We worden de laatste tijd enorm verwend met steengoede verhalende games in de Xbox Game Pass. Maar welke games zijn er nou nog meer waar je je mee kunt vermaken? We hebben hieronder een lijstje en daaronder eervolle vermeldingen want een top 5 is niet genoeg ruimte voor deze categorie.

5. Hellblade Senua’s Sacrifice

De game Hellblade maakt enorm veel indruk door het verhaal gecombineerd met de actie en puzzels. Het verhaal vertelt je over de Keltische strijder Senua die voor de ziel van haar overleden geliefde strijdt. Ze gaat naar de Vikinghel om dit te realiseren, maar aldaar zijn er vele obstakels die haar hier van weerhouden. De game is gemaakt in samenwerking met neurowetenschappers en mensen die aan psychoses lijden. De game weet je enorm te boeien door visuele en auditieve effecten te gebruiken om bijvoorbeeld de verschillende psychoses te simuleren voor de speler. Hellblade is intens, maar is het ook zeker waard om gespeeld te worden.

4. A Plague Tale: Innocence

Het verhaal van A Plague’s Tale speelt zich af in Frankrijk (Bordeaux) in 1349 tijdens ”De Zwarte Dood”, oftewel de Plaag. Hugo en Amicia (broer en zus) zijn op de vlucht voor het leger en eigenlijk de inquisitie die toen door bijna heel Europa plaatsvond. Het was het begin van de Honderjarige Oorlog. Helaas is het broertje van Amicia ziek en moeten ze zien te vluchten terwijl er ook nog eens hordes ratten het land verpesten. In de game heb je een vrij actieve houding als speler. Je moet stealthy zijn, puzzels oplossen, ratten ontwijken, met licht spelen en soms zelfs soldaten uitschakelen. De reden dat deze titel toch in dit lijstje staat is omdat het verhaal enorm meeslepend is en ook wel echt het middelpunt van de game is. De voice acting is enorm sterk (tenminste, in het Frans waar ik ‘m zelf op heb gespeeld) en de emoties lopen vaak genoeg heel hoog op. A Plague Tale komt dit jaar nog met een vervolg en gezien de games allebei in de Game Pass zitten, wordt deze game al snel een must play.

3. The Walking Dead

Wanneer we het hebben over de beste verhalende games dan mogen de titels van Telltale Games natuurlijk niet ontbreken. The Walking Dead serie behoort volgens velen tot de beste verhalende games die op console zijn uitgebracht. De ster van de show is wat ons betreft Clementine. Als kleine meid weet zij zich in een apocalyptische wereld staande te houden en zie je haar over de verschillende seizoen heen groeien. The Walking Dead kenmerkt zich naast de sterke characters en voice-acting door een steengoed verhaal en zenuwslopende Quick Time Events.

2. As Dusk Falls

Deze titel is sinds kort aan de Game Pass toegevoegd en scoort gelijk hoog in de lijst der verhalende games. As Dusk Falls heeft een hele eigenzinnige stijl en presentatie van het verhaal. Jouw keuzes bepalen hoe het verhaal verder verloopt. Dat hoor je natuurlijk vaker van ontwikkelaars, dat ”jouw keuzes bepalend zijn voor het verhaal”, maar bij As Dusk Falls is het echt zo. Nadat je namelijk het meeslepende verhaal hebt gespeeld, kan je zien welk pad je hebt gekozen en hoeveel paden er nog meer waren als je een andere keuze had gemaakt. Het verhaal spelen doe je middels het kiezen van antwoorden en bepalen van acties met hier en daar kleine Quick Time Events. As Dusk Falls heeft een indrukwekkend aantal vertakkingen van het verhaal wat de speler ook uitnodigt om het verhaal meerdere keren te spelen. Er zijn echt heel veel eindes die ook nog eens per personage verschillend zijn. Ben je dus een fan van verhalende games, dan mag je As Dusk Falls niet laten ligen.

1. Tell Me Why

De game Tell Me Why van DONTNOD Entertainment wist veel spelers opnieuw te overtuigen van het genre ‘verhalende games’. De combinatie van de complexiteit van de menselijke psyche in combinatie met het pittoreske stadje in Alaska zorgt voor een verhalend avontuur waar je makkelijk in mee wordt gesleept. Naast thema’s als de dood en cognitieve dissonantie wordt er ook verteld over transgender zaken en seksualiteit als geheel. Tell Me Why is qua gameplay lekker qua tempo omdat je zelf de personages bestuurt en niet alleen staart naar de conversaties. Zo moet je regelmatig op zoek naar hints uit de omgeving, alsmede bepaalde spulletjes waar herinneringen aan vast zitten. Zoals je kunt lezen is Tell Me Why een must-play voor elke verhaal-fan.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments