More

  [Review] Turtle Beach Stealth 600 X (Gen3)

  XBNL REVIEW

  De Turtle Beach Stealth 600 X (Gen3) is voor zijn zachte prijs een prachtige headset om te zien. De headset combineert tevens een sterke geluidskwaliteit met draagcomfort. De batterij die 80 uur meegaat is indrukwekkend en zal ongetwijfeld bijdragen aan lange gamesessies. Daarnaast is het een investering waard als je een headset zoekt die geschikt is voor al je apparaten. Het is echter jammer dat de microfoon in combinatie met A.I. van matige kwaliteit is, waarbij je zeker op de Xbox een aantal stappen moet zetten om irritaties weg te filteren. Mocht je dan ook een headset zoeken die een goede microfoon heeft, dan is het raadzaam om iets meer uit te geven en voor de Stealth Pro te gaan.

  Plus
  + Design
  + Geluid is fantastisch
  + Batterijduur

  Redelijk
  +/- Multifunctioneel voor al je apparaten

  Min
  - Matige mic

  Headsets voor het gamen zijn er in alle soorten en maten. Maar het merk Turtle Beach is wellicht één van de bekendste merken van gaming headseats. Dat geldt ook voor hun Stealth line up, die al weer twee generaties mee gaat. En met de introductie van de Turtle Beach Stealth 600 X is het tijd voor een review!

  Als ik om mij heen het merk Turtle Beach bespreek hoor ik vaak twee verschillende meningen: of mensen zweren erbij, of mensen vinden het helamaal niks vanwege de bouwkwaliteit. Zelf gebruik ik al jaren Turtle Beach headsets. Dit begon voor mij met de Elite 800X en na een klein uitstapje naar Razer (lang leve de Thresher 7.1), kocht ik een aantal jaren geleden de Turtle Beach Stealth 700 Gen2.

  Omdat deze headset voor mij net even te veel druk op mijn hoofd gaf, ben ik overgestapt naar een Stealth Pro. Een dure, maar nog steeds fantastische investering. Toen Turtle Beach de Stealth 600 x (afgekort 600 X) aankondigde werd ik benieuwd of men een inhaalslag heeft gemaakt. Want eerlijk is eerlijk, deze middenklasse headsets zijn scherp geprijsd, maar bieden daar wel een ton aan functies tegenover. Zo ook de 600 X.

  Makkelijk te installeren

  Laten we eens beginnen met de installatie. Die is echt een fluitje van een cent. In de doos bevinden zich een boekje, een laadkabel, een transmitter en natuurlijk de headset. Door de transmitter aan te sluiten op de USB-poort van je Xbox ben je direct verbonden. Op deze eerder genoemde transmitter zit ook een schuifje om te veranderen naar PC. De aan/uit-knop zit op een plek die je gemakkelijk kunt vinden met je handen, zonder dat je echt naar de knopjes hoeft te zoeken. De knoppen lijken daarnaast een upgrade te hebben gehad, want ze voelen net wat meer premium aan. Bovendien heeft de headset wieltjes om de balans tussen game- en partychat te regelen.

  Over premium gesproken: dat geldt ook voor het design van de headset. De headset voelt stevig aan, ziet er prachtig uit en Turtle Beach heeft de oorkussens van imitatieleer vervangen voor wat ze zelf noemen een atletisch geweven stof. Dit zorgt er voor dat je als speler geen last hebt van zwetende oren na lange speelsessies op warme avonden. Ik noemde eerder al dat ik de Stealth 700 had liggen die toch nogal strak zat. Dat is bij de 600 X zeker niet het geval. Sterker nog, als speler voel je bijna niet dat je hem op hebt. Ook als je (net als ik) brildragend bent.

  Weggeblazen door het geluid en multiplatform ondersteuning

  Dan het geluid: die is in één woord indrukwekkend te noemen. De 600 X heeft 50 mm Nanoclear Drivers en dat merk je. Hoge en lage tonen komen goed tot hun recht en ook de bas is vol en aanwezig. Tijdens potjes FC 24 had ik echt het gevoel midden in het stadion te zitten. Daarnaast kon een test met Hellblade II natuurlijk niet ontbreken. Het is duidelijk op te maken waar het geluid vandaan komt dankzij een nieuwe functie die Turtle Beach Waves 3D audio noemt. Aan de hand van het type game wat je speelt kun je daarnaast ook makkelijk switchen tussen verschillende modes voor desbetreffende games.

  Wat daarnaast een groot pluspunt mag worden genoemd is de veelzijdigheid van de headset. Zo ondersteund deze Bluetooth om ook op je mobiel te gamen en zoals ik eerder al zei ook PC. Maar daar stopt het niet bij, want ook de Playstation en Switch worden met behulp van de meegeleverde transmitter ondersteund. Ideaal, want dit betekent dat je één headset kunt gebruiken voor al je apparaten!

  Een ander indrukwekkend aspect van de headset is de batterij. Turtle Beach stelt dat de batterij van de 600 X zo’n 80 uur meegaat, voor deze weer moet worden opgeladen. Daarnaast ondersteund de headset snel opladen. Uitgebreid heb ik dit niet kunnen testen, maar na zo’n 40 uur gamen met de headset heeft deze nog geen enkele keer aan de lader gemoeten. Zeer indrukwekkend dus!

  Niet helemaal fantastisch

  Dan helaas het grootste minpunt van de headset. Wie een gaming headset aanschaft verwacht natuurlijk een goede microfoon om tijdens speelsessies te communiceren met vrienden. Helaas is dit waar de headset volledig de plank misslaat. De 600 X maakt gebruik van een mic die gebruikt maakt van een unidirectioneel systeem. Dit wil zeggen dat de mic naar boven en beneden geklapt kan worden. Zit de mic naar boven dan is deze ook gemute. De headset maakt gebruik van echo cancellation en mic noise reduction. De headset is hierin uniek in zijn klasse omdat hiervoor gebruik wordt gemaakt van A.I.

  Helaas is precies dit de reden dat de headset de plank misslaat. Want tijdens gesprekken in party’s laat de kwaliteit van de mic sterk te wensen over. Zo klinkt het geluid hol en behoorlijk ver weg. En helaas blijft het daar niet bij. Tijdens potjes Xdefiant waarbij ik in een party zat met mijn vrouw en zij de headset op had, was een piep te horen wanneer zij begon met praten. Diezelfde piep was hoorbaar in combinatie met een digitale vervorming van haar stem. Collega redacteur Niels vroeg zich daarom dan ook meermaals af of Cortana in de party zat. Een zeer gemiste kans dus, met een opvallend gegeven: dit gebeurde alleen bij de Xbox.

  Na lang wikken en wegen en van alles proberen werd de oplossing gevonden. Het probleem zat hem namelijk echt in de AI noise cancelling. Deze ziet blijkbaar de stem van degene die de headset op heeft en praat ook als overbodige noise, met als gevolg de piep tijdens het praten. Door in een party chat de noise suppresion functie aan te klikken werd het probleem van de piep opgelost. Overweeg je deze headset te kopen, let hier dan dus op!

  Zonder piep werd het opeens een stuk aangenamer om naar mijn vrouw te luisteren (niet dat dat anders niet het geval is natuurlijk). Maar de piep was in ieder geval weg. Helaas was dat het dan ook wel, want de mic kwaliteit blijft nog steeds achter. De mic klinkt dof en alsof degene die hem draagt op afstand van de headset zit.

  Conclusie

  De Turtle Beach Stealth 600 X (Gen3) is voor zijn zachte prijs een prachtige headset om te zien. De headset combineert tevens een sterke geluidskwaliteit met draagcomfort. De batterij die 80 uur meegaat is indrukwekkend en zal ongetwijfeld bijdragen aan lange gamesessies. Daarnaast is het een investering waard als je een headset zoekt die geschikt is voor al je apparaten. Het is echter jammer dat de microfoon in combinatie met A.I. van matige kwaliteit is, waarbij je zeker op de Xbox een aantal stappen moet zetten om irritaties weg te filteren. Mocht je dan ook een headset zoeken die een goede microfoon heeft, dan is het raadzaam om iets meer uit te geven en voor de Stealth Pro te gaan.

  Recent articles

  Domingo
  Domingo
  De man die meer games verslindt dan de hele redactie bij elkaar, heeft de game-ervaring van Gabe Newell en John Carmack in het kwadraat. En als hij even klaar is met gamen gaat-ie op het internet om nieuwe pre-orders te plaatsen.

  1 REACTIE

  Abonneer
  Abonneren op
  1 Reactie
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ambassador
  Ambassador
  23 dagen geleden

  4,5 van de 5 sterren bij een headset waarbij de microfoon niet goed functioneert? En geen woord over het feit dat het wéér van dat goedkope plastic is? Deze headset verdiend hooguit 2 van de 5 sterren.

  De Turtle Beach Stealth 600 X (Gen3) is voor zijn zachte prijs een prachtige headset om te zien. De headset combineert tevens een sterke geluidskwaliteit met draagcomfort. De batterij die 80 uur meegaat is indrukwekkend en zal ongetwijfeld bijdragen aan lange gamesessies. Daarnaast is het een investering waard als je een headset zoekt die geschikt is voor al je apparaten. Het is echter jammer dat de microfoon in combinatie met A.I. van matige kwaliteit is, waarbij je zeker op de Xbox een aantal stappen moet zetten om irritaties weg te filteren. Mocht je dan ook een headset zoeken die een goede microfoon heeft, dan is het raadzaam om iets meer uit te geven en voor de Stealth Pro te gaan. <br> </br> <b>Plus</b></br> + Design <br> + Geluid is fantastisch <br> + Batterijduur<br> </br> <b>Redelijk</b> </br> +/- Multifunctioneel voor al je apparaten <br> </br> <b>Min</b></br> - Matige mic<br> [Review] Turtle Beach Stealth 600 X (Gen3)
  1
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex