En opeens waren we erg benieuwd naar de Mafia remasters. Mafia II: Definitive Edition ligt sinds kort in de winkel. Maar is het de moeite waard?

Twee weken geleden, kwam het als een verrassing, de hele Mafia trilogie zou een make-over krijgen. Na wat meer beelden en info blijkt dat er nogal een verschil zit tussen de verschillende remasters. De meest recente Mafia 3 wordt gewoon gebundeld met alle DLC. Mafia II krijgt een Ultra-HD remaster, met verbeterde belichting en textures en de eerste wordt vanaf de grond aan opnieuw gebouwd. Heel eerlijk, iedereen kijkt het meeste uit naar de Mafia (1) remake, de beelden waren om bij te kwijlen. Helaas komt die game pas in augustus. Gelukkig kunnen we in de tussentijd al in de wereld van de Amerikaans-Italiaanse maffia stappen met de UHD remaster van het tweede deel die sinds kort te verkrijgen is.

Zoals in aflevering 123 van onze wekelijkse podcast al te horen was, jeukten mijn handen om in de donkere ruwe wereld van de klassieke maffia te stappen. Helemaal onbevooroordeeld stap ik deze zeer welkome remaster dus niet in, want dit is precies het type game waar ik op zat te wachten. Nu alleen hopen dat het niet teleurstelt.

Het was te lang geleden dat ik de game voor het laatst had gespeeld, dus het verhaal en de inhoud van de game was alweer weggezakt, ideaal om de game nu weer opnieuw te gaan beoordelen. Het enige wat de game niet moet doen is teleurstellen.

Grafisch inconsistent

Om maar te beginnen bij de olifant in de kamer. Of als je de afgelopen week onder een steen hebt gelegen, laat het me dan even duidelijk maken: de upgrade is geen visueel spektakel.

Natuurlijk, de graphics zijn aangepakt als basis voor deze remaster. De game is op 4K te spelen. De (meeste) textures zijn verbeterd en andere zaken zoals belichting en schaduwen zijn opgekrikt.

Andere zaken zijn juist nog exact hetzelfde, zoals de modellering (de geometrie) van objecten en NPC’s. Ook zijn bepaalde textures niet geüpgraded. Hierdoor ogen veel objecten in de wereld van Empire Bay nog steeds erg 2010.

Daarnaast zijn er ook nog grafische glitches waarbij in één geval iemands gezicht totaal verbouwd was en in een aantal andere gevallen waar de NPC’s je niet aan durfden te kijken omwille van een grafische bug.

Echt indrukwekkend zijn de visuals dus niet, maar het gaat niet alleen maar om visuals.

Audio inconsistent

De audio in de game is ongeroerd gelaten. Dat betekent dat je dus nog steeds kunt genieten van uitstekende voice-acting. Ook de audio in de rest van de wereld is nog steeds prima. Het geluid van de auto’s is in tegenstelling tot veel andere open-wereld-games ook heel lekker. Ik kan geen genoeg krijgen van de brullende V8.

Er was wel één groot issue. Om onverklaarbare redenen is het geluid tijdens cinematics alleen over links te horen. Dus zodra de game switcht naar een cinematic, komt het geluid alleen maar uit de linkerspeaker. Dit is ontzettend irritant en haalt je enorm uit de beleving. Ik zou verwachten dat zoiets triviaals geen probleem zou mogen zijn.

Daarnaast had ik ook regelmatig last van het doorgaan van geluid die overduidelijk in de voorgaande cinematic thuis hoorde, maar nog steeds tijdens de gameplay te horen was.

Content inconsistent

Maar eerst iets meer over de game zelf. Ook 10 jaar na tijd nodigt de setting, het verhaal en de sfeer nog steeds uit om de game te gaan spelen. En deze componenten zijn natuurlijk nog steeds in orde. Het verhaal van Vito en Joe en hoe ze in een Maffia-strijd van de drie grote families terechtkomen, is prettig om weer opnieuw te beleven. Het bijhouden van de garderobe en garage is ook erg vermakelijk. Vooral het tunen en customizen van auto’s valt bij mij altijd in de smaak.

Waar je wel aan merkt dat het om een verouderde game gaat, zijn de controls en de manier waarop je beweegt en schiet. Zo kun je bijvoorbeeld niet springen, moet je een knop indrukken om uit cover te komen en reload je met een bumperknop. Ook de schietmechanics hebben hun beste tijd gehad. In 2020 hadden we hier wel een update van mogen verwachten, en dan op z’n minst een meer actuele button-mapping.

Een groot kritiekpunt van de game in 2010 was dat er weinig in de stad te doen was naast de hoofdmissie. Met de uitbreiding van de DLC-pakketten in deze Definitive edition had ik gehoopt dat dit meer content in de stad zou brengen. Helaas is dit, op één uitzondering na, totaal niet het geval. Want ten eerste moet de DLC apart worden opgestart vanuit het menu. Het is niet zo dat er een extra side-missie op de kaart verschijnt. En ten tweede zijn de DLC’s niet echt interessant. De eerste twee gaan over Jimmy, een soort van Jason Statham-achtige moordmachine, waarbij het alleen maar om schieten gaat. En aangezien de schietmechanics, zoals eerder al vermeld, z’n beste tijd wel heeft gehad, zul je hier niet zoveel lol aan gaan beleven. De laatste DLC is misschien nog wel het meest vermeldenswaardig, want die gaat over Joe in de tijd dat Vito in de bak zit. Het is weer verhalende content, maar omdat dit in een arcade-stijl met bonustimers en rare icoontjes is gegoten, nodigt dit minder uit om het te gaan spelen.

De ene uitzondering waar de DLC wel wat toevoegt aan de game is dat je nu level 3 upgrades aan je auto kunt doen waardoor je je auto kunt omtoveren tot een Hot Rod. Dit is een leuke toevoeging waarvan ik had gehoopt dat we er meer van zouden hebben. De enige manier om geld te verdienen is door bijvoorbeeld auto’s te scrappen op een afgelegen autokerkhof

Begrijp me niet verkeerd, het verhaal van de originele game is nog steeds uitstekend goed en zeker de moeite waard om opnieuw te beleven, maar daaromheen hoef je eigenlijk niks te verwachten. Ben je dus na 10 uur klaar met het verhaal, dan kun je de game weer inpakken en doorverkopen.

Conclusie

Als Mafia-fan was het na een lang wachten wel weer verfrissend om met Mafia 2 een game uit het genre op te pakken. De remaster voegt helaas minder toe dan ik gehoopt had. De opgepoetste graphics zijn inderdaad een beetje beter en dat je nu auto’s kunt tunen naar level 3 is ook leuk, maar daar blijft het dan ook bij. Aan de basis-mechanics is niks aangepast en dat is in eerste instantie wel storend, maar niet onoverkoombaar. Het probleem met het geluid in de cinematics (die alleen over links te horen zijn) is wel een echt issue waar geen excuus voor is.

Heb je Mafia 2 nog niet eerder gespeeld, dan zou ik het zeker aanraden, maar pas nadat het geluid gefixt is. Heb je de game nog helder, dan voegt deze Definitive Edition weinig toe en zou ik het zeker laten liggen.

RECENSIES OVERZICHT
Mafia 2: Definitive Edition
7.0
review-mafia-ii-definitive-edition-inconsistente-remasterPlus: <br> - Sfeer is nog steeds goed en licht verbeterd.<br> - Verhaal en acteerwerk<br> Min: <br> - Grafische upgrade ondermaats<br> - Verouderde game-mechanics niet verbeterd<br> - Ondanks DLC, erg weinig content<br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments