de puzzels en de dialogen waren ijzersterk en dat zet zich opnieuw door in deze game. Je bent lekker aan het klauteren op een bergachtige setting en in de ijskoude sneeuw. Ik vind in dit nieuwe deel de setting nog afwisselender en het voelt cinematischer (is dit een woord? Zo niet dan heb ik hem bij deze verzonnen) aan. Alles wat je zoekt in een game zit er in, actie, stealth, zoeken naar oplossingen voor puzzels en het goede verhaal maakt het compleet. Lara is terug en het is verplichte kost voor iedere Xbox One bezitter!

rise-of-the-tomb-raider-1_jg96

En dan is het tijd voor mijn nummer 1 beste game van 2015. Ben je er klaar voor? Domme vraag eigenlijk als je dit artikel al aan het lezen bent. Mijn topper is… Halo 5: Guardians.

Mijn laatste deel van de Halo franchise is Halo 3 geweest, Reach en ODST zijn een beetje langs mij heen gegaan. Deel 5 kon ik eigenlijk niet negeren omdat ik merkte aan de hype, de screenshots en trailer dat dit een zeer tof deel zou worden. En mijn gevoel klopte want vanaf het begin dat de game startte, de overweldigende opening die Hollywood-waardig is en waaraan Jerry “hoe laat ik zoveel dingen zien in 1 milliseconde” Bruckheimer een voorbeeld aan kan nemen! Het begint spectaculair en het zet de juiste toon in een goed verhaal waarin je eindelijk beide kanten van het verhaal leert kennen in plaats van alleen de kan van Master Chief. Het leuke van dit deel is de (online) co-op mode. Ik moet wel toegeven dat ik die nog niet geprobeerd heb, maar mijn mede-redacteuren waren er bijzonder enthousiast over. De multiplayer heb ik wel gecheckt en speelt weer net zo lekker als in Halo 3. Ik kon goed meekomen en had niet het gevoel dat ik al bij het spawnen gelijk neer werd geknald. Genoeg tijd om te wennen dus. Halo 5 is een mooie toevoeging aan de franchise en ook al laat de AI nog wel eens te wensen over, het schaadt de overall ervaring niet. Dit is met stipt de beste game van dit jaar voor mij. Hieronder nog een voorproefje voor je.

Conclusie

2015 was een mooi jaar voor gamers en de sloot aan toffe games kan makkelijk een top 25 vullen, al hou ik het voor nu bij een top 3. Ook al ontbreekt Metal Gear Solid 5 in mijn rijtje toppers, dit wil niet zeggen dat ik het geen toffe game vond. Of wat te denken van de epische Star Wars Battlefront, de fun & gun game Just Cause 3, de beste leuke Transformers Devastation of de indiegame Penarium die je voor peanuts kunt krijgen. Ik verwacht veel van 2016 en ik hoop dat het net zo goed, of zelfs beter wordt dan 2015. Er staat een hoop te gebeuren voor mij, het begint al in januari met de Killer Instinct World Cup en ik kijk uit naar toppers als Mighty No. 9, Streetfigher 5 (jaja ik weet dat dit geen Xbox One game is maar toch…), de langverwachte The Division en de tevens langverwachte Maffia 3. Gelukkig is 2016 nog maar anderhalf dag van ons vandaan. Ik hoop in ieder geval niet dat Tony Hawk het nog in z’n hoofd haalt een nieuwe Pro Skater uit te brengen, of het moet met een kotszakje komen… Naar welke games kijk jij uit?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments