De Sims en ik hebben een lange geschiedenis samen. In de zomer van ’00, inmiddels ruim 17 jaar geleden, kwam ik voor het eerst in aanraking met De Sims. Ik had mijn enkel gebroken en mocht hierdoor twee weken niet op school verschijnen. Het spel had ik geleend van een vriendinnetje en geïnstalleerd op de computer van mijn broer. Vanaf moment één was ik verkocht (en inderdaad, mijn broer was zijn computer kwijt).

Ondanks dat ik al bijna 28 jaar oud ben is het toch een spel waar af en toe nog steeds naar teruggrijp. Ik moet daarom ook wel eerlijk toegeven dat ik nog steeds De Sims 3 op mijn laptop heb geïnstalleerd. Daarom was ik ook aardig verblijd dat ik De Sims mocht reviewen.

De Sims is één fenomeen

Bijna iedereen kent De Sims wel. Misschien heb je het zelf niet gespeeld maar dan ken je absoluut mensen die dit wel gespeeld hebben. Voor sommige mensen, zoals ik, was het creëren van huizen één van de leukste dingen! Andere mensen kickten erop om de Sims op de meest verschrikkelijke manieren te vermoorden. Zoals het weghalen van de trappen in het zwembad, in een ‘hok’ stoppen zonder deuren en ramen, en ga zo maar door. Voor De Sims 2 was er een mod beschikbaar waardoor je in staat was om je baby op de barbecue te gooien om vervolgens heerlijk op te smikkelen. Ja, ik ben dáár ook schuldig aan geweest!

De Sims 4 op console

Inmiddels is De Sims 4 al een aantal jaar uit voor op de pc/Mac, maar sinds 17 november is hij ook beschikbaar op de console. Ik moet wel eerlijk toegeven dat De Sims op de console een beetje een vreemde eend is. In mijn ogen hoor je het namelijk met een toetsenbord en muis te spelen. Hierdoor was ik in het hele begin misschien een klein beetje sceptisch, maar achteraf heeft hij mij toch wel positief doen verbazen. De besturing was inderdaad aardig lastig met een controller, maar uiteindelijk wen je er wel aan.

In het begin was het een beetje uitvogelen hoe en wat. Gelukkig kwam het spel vanaf moment één met hele handige tips. Al prefereer ik het gebruik van muis en toetsenbord toch wel meer dan het gebruik van een controller. Onlangs heeft Microsoft ook bekend gemaakt (en inmiddels al getest) dat er toetsenbord- en muisondersteuning naar de Xbox komt. Als De Sims dan ook nog eens deze ondersteuning accepteert dan wordt het misschien een toch iets minder vreemde eend.

Stap 1: Het creëren van je familie!

Het creëren van een familie is een van de belangrijkste dingen van De Sims. In het begin was het wel een beetje wennen, maar uiteindelijk leer je fijne kneepjes van het vak. Je kunt De Sim instellen precies zoals jij het wil. Praktisch gezien is The Sky The Limit. Je kunt de grootte van een neus aanpassen, het type ogen, de haarkleur, style, baardje, en ga zo maar door. Iets waar ik wel erg blij mee was, en wat ik in de eerdere Sims-spellen wel eens miste, is het kiezen van één type lichaamsbouw. Van een super, iets te gespierd persoon met absoluut zichtbare sixpack tot een sixpack dat verstopt ligt onder een hele laag vet. Daarnaast kun je natuurlijk ook de persoonlijkheid aanpassen. Wat vindt jij belangrijk in een persoon? Wil je dat je Sim een virtuoos is in de muziek of juist een potentiële nieuwe Vincent van Gogh? Of juist een asociale slob die zichzelf het liefst de hele dag verstopt achter een computer. Ook kun je de manier van lopen aanpassen. Dat verschilt van super mannelijk tot aan super vrouwelijk en alles wat daar tussenin ligt. Van een heel stoer loopje tot een super depressieve.

Stap 2: Het bouwen van je huis!

Het bouwen van een huis heb ik altijd een van de leukste onderdelen gevonden in De Sims. Helemaal in het begin was het wel een klein beetje hannesen met hoe het nou ook al weer allemaal werkt. Uiteindelijk is het systeem, dat ook al aanwezig was in De Sims 3, ook weer hier te vinden. Links onder in het beeldscherm zie je een huis. Ieder onderdeel, van muren tot aan vijvers en zwembaden, is zichtbaar gemaakt. Als je dus een fundering wilt bouwen onder je huis, klik je op dat onderdeel. Waarna vervolgens het menu uitschuift en je zo dus je keuzes kunt maken. Hierdoor bespaar je ontzettend veel tijd als je op zoek bent naar een bepaalde type fontein in je vijver!

Eén van de nieuwe opties die er trouwens te vinden is, is dat je iedere kamer als een bouwpakket kunt halen. Dus als je geen zin hebt om iedere kamer apart te bouwen én in te richten (wat ik me nauwelijks kan voorstellen), of juist op zoek bent naar wat inspiratie, dan zijn er voorgeprepareerde kamers te vinden. Zo is het bouwen van je huis wel ontzettend makkelijk gemaakt! Het enige wat je zou kunnen doen, is het verwijderen van een aantal muren of het verplaatsen van een deur.

Stap 3: Het inrichten van je huis!

Het inrichten van de leefgedeeltes gaat eigenlijk op dezelfde manier als het bouwen van je huis. Als je bijvoorbeeld een kinderkamer wilt inrichten, dan ga je naar de subcategorie kinderkamer. Hier kun je dan vervolgens drukken op wat je op dat moment nodig hebt of wilt hebben. Je Sims kunnen daarnaast in de game ook ontzettend veel leren. Dan heb ik het niet alleen over de ‘standaard’ dingen, zoals leren koken en het verbeteren van je inzicht door te schaken, maar je hebt ook skills in het mixen van cocktails en rocket-science.

Soms heb je echt te maken met de nadelen van een console. Wanneer je een fout maakt in het bouw-proces terwijl je aan het inrichten bent, moet je dus eerst helemaal uit het selectiemenu stappen om over te schakelen naar de bouw-optie.

Stap 4: Het échte Sims-leven

Nadat je je familie en huis hebt gebouwd zoals jij het wilt, al dan niet in combinatie met cheatcodes (waar ik zo op terug kom), kun je beginnen aan het ‘echte leven’. In eerste instantie had ik ook een soort van studiootje gebouwd voor maar één Sim. Al kwam ik er vrij snel achter dat de uitdaging voor mij ver te zoeken was. Ik besloot om het iets groter aan te pakken en meteen een beginnende familie te starten, met een man, een vrouw en inderdaad een dochtertje. Oftewel, de familie Black was ontstaan.

Iedere Sim heeft zo zijn eigen wensen, die ontstaan door de keuzes die jij hebt gemaakt toen je bij stap 1 hebt besloten met wat voor type persoon je te maken zou hebben. Op zich is het voldoen aan de basisbehoeften van een Sim niet al te moeilijk. Zoals ieder mens heeft ook een sim bepaalde basisbehoeftes, om op de gebruikelijke momenten naar het toilet te gaan, onder de douche te springen, een lekker hapje te eten (wat soms een beste uitdaging is om niet meteen het hele huis in de hens te zetten) en natuurlijk het hebben van plezier en een sociaal leven. Jenny, de vrouw des huizes, is een baan begonnen als Special Agent. En de heer des huizes, Peter, is aan de slag gegaan bij een technologie bedrijf en heeft zich inmiddels al omhoog gewerkt tot telefonist bij een klachtenservice. Lily daarentegen, dochterlief, zij mag de nanny tot in den treure vervelen. En spelen met de vele badeenden die ik voor haar heb gekocht (in het echte, niet Sims-leven, spaar ik namelijk ook badeenden. Dus die keuze was al vrij snel gemaakt!)

Hoe groter het gezin is, des te moeilijker het spel wordt. Ondanks het feit dat iedere Sim wel soort van eigen keuzes maakt, zijn de keuzes die jij maakt wel belangrijker. Soms zijn de keuzes die een Sim uit zichzelf maakt ook niet altijd even handig, zoals het naar bed gaan als een Sim moe is. Als je een weekendje vrij bent van je werk als Secret Agent kun je natuurlijk wel naar bed gaan om 4uur ’s nachts. Alleen het werkt wel een beetje contraproductief als je om 7uur in de ochtend naar je werk moet en maar 3 uur hebt geslapen. Hoe beter je Sim in z’n vel zit, des te beter functioneert die op het werk. Als je daarentegen ook voldaan hebt aan alle eisen, zoals een bepaald niveau van inzicht, plus je best hebt gedaan op je dagelijkse opdrachten, is de kans op promotie alleen maar groter.

De combinatie tussen een gebalanceerd gezinsleven, een leuke baan en een aardige vriendengroep is best lastig. Soms moet je, net zoals in het echte leven, keuzes maken. Beslissen wat jij op het moment belangrijker vindt en daar volledig voor gaan. Gelukkig heb je zo af en toe een paar dagen vrij en kun je je vrienden sms’en of bellen voor een super leuk feestje bij jou thuis!

Motherlode doet het nog steeds!

Zoals ik net al kort heb benoemd, kun je ook gebruik maken van cheatcodes in De Sims 4. Als ik namelijk aan Dé Sims denk, dan denk ik meteen aan de cheatcode “motherlode”. EA ontkent tot op heden dat het mogelijk is om cheatcodes te gebruiken op console. Toch hebben inmiddels voldoende mensen achterhaald hoe je de cheatcodes kunt gebruiken. Nu moet ik ook wel echt eerlijk toegeven dat, zodra ik er achter kwam dat je gebruik kon maken van cheatcodes, ik ook meteen er gebruik (of misbruik) van heb gemaakt! Ja, het werkt dus!

Motherlode, waardoor er instant 50.000 Simoleans op de bankrekening worden gestort, is ook gewoon weer teruggekeerd bij De Sims 4 op console. Een oneindige hoeveelheid geld op je bankrekening, een maximale skill in creativiteit, vissen, rocket science en tuinieren, het is met een paar klikken zo geregeld.

Er zit alleen wel één heel groot nadeel aan. De mogelijkheid tot het behalen van achievements wordt in deze save uitgeschakeld. Niet alleen voor het moment dat je de cheatcodes aanzet, maar voor de hele savegame. Ook ontvang je de rewards niet die je krijgt nadat je bijvoorbeeld de top van je baan hebt bereikt. Ik moet eerlijk toegeven dat er erg leuke dingen tussen zitten!

Als jij niet veel geeft om de achievements en de rewards, dan maakt het gebruik van de cheats je Sims-leven wel een stukje makkelijker. Zodra je wel geeft om de achievements en de rewards die je ontvangt door het veel spelen, dan gaat De Sims 4 een aardige uitdagende game voor je worden.

Tien tips om te doen

Aangezien mods (nog) niet beschikbaar zijn voor De Sims 4, en je hierdoor bijvoorbeeld niet in staat bent om je baby op de barbecue te gooien, kun je het jezelf altijd leuker of moeilijker maken:
Tip 1: Creëer een StarWars familie! Er zijn namelijk sets beschikbaar voor je Sims, waardoor je de mogelijk hebt om als Darth Vader, Princess Leia én Luke Skywalker te spelen in een household! Is dit alleen wel een goed idee?;
Tip 2: Vermoord al je buren! Iets wat niet in het echte leven mag, is stiekem best leuk in De Sims. Side note: wees creatief! Er zijn namelijk vele, stiekem best leuke, manieren om te ontdekken;
Tip 3: Haal de Rosebud Achievement! Voor deze achievement moet je 1.000.000 Simoleans verdienen in een huishouden. Zonder te cheaten natuurlijk!;
Tip 4: Creëer in een familie een zwart schaapje! Oftewel, deze persoon heeft volledig tegenovergestelde karaktereigenschappen als de rest van de familie;
Tip 5: Verdien alleen je geld door te vissen (je mag dus géén echte baan hebben);
Tip 6: Creëer jezelf en je celebrity crush! Op deze manier kun je toch daten met Justin Bieber, Tayler Swift of George Clooney (in mijn geval);
Tip 7: Verleidt de Grim Reaper (goed te doen in combinatie met tip 2);
Tip 8: Wordt een poltergeist en zet onder andere dingen in de hens als geest;
Tip 9: Probeer het grooste en duurste huis te bemachtigen in de wijk, zonder er ook maar een Simolean voor te betalen;
Tip 10: Speel met een household met 8 random Sims! Het lijkt net alsof je een televisieserie aan het kijken bent!;

Eindoordeel: Weinig vernieuwingen en iets te gepolijst

Het doel van De Sims is niets meer dan het creëren van een huisje, boompje, beestje (al heb je voor dat laatste wel een uitbreidingspakket nodig). Het vinden van een leuk mannetje of vrouwtje, vervolgens nakomelingen maken om vredig te sterven terwijl je nakomelingen jouw genen voortzetten. Ondanks dat dit een best uitgekauwd onderwerp is, zijn er nog steeds duizenden spelers die met heel erg veel plezier De Sims spelen.

Toch moet ik oordelen dat De Sims 4 niet de beste Sims is die er ooit is uitgeven. Zo is het spel inmiddels te gepolijst. Té perfect. Waardoor het uiteindelijk ook heel erg kinderachtig overkomt. En ik vraag mij daarom ook oprecht af of dit een ontwikkeling is die De Sims in de toekomst ook gaat voortzetten.

Daarnaast merk je ook echt aan alles dat het een base-game is. Al is het misschien iets te basis. De base-game van De Sims 3 is vele malen uitgebreider dan de base-game van deel 4. Zo is de game hier en daar best gelimiteerd in datgene wat ze aanbieden. Zo hadden er voor mij veel meer keuzes mogen zijn in kleding en haar stylen, maar ook in de dingen die je kunt kopen voor je Sims zelf. Ik begrijp ook echt wel dat dit ook komt doordat je de vele uitbreidingspakketten mist die op de pc wel beschikbaar zijn. Toch had het voor mij iets groter mogen zijn, met hier en daar meer opties. De Sims is altijd al wel een melkkoe geweest, maar met de base-game van De Sims 3 heb ik mij ook uren kunnen vermaken. Je bent hierdoor bijna verplicht om de uitbreidingspakketten te gaan halen.

Gelukkig zitten er nog wel wat vernieuwende dingen in, zoals het volledig aanpassen van een Sim naar eigen voorkeur, waaronder de lichaamsbouw en het loopje. Ook kun je zo instellen dat de man zwanger wordt in plaats van de vrouw (ik vraag mij nog steeds af hoé dit kind geboren gaat worden)! Eén van de dingen die ik overigens wel geweldig vindt is dat seks niet altijd resulteert in het zwanger worden. Pas nadat je een zwangerschapstest heb gedaan op de toilet kom je er achter of je zwanger bent. Het nadeel hiervan is dat je dan ook echt meteen zwanger bent (gelijk een dikke buik) en je binnen 3 dagen bevalt van een dochter of zoon.

Naar mijn mening is De Sims 4 dus echt een spel voor mensen die nog nooit eerder kennis hebben gemaakt met De Sims. Alleen als je al eerdere Sims-edities hebt gespeeld, zoals ik, is dit niet echt een hele interessante uitbreiding voor je gamecollectie. Vooral niet op console. Het probleem dat De Sims 4 heeft, is dat De Sims 3 bestaat. Daarnaast, als je een echte Sims-ervaring wilt ondergaan omdat je nog nooit eerder De Sims hebt gespeeld, dan zou ik niet kiezen voor De Sims 4 op console, maar juist kiezen voor De Sims 3 op de pc of Mac.

De officiële trailer van De Sims 4:

RECENSIES OVERZICHT
Eindscore
65 %
review-the-sims-4Pluspunten: <br> - Bouwen van huizen is erg leuk;<br> - Character volledig aanpassen naar keuze;<br> - Animaties lopen simpel;<br> <br> Minpunten: <br> - Niet heel erg vernieuwend;<br> - Te gepolijst;<br> - De minst uitgebreide game van de Sims-serie;<br> - Oogt erg kinderachtig;<br> - Controllerbesturing is toch wel lastig;<br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments