eSports is de laatste jaren in Azië bijna een nationale sport geworden. Beroemde spelers kunnen niet meer normaal boodschappen doen en tijdens WK’s worden er voetbalstadions met mensen gevuld. In Nederland zien we ook wel een stijging in de interesse van e-Sports. Steeds meer grote events worden naar ons kleine landje gehaald en het grootste game-event van de benelux, Firstlook Festival, staat deze oktober ook in het teken van dit redelijk nieuwe fenomeen.

eSports in Europa

Niet alleen Nederland maar heel West-Europa staat dit jaar in het teken van eSports. Zo werd deze maand bekend gemaakt dat het WK League of Legends zich in Europa zal gaan afspelen. De voorrondes zullen in Parijs tussen 1 tot 4 en 8 tot 11 oktober plaatsvinden. Als de poules voorbij zijn, reizen de spelers door naar Londen. Hier zullen in Wembley de kwartfinales van 15 tot 18 oktober gespeeld worden. Voor de Nederlandse e-Sports-fans wordt het pas vanaf de halve finale interessant. Deze worden namelijk 24 en 25 oktober in Brussel gespeeld. Berlijn zal de stad zijn van de finale. Op 31 oktober kun je naar de Duitse hoofdstad afreizen om dit spektakelstuk bij te wonen. Dit is ook de dag waarop Halloween plaatsvindt, de hele show zal dit thema hebben en het wordt je dan ook aangeraden om in je Halloween-kostuum naar de zaal te komen. De kaartverkoop is nog niet van start gegaan, Riot geeft aan heel snel bekend te maken wanneer we kaarten kunnen gaan kopen. Wil je meer informatie over dit event? Klik dan hier. Ik ga proberen bij dit event aanwezig te zijn. Dus voor al het nieuws omtrent de WCS van LoL blijf je dus ook op xboxnederland.nl

arena

Een paar dagen geleden werd Firstlook Festival aangekondigd. De afgelopen jaren heette dit event nog “Firstlook Event”. De naam is waarschijnlijk veranderd omdat het event nu drie in plaats van twee dagen duurt. Daarnaast komt er ook nog een avondprogramma bij. Je voelt hem misschien al aankomen, dit avondprogramma staat helemaal in het teken van eSports! Welke game er tijdens deze drie avonden gespeeld gaat worden is nog onbekend. Wel weten we dat het een relatief groot internationaal toernooi wordt met tienduizenden euro’s aan prijzengeld. Firstlook kent al een beetje een geschiedenis van e-Sports. Zo was Ryan Heart, de eerste gesponsorde Street Fighter-speler, twee jaar geleden van de partij en gaven Youngbuck en Hyrqbot van de LoL LCS een paar demonstratie wedstrijden. Dit jaar kunnen we dus voor het eerst tijdens een Firstlook-editie naar MLG op het hoogste niveau gaan kijken. Ook voor dit event zijn nog geen kaarten te koop. Je kan je inschrijven op de nieuwsbrief op de site van Firstlook Festival.

ff

Vorige week werd er nog een eSports toernooi in Nederland gehouden. De game die in een Amsterdams hotel werd gespeeld, was Call of Duty. 16 teams vanuit heel Europa kwamen naar onze hoofdstad om voor een paar duizend euro een avondje te knallen. Zoals je ziet is er al vroeg in 2015 nieuws over eSports toernooien in en rond Nederland. De populariteit groeit en steeds meer mensen willen bij professionele toernooien en competities aanwezig zijn. De grootste stimulant van dit fenomeen is natuurlijk de streaming-dienst van Twitch.tv. In 3 jaar tijd heeft Twitch de grens van 100 miljoen unieke kijkers per maand bereikt. De exponentiele groei van Twitch-kijkers over de hele wereld heeft natuurlijk ook zijn effect op Nederland gehad. Twitch heeft ons laten zien hoe leuk en boeiend het kan zijn om nu al naar gamers te kijken die gewoon een game aan het spelen zijn, dus het op professioneel niveau spelen zal helemaal op grote aandacht kunnen rekenen. Ik denk dan ook dat de grootste verandering in het gamelandschap van de afgelopen jaren niet de opkomst van VR/AR is maar de verschijning van Twitch.

Twitch

Er zijn heel veel positieve effecten van Twitch. Ten eerste is het gewoon leuk om te kijken. Ten tweede denk ik dat de gemiddelde kwaliteit van games zal stijgen. Laten we Battlefield Hardline als voorbeeld nemen. De game kreeg geen goeie cijfers en werd in sommige reviews helemaal met de grond gelijk gemaakt. Op Twitch was al te zien dat de game inderdaad niet zo mooi was en dat de game vooral in de singleplayer ook hier en daar een steekje liet vallen. Vroeger kon je alleen op reviews uitgaan om te checken of een game vet zou zijn. Nu hoef je hem alleen maar even op de dag van de release op Twitch te checken en beslis je daarna of je je pre-order ophaalt of dat je hem toch maar even last minute cancelled. Uitgevers kunnen zich dus veel minder fouten veroorloven. Het laatste half jaar werden er allerlei games uitgesteld. Ik denk echt dat dit ook met Twitch te maken heeft.

twitchbf

Een ander voorbeeld is DICE. De singleplayer campaigns van DICE zijn nooit écht goed ontvangen. Bij Battlefield 3 werd hier al over geklaagd en Battlefield 4 heeft ook niet veel stof doen opwaaien. EA probeerde de ervaring van een rollercoaster-campaign van Call of Duty af te leveren maar dit lukte gewoon niet. Gister kwam het nieuws naar buiten dat Star Wars Battlefront geen singleplayer-campaign zal gaan bevatten. In eerste instantie was ik teleurgesteld maar eigenlijk vind ik dit geweldig nieuws. Ik denk namelijk dat DICE deze titel niet kan uitstellen, de game moet namelijk met de hype van de film meegaan en moet dus rond diezelfde tijd uitkomen. Op het moment dat DICE ook een campaign gaat maken, wat dus niet hun sterkste kant is, zal dit allemaal ten koste van de multiplayer gaan en loopt de game de kans “gemiddeld” te worden. Multiplayer blijft bij dit soort shooters de hoogste prioriteit dus als een game niet uitgesteld kan worden, moet de mp wel af zijn. Doordat de consument dus steeds meer manieren krijgt om informatie te vergaren, wordt de lat voor uitgevers en ontwikkelaars steeds hoger gelegd om het maximale uit hun producten te persen. Dit stimuleert naar mijn mening de industrie en daarmee de kwaliteit van de games.

Ik ben blij dat Twitch in onze gamewereld is gekomen en ik denk echt dat het er voor zorgt dat we in de toekomst betere games gaan krijgen en dat we slechter af zouden zijn als Twitch nooit had bestaan. Zoals jullie net al lazen ben ik van plan deze oktober naar Berlijn te gaan voor de LoL WCS finale. Zie ik jullie daar dan misschien ook?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties