More

  Review: Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX

  REVIEW OVERVIEW

  Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX
  8
  De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX is qua prijs aan de hoge kant, maar wat mij betreft de gevraagde 139 euro waard. In de eerste plaats natuurlijk omdat de draadloze headset er in slaagt om het geluid uit games en party-chats uitstekend over te brengen. Deze ervaring is nagenoeg feilloos en kenmerkt zich door zuivere, volle en gedifferentieerde klanken. Op het gebied van compatibiliteit en batterijduur weet de Stealth 600 MAX de doorslag te geven. Een headset, makkelijk in gebruik, geschikt voor al je platformen en met een batterijduur van meer dan 40 uur. Ik zou het wel weten!

  Plus
  + Batterijduur van +40 uur
  + Geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en tevens op andere platformen te gebruiken (Switch, PS4 & PS5, pc)
  + Plug and Play, makkelijk in gebruik
  + Prima mic
  + Zit prima, ook bij langer gebruik (+2u)
  + Gebalanceerde geluidservaring
  + Draadloos te gebruiken, stabiele geluidsoverdracht

  Redelijk
  +/- De headset is aan de prijzige kant
  +/- Bediening van volumes voor party-chat en in-game geluid zitten onder elkaar, niet ideaal
  +/- Beperkte EQ opties, presets doen echter wel hun werk

  Min
  - Geen opties om geluid handmatig, bijvoorbeeld via app, te tweaken

  Als we het over gaming headsets hebben dan zul je al snel aan Turtle Beach denken. Dit merk heeft een breed en divers scala aan headsets beschikbaar en met regelmaat komen er nieuwe exemplaren uit. Afgelopen weken mochten we de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX uitproberen. In deze review lees je hoe deze bevallen is.

  Geluid in games is cruciaal voor de beleving. De openingsscène in Ori and the Will of the Wisps is beduidend minder indrukwekkend en emotioneel meeslepend wanneer de tv op mute staat. De schoolhal van Blackwell Academy in Life is Strange zal minder indruk maken zonder de akoestische deuntjes op de achtergrond. En een game als The Artful Escape leunt nagenoeg volledig op het perfect uitgewerkte audio-design. In mijn reviews van games weegt het audio-design dan ook behoorlijk in mijn eindoordeel van een game mee. Een goede headset is dan ook onontbeerlijk en er eentje uitkiezen is geen sinecure. De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX voldoet aan veel van de eisen die ik aan een headset stel. Je zult hiermee een prima headset in huis halen, maar het is wel goed om, voordat je deze eventueel koopt, een aantal dingen te weten.

  Verschil met haar voorgangers

  Vorig jaar heb je hier kunnen lezen wat de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 in huis heeft, samengevat: mooi gebalanceerd geluid over alle frequenties, een diepe bass voor de liefhebber en een prima functionerende mic.

  De 2022 versie kent dezelfde naam met de toevoeging van MAX er achter. De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX (vanaf nu voor het schrijfgemak afgekort tot Stealth 600 MAX) is sinds kort voor een adviesprijs van 139 euro te koop en laat ten opzichte van haar voorganger nagenoeg vergelijkbare specificaties zien. Er zijn dus meer overeenkomsten dan verschillen, maar de verschillen die er zijn wat mij betreft fundamenteel! Daarover zo meteen meer. Eerst het volgende:

  De Stealth 600 MAX komt in een compacte doos, met een simpele beschrijving en een USB-dongel om je consoles mee aan te sluiten. De headset voelt licht aan, heeft zachte kussens die over de oren heen vallen en in het design is met brildragers rekening gehouden. Aanvankelijk zit de headset wat strak op het hoofd, maar daar zul je al snel niets meer van merken.

  In de headset zijn 50 mm luidsprekers met neodymiummagneten verwerkt met een frequentierespons van 20 Hz – 20 kHz. De headset kent een oplaadbare lithium-polymeer batterij die met de meegeleverde USB-C opgeladen kan worden. De microfoon is klein van stuk en makkelijk uit te klappen.

  De headset is geoptimaliseerd voor de Xbox Series X|S. Voor de surround ervaring kan van apps als Windows Sonic, Dolby Atmos en DTS Headphone: X gebruik gemaakt worden.

  Ideale headset voor de veelzijdige gamer

  Ten opzichte van haar voorganger laat de Stealth 600 MAX twee belangrijke verschillen zien. Het eerste verschil ligt op het gebied van compatibiliteit.

  Uiteraard klopt mijn groene hart voor Xbox net even ietsje sneller, maar diegenen die onze wekelijkse podcasts volgen weten dat ik ook graag op de Switch en Playstation speel. De Stealth 600 MAX is één van de weinige (betaalbare) headsets die je op alle platformen kunt gebruiken. En dan ook nog eens met een enorm gemak! Het is letterlijk: USB uit de Xbox halen, aansluiten op je Playstation of Switch of pc en je bent klaar om te gaan.

  Het gemak om één goede headset te gebruiken op alle platformen is mij heel wat waard. De Stealth 600 MAX weet dit te bieden. Andere headsets die ik heb zijn vaak platform specifiek, of voor één platform geoptimaliseerd en bij gebruik van een ander platform moet je dan ineens een kabel (ik kijk naar jou, Bang & Olufsen) tussen je headset en controller aansluiten. Super irritant natuurlijk en bovendien gaat dit vaak gepaard met een enorme downgrade van de kwaliteit. De ontwikkelaars van de Stealth 600 MAX hebben overduidelijk de veelzijdige speler in gedachten gehad en hebben het voor hen zo gebruiksvriendelijk als mogelijk gemaakt. Chapeau!

  Een kleine kanttekening: de headset is voor de Nintendo Switch alleen in dock te gebruiken.

  Speel meerdere games uit zonder je headset op te laden

  Het tweede verschil met haar voorganger is wellicht het meest indrukwekkend. De batterijduur van de Stealth 600 MAX is insane! Ik heb de headset inmiddels 40 uur op verschillende platformen gebruikt en de batterij is nog steeds niet leeg. Turtle Beach zet deze headset in de markt waarbij zij een batterijduur van 48 uur beloven. Dat is zeer indrukwekkend en een enorme vooruitgang met haar voorganger, wiens batterij het +15 uur kon volhouden (wat overigens ook al een applaus waard is).

  Laten we het sommetje gewoon eens maken. Met een volle Stealth 600 MAX batterij kun je games als Ori and the Will of the Wisps en aansluitend The Last of Us 2 uitspelen, zonder de headset op te hoeven laden. Je kunt ongeveer 576 races in Mario Kart rijden, zonder tussenkomst van de USB-C oplaadkabel. Of je kunt ongeveer 300 pogingen doen om Malenia in Elden Ring te verslaan en de enige die opgeblust raakt bent jij, niet jouw Stealth 600 MAX. Foul Tarnished!

  Gebruiksgemak met voor- en nadelen

  In het verleden heb ik wel eens headsets gehad die ik eerst aan pc’s aan moest sluiten, registreren, updaten, apps downloaden en nog meer van dit soort ingewikkeldheden. De Stealth 600 MAX is in alle opzichten het tegenovergestelde. De Stealth 600 MAX is plug and play!

  De bediening van de headset is ook overzichtelijk, maar niet perse handig te bedienen waarover zo meteen meer. Aan de linkerkant is alles verwerkt. Je kunt er met een wiel het volume van de game regelen, het volume van de party-chat regelen en de headset aan-/uitzetten. Tenslotte is er een ‘mode’-knop. Onder deze knop zitten een viertal EQ-profielen: de Signature Sound (zoals het geluid bedoeld is), Bass Boost, Bass + Trebble Boost en de Vocal Boost. De EQ presets doen wat hun naam impliceert en doen dat naar tevredenheid. Het is dus aan jou als speler waar jouw voorkeur naar uit gaat.

  Voor mij persoonlijk heeft de Signature Sound de voorkeur. Het lukt met deze headset goed om een gebalanceerd geluid over te brengen, zonder voor mij merkbare latency. Ik vind het belangrijk dat de verschillende tonen en klanken van elkaar te onderscheiden zijn. Onder andere Ori and the Will of the Wisps heb ik als test-case gebruikt. Het valt dan op dat de verschillende geluiden goed weergegeven worden: krakende ondergronden, sprongen en aanvallen klinken kraakhelder door de speakers. In onder andere Fortnite heb ik gemerkt dat omgevingsgeluiden goed doorkomen en door de surround effecten ook afstanden enigszins goed te bepalen zijn. Wat natuurlijk voor dergelijke competitieve games een absolute voorwaarde is. Tijdens meer opzwepende gameplay, zoals de boss battles in Minecraft Dungeons, zijn de volle klanken en de bass indringend. Wel lijken de geluiden op deze momenten meer te vermengen met elkaar en kan het geheel wat dof en vlak overkomen. Uiteraard heb ik ook nog even Sea of Thieves opgestart én wat knallen die kanonskogels lekker door de speakers heen. Ook het vuurwerk is een genot om naar te luisteren.

  De headset functioneert dus prima. Waar ik echter iets minder tevreden over ben is de bediening. Alles is aan de linkerkant verwerkt, dicht op elkaar en, als je het op gevoel doet, moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zeker de eerste 20 uur heb ik vaak mijn headset even af moeten doen om te kijken welk wiel ook alweer voor het volume van de party-chat is. Liever had ik gezien dat ze dit over beiden kanten verdeeld hadden. Overigens, een dikke plus is natuurlijk de optie om geluid van de party-chat en de game apart te bedienen. De headset leent zich meer dan uitstekend om met je XBNL-vrienden in een party te zitten en gezellig wat te kletsen, terwijl je tegelijkertijd genoeg van de geluiden in de game die je speelt mee kunt krijgen.

  Een ander punt van kritiek schuurt enigszins tegen het gebruiksgemak aan. Het is fijn dat de headset een viertal voorgeprogrammeerde EQ-profielen beschikbaar stelt. Deze profielen zijn met een druk op de mode-knop op te roepen en leveren wat ze beloven. Voor de prijs die de headset vraagt, vind ik het persoonlijk toch wat aan de magere kant. Ik zou het gewaardeerd hebben als er in ieder geval een optie zou zijn om, eventueel met tussenkomst van een app of pc, zelf profielen in te stellen.

  Conclusie

  De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX is qua prijs aan de hoge kant, maar wat mij betreft de gevraagde 139 euro waard. In de eerste plaats natuurlijk omdat de draadloze headset er in slaagt om het geluid uit games en party-chats uitstekend over te brengen. Deze ervaring is nagenoeg feilloos en kenmerkt zich door zuivere, volle en gedifferentieerde klanken. Op het gebied van compatibiliteit en batterijduur weet de Stealth 600 MAX de doorslag te geven. Een headset, makkelijk in gebruik, geschikt voor al je platformen en met een batterijduur van meer dan 40 uur. Ik zou het wel weten!

  Recent articles

  Rik
  Rik
  Deze Pirate Legend werd vroeger naar eigen zeggen de bloedspetteranalist van Sera genoemd. Inmiddels gaat zijn voorkeur uit naar verhalende puzzle platformers en single-player games. Voor wat uurtjes Sea of Thieves is hij echter altijd wel te porren en komt de PvP-speler weer in hem naar bovendrijven!
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX is qua prijs aan de hoge kant, maar wat mij betreft de gevraagde 139 euro waard. In de eerste plaats natuurlijk omdat de draadloze headset er in slaagt om het geluid uit games en party-chats uitstekend over te brengen. Deze ervaring is nagenoeg feilloos en kenmerkt zich door zuivere, volle en gedifferentieerde klanken. Op het gebied van compatibiliteit en batterijduur weet de Stealth 600 MAX de doorslag te geven. Een headset, makkelijk in gebruik, geschikt voor al je platformen en met een batterijduur van meer dan 40 uur. Ik zou het wel weten!<br> </br> <b>Plus</b></br> + Batterijduur van +40 uur <br> + Geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en tevens op andere platformen te gebruiken (Switch, PS4 & PS5, pc) <br> + Plug and Play, makkelijk in gebruik <br> + Prima mic <br> + Zit prima, ook bij langer gebruik (+2u) <br> + Gebalanceerde geluidservaring <br> + Draadloos te gebruiken, stabiele geluidsoverdracht <br> </br> <b> Redelijk</b></br> +/- De headset is aan de prijzige kant <br> +/- Bediening van volumes voor party-chat en in-game geluid zitten onder elkaar, niet ideaal <br> +/- Beperkte EQ opties, presets doen echter wel hun werk <br> </br> <b>Min</b></br> - Geen opties om geluid handmatig, bijvoorbeeld via app, te tweaken <br> Review: Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x