Het is de laatste jaren een beetje stil op gebied van gamefilms en daarmee bedoel ik films gebaseerd op games. Je hebt er vast wel eens één gezien. Deze films staan over het algemeen bekend om hun gebrek in kwaliteit, er is nooit een game-film uitgekomen die echt een blockbuster-status heeft bereikt, hoewel Tomb Raider er wel een gooi naar deed.

Het is natuurlijk ook een hele opgave, want wat ga je nu doen? Je moet als filmmaker de beslissing maken of je een film maakt met het verhaal uit de game, wat dus al bekende koek is, of er een eigen verhaal omheen bouwen wat nog moeilijker is als je een game met een sterk verhaal moet overtreffen. Toch zijn er een aantal games die zich perfect lenen als gamefilm, hieronder een top 10 van games die er één verdienen:

10: Duke Nukem

Dukenukem

Wie kent de Duke nou niet?  De seksistische zelfvleiende ultra-Amerikaanse neef van Johnny Bravo.  Duke Nukem kenmerkt zich door veel seksisme, over-de-top wapens en slechte oneliners. Duke is de beste en niemand kan hem verslaan. Ondanks dat er meerdere keren films zijn aangekondigd is er helaas nooit een uitgekomen. Een filmrol zou hierin weggelegd kunnen zijn voor Dolph Lundgren!

9: Fallout

Fallout3

Nog zo’n game die zich prima leent voor een film: Fallout. De game speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika, in Washington. Deze plaats leent zich perfect voor een gamefilm. Voeg er een paar gemuteerde mensen bij en je hebt een hele interessante game. The book of Eli met Denzel Washington liet al zien dat er voor zo’n film al genoeg publiek is.

8: Bioshock

bioshock

‘Somewhere, behind the seaaaaaa, somewhere waiting for meeeeeee’. Kennen we dat liedje nog bij het betreden van Rapture?

Inderdaad! Rapture is een perfecte omgeving voor een film, voeg daar de Big Daddy’s en de Little Sisters bij en je hebt een hele duistere, maar zeer interessante film.

7: Call of Duty: Modern Warfare 2
 mw2

Oke, misschien is Call of Duty allang niet meer wat het is, maar Modern Warfare 2 was toch echt episch. De game op zich leek al op een actiefilm met zijn epische momenten. Denk bijvoorbeeld aan het level waarbij je op het einde moest ontsnappen op een sneeuwscooter terwijl je achtervolgt werd door de mannen van aartsvijand Makarov.

Tijdens het bad guys van hun scooter knallen, zigzagde je tussen bomen door en vloog je door bochten om op het eind van een gigantische steile helling af te glijden en over een gigantisch ravijn heen te springen.
FUCK YEAH!

6: Gears of War

gearsofwar

Een van de meest succesvolle franchises aller tijden op de Xbox. Het verhaal over het team van de COG (spreek je uit als cock, ooohhhh the irony) onder leiding van Marcus Fenix dat het opnam tegen de Locust, een vies smerig achterbaks volkje, dat de aarde overnam op Emergence Day, was een schot in de roos. Het betekende de geboorte van een nieuwe franchise op de Xbox. Voeg daar nog de kapotgeschoten steden en eindbazen aan toe en je hebt een hele toffe film.

P.S. We eisen dat Tyrese Gibson of Terry Crews wordt ingezet als Augustus Cole A.K.A The Cole Train. WHOOOOOOOO!!!

5: Dead Space

deadspace

“Twinkle twinkle little star, how I wonder what you are!” Het liedje van de trailer van Dead Space 2. De duistere lugubere tripjes in de ruimte en ruimteschepen terwijl je vecht tegen de Necromorphs lenen zich perfect voor een survival horror film. Voeg daar de flashbacks van de zwaar getraumatiseerde, maar übercoole Isaac Clarke aan toe en je hebt de ingrediënten voor een blockbuster.

4: Far Cry 3

farcry3

Ja, ik weet wat je denkt: er is toch al een Far Cry film? Nou, laten we die schaamteloze wanvertoning van Uwe Boll maar gauw vergeten! Far Cry 3 is echter een heerlijk recept voor een goed verhaal.

In de game zagen we hoe hoofdpersoon Jason, een onschuldige student, genoot van het uitgaansleven op het tropische eiland, totdat hij gedwongen werd een jonge versie van Rambo te worden.
Tegen het einde van de game zag je Jason gewoon kicken op het vermoorden van de bad guys. Voeg daar de geniaal bedachte psycho Vaas (did I ever tell you the definition of insanity?) en zijn manipulatieve baas Hoyt aan toe, dan heb je pas een boeiende thriller in een mooi tropisch paradijs.

3: Splinter Cell

splinter cell

Who’s there? It’s your uncle Sam. Een van de grondleggers van stealthgames is voor mij toch echt Splinter Cell. Sam Fisher leent zich perfect als held van de wereld. Combineer het sluipen met een donkere setting, terrorisme en complotten en het resultaat is een vermakelijke thriller. Jason Bourne en James Bond mogen oppassen!

2: Halo

halo

De game die de Xbox op de kaart zette. Ja, Halo is al heel vaak genoemd als film, helaas is het er echter nooit van gekomen. Schitterende planeten die aangedaan worden samen met de vijandelijke groeperingen genaamd The Covenant en The Elites die het opnemen tegen superheld Master Chief.

Hoe vet zou het zijn om The Chief op het witte doek te zien met zijn assistente Cortana? Micheal Bay, ik hoop dat je even mee leest, want in dit soort films ben jij gespecialiseerd!

1: Grand Theft Auto V

gta v

De absolute koning der games. GTA V deed natuurlijk heel veel speciale, nieuwe dingen, maar één ding deden ze helemaal op verbluffende wijze: 3 verhaallijnen werden fantastisch verteld en op een gegeven moment samengevoegd wat op sublieme wijze verweef in het uiteindelijke verhaal. Voeg daar veel gewelddadige scenes en de levendige fictieve wereld met de interessante personages Franklin, Trevor en Michael aan toe en je hebt een gegarandeerde blockbuster!

Dit was mijn top 10 met mogelijke gamefilms. Een andere mogelijke gamefilm die ik niet genoemd heb is Assassins Creed, dit omdat er al een verfilming aangekondigd is, met in elk geval Micheal Fassbender en Robert Downing Jr.

Wat vinden jullie van mijn top 10? Kunnen jullie je er in vinden of heb je nog andere games in gedachten? Laat je vooral horen!

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
patrick
patrick
9 jaren geleden

halo heeft wel iets in de trend van film of serie ofzo iets. volgens mij kwam ik het op netflix tegen red vs blue ofzo.

een gta film dat zal een chaotische film worden 🙂 maar zal hem zeker kijken