More

  Review: Monster Truck Championship – Vermakelijk, maar eentonig

  REVIEW OVERVIEW

  Monster Truck Championship
  7.0
  Pluspunten

  + Monster Trucks
  + Zo'n monster in de vingers hebben voelt goed
  + Dragraces zijn erg leuk

  Minpunten

  - Game wordt snel eentonig
  - Career mode wordt wel erg droog neergezet'
  - Online is niks te beleven
  - Kleine technische foutjes

  Of er iemand was die met een auto met een paar XXL-wielen los wilde gaan in Monster Truck Championship? Ja hoor, doe mij de sleutels maar.

  Monster Trucks ontstonden in de jaren ’70. Men nam een normale pick-up truck of een SUV, gooide er een set extra grote wielen en een dikke motor in en klaar. Het grote publiek maakte vanaf de jaren ’80 kennis met deze monsters als zij-attracties bij motocross en tractor pulling evenementen, waar ze gebruikt werden in demonstraties waarbij auto’s geplet werden. Tegenwoordig zijn deze monsters volledig doorontwikkeld en zijn ze vaak de hoofdattractie met wat motocross en ATV-racing daarnaast.

  Rijdende natuurramp

  Monster Trucks worden natuurlijk niet alleen maar zo genoemd vanwege hun uiterlijk, maar ook zeker vanwege de kracht van die dingen. Zo’n truck weegt al gauw 5000 kilo en er ligt pak hem beet 1500 PK onder de motorkap. Alsof je een natuurramp als auto vermomt.

  Om zo’n ding onder controle te krijgen zul je echt wel even moeten oefenen en ook in de game valt dit niet altijd mee. Zo hebben de Monster Trucks behalve vierwielaandrijving ook een stuurinrichting met vier wielen. Je moet daarom behalve met je linkerstick ook je rechter gebruiken om te sturen. Normale bochten valt wel op de traditionele manier te doen, maar scherpe bochten of een snelle koerscorrectie, daar heb je toch echt die tweede stick bij nodig. Dit is even onwennig, maar met wat oefenen en concentratie is dit prima aan te leren.

  Behalve het sturen zul je ook voorzichtig moeten zijn met gas geven. Een iets te zware rechtervoet en je ligt op je kont. Tijdens de races zelf valt dit nog wel een beetje mee, maar vooral in de freestyle mode geef je al snel te veel gas.

  Pimp my Ride

  Om je voertuig beter te kunnen beheersen kun je hem in de garage tunen. Je kunt hem afstellen op racen, of juist voor meer controle tijdens de Freestyle evenementen. Behalve alleen tunen kun je hier ook upgrades kopen zoals een nog dikker motor, betere banden, remmen of ophanging.

  Daarnaast kun je uiteraard ook het uiterlijk van je truck aanpassen. Een nieuwe body, andere kleur wielen, stickertje erop of een paar mistlampen bovenop. Uiteraard kun je, net als in het echt, ook allerlei dwaze dingen op je truck gooien zoals een cowboyhoed, een raket of je besluit gewoon rond te gaan rijden in een enorme hondenkop. Het is allemaal nogal basic. Vrijwel alle aanpassingen die je kunt doen zijn ook alleen maar aanpassingen. De kleuren van je frame of een bestaande sticker aanpassen is mogelijk, maar zelf complexe nieuwe patronen maken niet.

  Racen, dragracen en freestyle

  Dan het Monster Truck Championship zelf. Je begint onderaan de ladder in de laagste klasse. Daarin moet je een aantal evenementen voltooien. Wanneer je genoeg punten hebt kun je meedoen in de finale van die klasse en promoveer je. Dit ritueel herhaal je in de volgende klasse ook, totdat je de hoogte klasse voltooid hebt. Het wordt allemaal nogal droog gepresenteerd. Geen cutscenes of verhaal, gewoon instappen en gaan.

  Die evenementen in zo’n klasse bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Zo zijn er de normale races waarin je over een parcours tegen zeven andere coureurs over een aantal ronden racet. De snelste wint. Dan zijn er de dragraces. Die vond ik zelf erg vermakelijk. Je start in een stadion bovenop een helling, zorgt dat je toerental klopt als het licht op groen springt en dendert vervolgens naar beneden om over een kort parcours naar de finish te rijden. De snelste wint. Dragraces bestaan uit drie races en wanneer je alle drie wint ben je de winnaar.

  De derde categorie is de freestyle. Hierin moet je door allerlei stunts uit te halen zoals, wheelies en enorme sprongen de meeste punten bij elkaar halen. Tot slot is er nog Destruction. Dit lijkt ontzettend op de Freestyle, maar dan moet je ook nog zoveel mogelijk dingen slopen in de arena zoals auto’s en caravans.

  Meer biedt de career je niet en hoewel ik met name de Dragraces bijzonder vermakelijk vond slaat de eentonigheid daardoor wel vrij snel toe. De sponsorcontracten waarmee je extra geld en onderdelen kunt verdienen door specifieke opdrachten te voltooien lossen dit helaas ook niet op, want ook hier zit er veel herhaling in.

  Buiten de career mode om is er alleen nog Time Trial en een online mode waarin je een normale, of een drag race kunt doen tegen anderen.

  Presentatie

  Grafisch ziet de game er op het eerste gezicht best oké uit. De trucks zien er goed uit en ook de parcoursen waar je overheen rijdt zijn best mooi. Als je wat verder kijkt dan zie je echter dat er ook wel wat scheurtjes in zitten. Een deur die van je truck valt omdat je een beuk gekregen hebt verdwijnt plots in het luchtledige, er komt een spoor onder je wielen tevoorschijn dat er niet hoort (bleeding?) en met name in de stadions valt op dat alles in de achtergrond best vlak is.

  Qua geluid zijn er ook wel wat dingetjes aan te merken. De hardrock/metal soundtrack in de menu’s is best lekker en het geluid van je truck klinkt lekker luid en rauw. Het geluid van piepende banden valt dan weer wat tegen. Het klinkt op de een of andere manier nét niet helemaal hoe het gevoelsmatig zou moeten klinken. Wat dan echt tegenvalt is dat die piepend banden net iets te lang doorpiepen bij de overgang van asfalt naar onverharde weg. Het zijn kleine dingetjes, maar toch.

  Conclusie

  Met Monster Truck Championship levert ontwikkelaar Nacon een racegame af met Monster Trucks, iets dat we niet heel vaak zien en daar verdienen ze een pluim voor. De game speelt prima weg en is zeker vermakelijk. Het is alleen wel jammer dat al vrij snel de herhaling toeslaat. Met de droge presentatie van de career mode en slechts vier verschillende soorten evenementen over parcoursen die best op elkaar lijken is de echte lol er redelijk snel vanaf en blijft er vooral een game over die voor ‘eventjes tussendoor’ geschikt is. Online is er ook al weinig te beleven met alleen race of drag race als beschikbare evenementen.

  Monster Truck Championship is een vermakelijke game, maar het is niet meer dan dat.

  Recent articles

  Renco
  Renco
  Deze Fries kan niet zo goed tegen z'n verlies. Sinds dat hij bij de redactie zit speelt hij dus geen multiplayer games meer. Wat hij wel speelt zijn grote ontdekkingsgames zoals Mass Effect en Final Fantasy. Gelukkig voor jullie schrijft hij niet op z'n Fries.
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Review: Monster Truck Championship - Vermakelijk, maar eentonigPluspunten <br> <br> + Monster Trucks <br> + Zo'n monster in de vingers hebben voelt goed <br> + Dragraces zijn erg leuk <br> <br> Minpunten <br> <br> - Game wordt snel eentonig <br> - Career mode wordt wel erg droog neergezet' <br> - Online is niks te beleven <br> - Kleine technische foutjes
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x