More

  Review: LEGO 2K Drive – een briljante samensmelting van bouwen en racen

  XBNL REVIEW

  Al met al is LEGO 2K Drive een verfrissende toevoeging aan het kart racegenre. De grote diversiteit aan races, het verkennen van een open wereld en creatieve bouwelementen maakt het een unieke en gedenkwaardige game-ervaring.

  Plus
  + Mooie open werelden om te verkennen
  + Creativiteit in bouwmogelijkheden
  + Soepel overgangen in wisselen van voertuig
  + Dialogen en humor
  + Soepel online multiplayer ervaring

  Redelijk
  +/- Besturing
  +/- Mini events kunnen herhalend aan gaan voelen
  +/- Sleutelen en bouwen in de garage niet ideaal met controller

  Min
  - Lange grind om dingen vrij te spelen
  - Microtransacties

  LEGO 2K Drive tilt het kart racegenre naar nieuwe hoogten, waarbij racen wordt gecombineerd met de creativiteit van bouwen in een open wereld setting. Wat mag je van deze nieuwe racer verwachten? Je leest het in deze review.

  LEGO 2K Drive speelt zich af in de uitgestrekte wereld van Bricklandia, een wereld die bestaat uit verschillende open werelden waar jij als speler de LEGO-race scene probeert te infiltreren. Onder leiding van de bevlogen Clutch Racington navigeer je door verschillende landschappen, van wegen tot heuvels en rivieren, met een duidelijk doel voor ogen: naam en faam maken. Dit bereik je niet alleen door snelheid, maar ook door creativiteit en goed burgerschap. De inwoners van Bricklandia hebben namelijk hun eigen behoeften, dus naast racen zul je ook hier en daar wat hand-en-spandiensten moeten leveren. Deze afwisseling is geen straf, want de wereld ziet er prachtig uit en doet sterk denken aan de LEGO-filmdelen. De dialogen bevatten de nodige humor en er is veel te ontdekken.

  Transformaties gaan zelden zo soepel

  De basis van LEGO 2K Drive is de story mode en de werelden die je hierin ontdekt en vrijspeelt. Je kunt ervoor kiezen om lekker wat rond te rijden in je LEGO-autootjes en de wereld te verkennen, of je kunt ervoor kiezen om met de vele missies aan de slag te gaan die in de wereld verstopt zitten. Er is veel te doen in LEGO 2K Drive, maar één aspect van de game springt er bovenuit.

  Een van de meest bijzondere aspecten van LEGO 2K Drive is de mogelijkheid voor voertuigen om te transformeren en zich aan te passen aan hun omgeving. Je hoeft er niets voor te doen. Wissel je van terrein, dan schakelt de game automatisch over naar off-road, straat en watermodus, wat zorgt voor een dynamische en vooral vloeiende race-ervaring. Spelers die The Crew 2 hebben gespeeld, en in zekere zin Riders Republic, kennen het trucje wellicht.

  LEGO 2K Drive is erin geslaagd deze transformatiemechanic vlekkeloos in de gameplay te integreren. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan zowel verkenning als racen, waarbij je met name zult merken dat de werelden en het terrein hierdoor onbegrensde mogelijkheden bieden. Het voelt gewoon ontzettend goed om te merken dat je niet aan fysieke wetten gebonden bent. Wil je als speler van de weg naar het water om zo sneller over te steken? LEGO 2K Drive laat je in een oogwenk wisselen tussen voertuigen.

  Belangrijk is natuurlijk ook dat de auto’s zich soepel en responsief laten aansturen. Dat is in LEGO 2K Drive beslist het geval. De verschillende auto’s voelen onderscheidend van elkaar aan en hebben allemaal unieke kenmerken die in meer of mindere mate in de besturing voelbaar zijn. Wellicht vanzelfsprekend, maar houd in gedachten dat het stevig leunt op de arcade principes. Bochten gaan natuurlijk niet zo soepel en vlekkeloos als in games als Forza Motorsport of F1. Met name het navigeren door scherpe bochten en veranderde landschappen kan in LEGO Drive 2K al snel als een rondje langs de botsauto’s aanvoelen, maar wat mij betreft is dit geheel in lijn met de LEGO-stijl. Sterker nog, in de world building is hier natuurlijk rekening mee gehouden, want vrijwel alles kan kapot en vliegt alle kanten op.

  Over de gehele linie weet LEGO 2K Drive overigens een uitdagende race-ervaring te bieden. Naarmate je vordert in de story mode, worden de races steeds intenser en moeilijker, waarbij de AI behoorlijk wat uitdaging weet te bieden. Je vaardigheden komen dan echt van pas en je zult ook aan de slag moeten gaan om je voertuigen te upgraden, waar de game je overigens behoorlijk wat opties biedt.

  Altijd progressie

  Het racen in LEGO 2K Drive is over het algemeen belonend. Of je nu deelneemt aan races of gewoon rondrijdt, je haalt altijd XP of geld binnen. Op iedere straathoek kun je aan korte events (40-60 sec) deelnemen. De races volgen het Red Bull on Steroids principe (bestaat dit principe? Bij deze!). Snel, korte aandachtsspanne, veel energie en weer door naar het volgende event. Uitzonderingen daargelaten uiteraard, maar verwacht in ieder geval geen uitgestrekte races van 10 minuten, waarin je een vijftal biomes doorkruist.

  Er is veel te doen en veel te beleven. Iedere race heeft zijn of haar unieke kenmerken en zit bovenal vol met mooie lego creaties om te bewonderen of te slopen. Tijdens races zul je dus regelmatig merken dat LEGO-blokken alle kanten uitvliegen. Diegenen die de LEGO DLC van Forza Horizon 4 gespeeld hebben weten wat voor spektakel dat op je beeldscherm op kan leveren. LEGO 2K Drive doet daar nog een schepje bovenop.

  De aandacht voor detail en het pure plezier van de gameplay zorgen er wat mij betreft voor dat deze game opvalt tussen andere kart racegames op de markt. Visueel gezien is LEGO 2K Drive misschien niet het meest verbluffende spel, maar het biedt een kleurrijke en levendige wereld die past bij de LEGO esthetiek. Het spel draait bovendien soepel en behoudt een consistente 60FPS, wat natuurlijk wel lekker is bij zo’n energieke racer.

  Ook vind ik dat de er veel verschillende mini events te spelen zijn. Je hebt de gewone races in verschillende soorten en maten, maar ook bijvoorbeeld achtervolgingen die je moet oplossen, dolfijnen die je uit het water moet tikken of paddenstoelen die je omver moet rijden in een zo kort mogelijke tijd. LEGO 2K Drive is één grote zandbak en als speler ben je in de lead over wat je wilt gaan doen.

  Ook aan de bouwliefhebbers is gedacht

  Het bouwaspect van LEGO 2K Drive is een ander opvallend kenmerk. Zo kun je als speler terecht in De Garage. De Garage fungeert als een hub waar je je voertuigen kunt bouwen en aanpassen met behulp van een uitgebreide bibliotheek van LEGO-blokken. Het niveau van aanpassing is indrukwekkend, waardoor je je droomauto vanaf nul kunt ontwerpen of bestaande voertuigen kunt aanpassen aan je voorkeuren. Hoewel het bouwen niet voor iedereen een baanbrekend kenmerk zal zijn, biedt het een creatieve uitlaatklep voor degenen die graag hun race-ervaring personaliseren. Een kanttekening die ik hierbij wil maken, is dat het bouwen zich niet echt soepel laat besturen met de controller.

  Het is daadwerkelijk mogelijk om een auto vanaf een plaatje op te bouwen tot een voertuig zoals jij wilt. De enige begrenzing is je eigen creatieve fantasie. Maar vervolgens moet je het als speler ook gaan uitvoeren, en hierbij heb ik gemerkt dat met name het selecteren van losse elementen toch wat stroef gaat. Je moet vrijwel alles met de thumbsticks besturen, en dat werkt simpelweg niet zo goed als er precisiewerk wordt gevraagd, zoals kleine LEGO-blokjes aan elkaar klikken. Ongetwijfeld zal dit met muis en toetsenbord een stuk beter gaan, maar dit is ook een game die op consoles uitkomt. Ik had meer intuïtieve en voorgeprogrammeerde oplossingen verwacht.

  Flinke grind en microtransacties

  LEGO 2K Drive heeft ook enkele andere nadelen. De in-game winkel, Unkie’s Emporium, kan frustrerend zijn vanwege de relatief kleine hoeveelheid geld die je verdient na races of missies. Hierdoor is het kopen van nieuwe voertuigen of accessoires een langdurig en grind-intensief proces. Daarnaast zijn sommige aanpassingsopties achter betaalmuren vergrendeld, wat teleurstellend is gezien de volledige prijs van het spel. Vooralsnog unlock ik echter genoeg leuke dingen in de game zelf, maar het is wel iets wat ik blijf volgen. Het voelt toch niet helemaal goed aan, merk ik. Want waar sta je als speler na 30 uur spelen? Ben je dan volledig aangewezen op Unkie’s Emporium om leuke sets vrij te spelen? Ik ben benieuwd welke richting de ontwikkelaars hiermee gaan inslaan, vooral wanneer de seizoenen komend jaar worden geïntroduceerd. Worden spelers verleid om in-game aankopen te doen of blijven er genoeg mogelijkheden over om leuke sets vrij te spelen, zonder daarbij het gevoel te hebben uren te moeten grinden?

  Online multiplayer

  De online multiplayer heb ik pre-release nog niet uitvoerig kunnen testen, maar de eerste indrukken zijn zeker positief. Je kunt gemakkelijk samen in de open werelden samenkomen. Wat ik gemerkt heb, is dat je vervolgens als speler volledig je eigen gang kunt gaan en zelf vooruitgang kunt boeken. De online multiplayer gameplay is, met uitzondering van de verhalende missies, volgens mij volledig untethered, wat betekent dat je los van elkaar allerlei evenementen kunt doen en toch bij elkaar in de wereld blijft. Een groot pluspunt!

  Conclusie

  Al met al is LEGO 2K Drive een verfrissende toevoeging aan het kart racegenre. De grote diversiteit aan races, het verkennen van een open wereld en creatieve bouwelementen maakt het een unieke en gedenkwaardige game-ervaring.

  Recent articles

  Rik
  Rik
  Deze Pirate Legend en Elden Lord is op alle platformen te vinden. Hij is met Mario en Luigi opgegroeid. Heeft dankzij Gears of War veel te lang over zijn studententijd gedaan. En is met The Last of Us en Ori volwassen geworden. Met een ongezonde obsessie voor collector’s editions weet hij van gamen een dure hobby te maken.
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Al met al is LEGO 2K Drive een verfrissende toevoeging aan het kart racegenre. De grote diversiteit aan races, het verkennen van een open wereld en creatieve bouwelementen maakt het een unieke en gedenkwaardige game-ervaring. <br> </br> <b>Plus</b></br> + Mooie open werelden om te verkennen <br> + Creativiteit in bouwmogelijkheden <br> + Soepel overgangen in wisselen van voertuig <br> + Dialogen en humor <br> + Soepel online multiplayer ervaring <br> </br> <b>Redelijk</b> </br> +/- Besturing<br> +/- Mini events kunnen herhalend aan gaan voelen <br> +/- Sleutelen en bouwen in de garage niet ideaal met controller <br> </br> <b>Min</b></br> - Lange grind om dingen vrij te spelen <br> - Microtransacties <br> Review: LEGO 2K Drive - een briljante samensmelting van bouwen en racen
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex