Het einde van het jaar komt alweer rap in zicht en dus is het tijd voor een terugblik op het gamejaar van 2018. Wat was er briljant, wat was er iets minder en wat was er ronduit bagger?

Als ik zo terugkijk op het jaar 2018 dan hebben we gevoelsmatig minder toppers gehad dan een jaar geleden. Desondanks heb ik toch weer genoeg uurtjes achter de Xbox doorgebracht en dus is er ook gewoon weer een top en flop.

De flop van 2018

Het is me net wat te makkelijk om hier Fallout 76 neer te gooien (wat trouwens volledig gerechtvaardigd zou zijn), zeker ook omdat ik die game helemaal niet gespeeld heb en ik volgens mijn eigen spelregels alleen games mag kiezen die ik zelf ook gespeeld heb.

Mijn flop van het jaar is daarom Sea of Thieves. De potentie voor de game is er zeker. Ik vond de cartoony graphics erg tof, het water fantastisch mooi en de lompe piraten waren ook prachtig. Ik heb me er dan ook een korte periode erg mee vermaakt. Met een paar vrienden op hetzelfde schip hartstikke dronken muziek maken bijvoorbeeld. Of op een berg elkaar uitdagen om zo’n touwbruggetje over te steken met vier emmers bier in je mik. Hilarisch.

Helaas was dit alles echter van korte duur. Na een poosje begint de eentonigheid namelijk keihard toe te slaan. Er zit geen verhaal in de game, geen memorabele karakters, geen toffe quests, kortom geen doel. En een game zonder doel is voor mij gewoon not done.

Tegenvaller van het jaar

Mijn tegenvaller van het jaar is Darksiders 3. Ik had gewoon ontzettend veel zin om weer in die wereld te duiken met een nieuwe horseman en weer diverse monsters en kerkers om te verslaan. Helaas viel de game mij gewoon vies tegen. Geen kerkers, lege omgevingen, oneerlijk aanvoelende combat. De game met Fury in de hoofdrol deed me terugverlangen naar de avonturen met War en Death, die ik daarna ook daadwerkelijk nog maar eens opgestart heb. Gelukkig komt er nog een titel. Laat dat dan maar de topper zijn waar ik op hoopte.

De verrassing van het jaar

Omdat de meeste games eigenlijk wel zo’n beetje deden wat ik ervan verwacht had was een verrassing kiezen best lastig. Toch is het gelukt en dat het juist deze game is geworden is al een verrassing op zich. Mijn keuze is namelijk gevallen op Far Cry 5.

Ik heb namelijk niet zo heel veel met Far Cry. Het eerste deel was best aardig, maar heb ik nooit uitgespeeld. Deel twee heb ik wel uitgespeeld, maar vond ik niet bijzonder. Het derde deel heb ik overgeslagen en van het vierde deel heb ik slechts een uurtje gespeeld voordat ik er weer klaar mee was. En toch besloot ik om halverwege april Far Cry 5 aan te schaffen. Waarom weet ik nog steeds niet zeker, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.

Urenlang heb ik door Hope County gezworven, gevist, op beren geschoten (en er dondershard voor weggerend), keihard gelachen om de doldwaze sidemissions en dus gewoon genoten van de game. Ik kijk dus nu ook al uit naar New Dawn.

De absolute topper van het jaar

Tja, moet ik hem zelfs nog opschrijven? De topper van dit jaar kan namelijk maar één titel zijn en natuurlijk is dat Red Dead Redemption 2. Het verhaal, de sfeer, de characters, voice acting, graphics, werkelijk alles aan deze game klopt.

Uitgevers stelden hun game soms gewoon uit om maar niet in het vaarwater van deze game terecht te komen en dat op zichzelf zegt al veel. We hebben er lang op moeten wachten, maar hij was het waard en is daarom mijn favoriete game van het jaar.

Verwachtingen

En dan staat 2019 alweer voor de deur. Ik kijk er stiekem al naar uit, want er staan een paar titels klaar waar ik ontzettend veel zin in heb. The Division 2, Ace Combat 7, Metro Exodus en Devil May Cry 5 om er maar een paar te noemen.

De game waar ik echter het meest naar uitkijk komt al over een kleine maand uit en het moet raar lopen als dat niet mijn topper van 2019 wordt. Natuurlijk heb ik het dan over de remake van Resident Evil 2. Mijn favoriete game ooit in een nieuw jasje, ik heb er zo onwijs veel zin in!

Voordat het echter zover is hebben we eerst de jaarwisseling nog. Ik wens jullie dan ook een goed uiteinde toe en een geweldig (game)jaar in 2019! See you next year!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties