More

  Review: Return to Monkey Island – een dikke glimlach!

  XBNL REVIEW

  Ron Gilbert en Dave Grossman hebben met Return to Monkey Island een waardig vervolg gemaakt op een in mijn ogen perfecte klassieker. Ondanks dat de art-style even wennen is heb ik elke minuut van mijn playthrough met een grijns van oor tot oor gezeten. Voor de nieuwkomers biedt de game een leuk humoristisch avontuur. De veteranen krijgen een echte trip down memory lane voorgeschoteld. De game is met zijn 10 uur misschien wat aan de korte kant, desondanks een must play voor fans van verhalende Point & Click games!

  Plus
  + heerlijke ouderwetse Monkey Island humor
  + soundtrack en voice acting is geweldig
  + art-style is wennen maar past prima bij de sfeer van de game
  + waardige Monkey Island game

  Min
  - geen

  Return to Monkey Island is een klassieker die haar weg naar de huidige generatie consoles heeft weten te vinden. Wij vroegen community member DM4S om zijn bevlogen oordeel van deze cult classic.

  Diep in de Caribbean is het waar we voor het eerst met de characters Gubrush Threepwood, Lechuck en Elaine Marley en het eiland Monkey Island kennis maken. De fictieve wereld en personages, ontstaan uit de breinen van Point & Click veteranen Ron Gilbert (the cave, thimbelweed park), Dave grossman en Tim Shafer (CEO bij Double Fine). Deze mannen hebben met Monkey Island één van de meest iconische games gemaakt. Door de goede humor, in combinatie met een player friendly en no-dead aanpak (wat voor die tijd uniek was in het genre), groeide Monkey Island uit tot één van de betere Point & Click games ooit gemaakt. Er kwam een sequel die in alle opzichten er nog een tandje bovenop gooide maar helaas een commerciële tegenvaller bleek. Na een korte break van 5 jaar volgden er nog 3 games in de Monkey Island universum. Alleen de in 2009 ontwikkelde Tales of Monkey Island game is nog ontwikkeld onder leiding van één van de reeds regnoemde veteranen.

  Nu, 32 jaar na de release van de originele Monkey Island game, slaan Ron Gilbert en Dave Grossman nogmaals de handen in één om ons te verblijden met een Monkey Island game die een direct vervolg is op Monkey Island 2 – Le Chucks Revenge (hierbij worden overigens deel 3, 4 en de TellTale games niet vergeten).

  Tijd voor een recap

  In het start menu krijg je de keuze om een recap te bekijken van alle vorige delen, mocht je deze niet meer helder voor de geest hebben. Tof dat de ontwikkelaars dit aanbieden, er is overduidelijk met zorgvuldigheid aan gewerkt! Als je vervolgens weer helemaal opgefrist bent om de game te starten krijg je de keuze uit het volgende: Ga je voor een makkelijke versie van de game bestemd voor beginnende avonturiers? Of ga je als volleerd Point & Click elite aan de slag, waarbij je meer puzzels voor je kiezen krijgt. In beide gevallen krijg je leuke en logische puzzels voorgeschoteld, waar bij je in de moeilijkste variant een omslachtigere weg bewandeld om je doel te bereiken. Deze variatie maakt een 2de playthrough de moeite waard.

  Het verhaal start waar Le Chucks Revenge 30 jaar geleden eindigde. Een jonge Guybrush en zijn broertje Chuckie (Le Chuck) zijn opzoek naar hun ouders in het Big Whoop amusements park. In deze verkapte tutorial chapter worden de fijne kneepjes van het Point & Click genre voor de nieuwe spelers uitgelegd. Eenmaal aangekomen bij je vader (de echte Guybrush Threepwood) begint het verhaal dat over 5 chapters uitgesprek is. De verhaalvertelling kenmerkt zich weer door scherpe one-liners, leuke woordgrappen en hilarische visuele grappen. Menig keer heb ik met tranen op de wangen zitten lachen om de gesprekken die gevoerd werden of van de gebeurtenissen die ik mocht aanschouwen.

  Vanaf het moment dat je arriveert op Melee Island wordt het één grote trip down memory lane.  Tientallen oude bekende passeren de revue. Van Wally de cartographer, Herman Toothroth tot de Voodoo Lady en Murray de pratende demonische schedel. En Iedere keer toverde het een grote glimlach op mijn gezicht bij het zien van deze oude bekende. Maar ook de nieuwe characters zijn memorable. Zo heb ik bijvoorbeeld helemaal dubbel gelegen van de inwoners van het nieuwe continent Brrrr Muda. Ook al ben je niet bekend met Monkey Island zullen ook nieuwkomers deze personages snel omarmen.

  Unieke stijl

  Wat natuurlijk meteen opvalt is de nieuwe art stijl die de game is ingeslagen. En als ik heel eerlijk ben liep ik bij de eerste beelden die ik zag ook niet geheel warm. Er is gekozen voor een moderne artistieke look en niet zoals menig persoon hoopte op de klassieke pixel art stijl. Het eerste uur kon de stijl me dan ook niet grijpen maar hoe langer ik speelde des te meer het begon te groeien. Uiteindelijk kan ik niets anders zeggen dan dat de stijl uitermate goed past bij de humor en goofieness van Monkey Island. Dit komt mede door het heerlijke kleurenpalet waarbij zeker in 4K de kleuren van je scherm knallen!

  Guybrush wordt net zoals in de vorige delen weer ingesproken door Dominic Armato en is zoals alle andere voice-overs weer ijzersterk. Samen met de geweldige soundtrack (die bij mij een vaste plek in mijn Spotify lijst heeft gekregen) zorgt het ervoor dat het plaatje compleet is.

  Eiland, piraten, boot. Is GOAT?

  Nieuw in de game is het Trivia boek. Door de gehele game zijn er Trivia kaarten te vinden die vrij opzichtig in de scenery aanwezig zijn. Op de Trivia staat een meerkeuzevraag. Hierbij wordt een beroep gedaan op jouw kennis van de Monkey Island reeks maar zijn er ook vragen die betrekking op de huidige game hebben. Het voegt een leuk extraatje toe waarbij je ook nog eens kan laten zien of jij de echte grote Monkey Island kenner bent.

  Conclusie

  Ron Gilbert en Dave Grossman hebben met Return to Monkey Island een waardig vervolg gemaakt op een in mijn ogen perfecte klassieker. Ondanks dat de art-style even wennen is heb ik elke minuut van mijn playthrough met een grijns van oor tot oor gezeten. Voor de nieuwkomers biedt de game een leuk humoristisch avontuur. De veteranen krijgen een echte trip down memory lane voorgeschoteld. De game is met zijn 10 uur misschien wat aan de korte kant, desondanks een must play voor fans van verhalende Point & Click games!

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ron Gilbert en Dave Grossman hebben met Return to Monkey Island een waardig vervolg gemaakt op een in mijn ogen perfecte klassieker. Ondanks dat de art-style even wennen is heb ik elke minuut van mijn playthrough met een grijns van oor tot oor gezeten. Voor de nieuwkomers biedt de game een leuk humoristisch avontuur. De veteranen krijgen een echte trip down memory lane voorgeschoteld. De game is met zijn 10 uur misschien wat aan de korte kant, desondanks een must play voor fans van verhalende Point & Click games! </br> </br> <b>Plus</b></br> + heerlijke ouderwetse Monkey Island humor <br> + soundtrack en voice acting is geweldig <br> + art-style is wennen maar past prima bij de sfeer van de game <br> + waardige Monkey Island game <br> </br> <b>Min</b></br> - geen <br> Review: Return to Monkey Island - een dikke glimlach!
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x