More

  Review: Temtem – gonna catch ‘em all

  REVIEW OVERVIEW

  Temtem
  8
  Temtem is een MMO, waarbij het doel is om in een zestal prachtig vormgegeven werelden zoveel mogelijk verschillende Temtem’s te ontdekken en te vangen. De game kent qua gameplay, looks en feels, veel overeenkomsten met de Pokémon games die je van Nintendo kent, maar doet daar absoluut niet voor onder. Temtem weet zich door haar goed geïmplementeerde MMO en online co-op te onderscheiden. De gameplay is uitdagend en voelt volwassen aan. Een absolute aanrader!

  Plus
  + de werelden in Temtem bruisen, de keuze voor een MMO pakt erg goed uit
  + enorme gelaagdheid in combat mogelijkheden
  + complete game in co-op te spelen, werkt prima
  + uitstekend sound design
  + cross-progressie en cross-play werken uitstekend
  + overzichtelijk UI en menu-navigatie

  Redelijk
  +/- elkaar joinen in co-op werkt omslachtig
  +/- hoewel ik het overkoepelde verhaal een beetje uit het oog ben verloren, zijn de opzichzelfstaande dialogen bij vlagen hilarisch

  Min
  - uitgebreidere fast travel functies, al vroeger in de game, had ik graag toegevoegd gezien
  - hier en daar wat vastlopers gehad, waarna game opnieuw opgestart moet worden

  Pokémon fans opgelet! De Xbox brengt je Temtem in de schappen en dat heeft be-hoor-lijk veel weg van Pokémon. Maar speelt het ook net zo lekker? Je leest het in deze review.

  Temtem is door Caged Element Inc., Crema ontwikkeld. De game is al jaren in ontwikkeling, in early access speelbaar geweest en vervolgens in samenwerking met de community tot stand gekomen. Bij het zien van de eerste beelden is de vergelijking met de Pokémon games snel te maken. Temtem is een game waarbij je creatures genaamd ‘Temtem’s’ moet verzamelen. Dat concept kennen we natuurlijk en ik moet zeggen: qua looks, feels en gameplay is Temtem nagenoeg identiek aan de Pokémon games.

  Net als in de Pokémon games start je ook in Temtem vanuit jouw huis, ontmoet je vervolgens een professor en die geeft jou de opdracht om creatures te gaan verzamelen. Je pakt vervolgens als speler je rugzak en wordt doormiddel van opdrachten door allerlei werelden geleid. Tijdens jouw reis ontmoet je Temtem’s en die kun je verslaan of je kunt ze proberen te vangen om ze vervolgens aan jouw Temtem deck toe te voegen. Door battles te spelen worden je Temtem’s beter. Ook kom je trainers tegen die iets meer tegenstand weten te bieden. Het verslaan van trainers zorgt voor beloningen, waarmee je nieuwe speelstijlen kunt proberen of in-game items kunt kopen. Tot dusver dus een decennia oud gameplay concept dat we kennen en dat zich bewezen heeft. Toch zijn er een aantal aspecten die Temtem uniek maken.  

  Samen online

  Temtem is een massively multiplayer online-avontuur (MMO) en dat kennen we natuurlijk niet van de Pokémon ontwikkelaars bij Game Freak. Hoe werkt dat in Temtem? Het is simpel. In plaats van dat je in je uppie door de zes beschikbare werelden loopt, kom je in Temtem overal andere spelers tegen. Veel andere spelers! En dat maakt Temtem direct een stuk levendiger en voller. De werelden in Temtem bruisen! Via een geïntegreerde chat-functie kun je met elkaar in gesprek raken, samen optrekken of elkaar voor een PvP match uitdagen.

  Ook is het mogelijk om de verschillende uitdagingen in co-op te spelen. Zo heb ik de nodige uurtjes samen met onze XBNL-Discord moderator evil terrorr doorgebracht en hebben we behoorlijk wat Temtem’s weten te verslaan. Spelen in co-op werkt doorgaans soepel. Er zit echter ook wel een nadeel aan. Je kunt alleen elkaars wereld joinen als je op dat moment in dezelfde omgeving bent en dat komt vrij precies. Heel concreet: ik kan mijn buddy Evil niet joinen als hij op eiland 3 bezig is en ik op eiland 2. Je zult echt in de buurt van hetzelfde huisje moeten staan. We zagen een dergelijke functie ook in een game als Elden Ring en ik ben daar niet zo over te spreken. Ik vind het omslachtig. Daarnaast biedt Temtem in de begingfase (ik heb nu 15 uur gespeeld) van de game ook geen fast travel opties. Wil je samen spelen en ben je op een ander eiland? Dan zal er eerst behoorlijk wat tijd voorbij gaan voordat je bij elkaar bent. Het schijnt dat je later in de game de Teleporter of Sorts kunt vrijspelen en daarmee sneller tussen locaties kunt reizen. Op dat punt ben ik echter nog niet.

  Ben je eenmaal samen met je co-op partner op pad dan gaat er een wereld voor je open. Het is gewoon heel erg leuk om samen er op uit te trekken en te zien welke creatures je allemaal tegen kunt komen. De game biedt hierin alle vrijheid die je solo ook ervaart. Daarnaast geeft het ook veel verdieping in de gameplay. En dat brengt ons tevens tot het tweede punt waarop Temtem zich van Pokémon weet te onderscheiden: het combat systeem. In Temtem bestaat je deck namelijk uit twee Temtems (zowel in solo als co-op) die tegelijkertijd aan de battles tegen andere Temtems deelnemen. Uiteraard beschikken de Temtems over de standaard aanvallen, zoals het verkopen van een klap of een Temtem onder hypnose brengen. De verdieping zit echter in de aanvallen die aanvullend op elkaar zijn. Zo zijn er combinaties aan aanvallen te bedenken waardoor je meer damage kunt doen.

  Volwassen

  De aanvallen in de turn-based combat vragen dus het nodige planwerk. Niet alleen om status effecten optimaal te benutten. Ook het managen van je stamina is belangrijk. Je kunt als speler niet eindeloos kiezen voor de aanvallen die de meeste damage doen, want je zult dan al snel uitgeblust op het slagveld staan. En dat is niet zonder risico, want je zult dan sneller een beurt over moeten slaan of erger nog, je beschadigt je eigen Temtem.

  Qua balans in de combat zit de game uitstekend in elkaar en weet bovendien de nodige uitdaging te bieden. Deze uitdaging zie je als speler ook terug in de eindeloze mogelijkheden aan attacks die je vrij kunt spelen en speciale items die je in battle kunt gebruiken. Alles komt met voor- en nadelen. Uiteindelijk zul je een speelstijl aanmeten die het best bij je past, maar zul je ook realiseren dat deze maar tijdelijk is. Nieuwe gebieden brengen namelijk nieuwe soorten Temtem’s en die vragen weer om een andere strategie. Temtem ziet er misschien speels en kinderlijk uit, maar is in vele opzichten een volwassen game.

  Over de speelse uitstraling gesproken. Visueel komt deze game op de Xbox Series X|S prima tot uitdrukking. De werelden in Airborne Archipelago zijn mooi vormgegeven. Temtems vangen op de zwevende eilanden van Omninesia of de zandstranden van Deniz? De verschillende biomes zien er uniek en kleurrijk uit. Als speler passeer je verschillende dorpjes en in deze dorpjes zijn de nodige details op te merken, met name in de woningen en winkels. Er is veel aandacht naar de vormgeving uitgegaan en dat betaalt zich duidelijk terug. Temtem is sfeervol, een prettige plek om even een half uurtje per dag rond te lopen. De muziek doet ook een duit in het zakje. Het heeft iets mindfuls. Niet te nadrukkelijk aanwezig, heerlijk om op de achtergrond te laten draaien. De sounds passen uitstekend bij de game. En hoewel het overkoepelende verhaal om alle acht dojoleiders te verslaan gaandeweg wat uit het oog verloren wordt, blijven de opzichzelfstaande dialogen een genot om te volgen en geven de nodige sfeer.

  Wat mij betreft is Temtem de gevraagde prijs van 45 euro meer dan waard. Ik heb op het moment van deze review schrijven rond de 15 uur gespeeld en heb het gevoel nog maar aan het begin van mijn Temtem reis te staan. Daarnaast hebben de ontwikkelaars de post-launch plannen al klaar liggen en kun je als speler rekenen op een game die nog lange tijd ondersteund zal blijven worden.

  Conclusie

  Temtem is een MMO, waarbij het doel is om in een zestal prachtig vormgegeven werelden zoveel mogelijk verschillende Temtem’s te ontdekken en te vangen. De game kent qua gameplay, looks en feels, veel overeenkomsten met de Pokémon games die je van Nintendo kent, maar doet daar absoluut niet voor onder. Temtem weet zich door haar goed geïmplementeerde MMO en online co-op te onderscheiden. De gameplay is uitdagend en voelt volwassen aan. Een absolute aanrader!

  Recent articles

  Rik
  Rik
  Deze Pirate Legend werd vroeger naar eigen zeggen de bloedspetteranalist van Sera genoemd. Inmiddels gaat zijn voorkeur uit naar verhalende puzzle platformers en single-player games. Voor wat uurtjes Sea of Thieves is hij echter altijd wel te porren en komt de PvP-speler weer in hem naar bovendrijven!
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Review: Temtem - gonna catch 'em allTemtem is een MMO, waarbij het doel is om in een zestal prachtig vormgegeven werelden zoveel mogelijk verschillende Temtem’s te ontdekken en te vangen. De game kent qua gameplay, looks en feels, veel overeenkomsten met de Pokémon games die je van Nintendo kent, maar doet daar absoluut niet voor onder. Temtem weet zich door haar goed geïmplementeerde MMO en online co-op te onderscheiden. De gameplay is uitdagend en voelt volwassen aan. Een absolute aanrader!<br> </br> <b>Plus</b></br> + de werelden in Temtem bruisen, de keuze voor een MMO pakt erg goed uit<br> + enorme gelaagdheid in combat mogelijkheden <br> + complete game in co-op te spelen, werkt prima <br> + uitstekend sound design <br> + cross-progressie en cross-play werken uitstekend <br> + overzichtelijk UI en menu-navigatie <br> </br> <b>Redelijk</b> </br> +/- elkaar joinen in co-op werkt omslachtig <br> +/- hoewel ik het overkoepelde verhaal een beetje uit het oog ben verloren, zijn de opzichzelfstaande dialogen bij vlagen hilarisch <br> </br> <b>Min</b></br> - uitgebreidere fast travel functies, al vroeger in de game, had ik graag toegevoegd gezien<br> - hier en daar wat vastlopers gehad, waarna game opnieuw opgestart moet worden <br>
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x