More

  Review: Kao the Kangaroo – iconen van weleer

  XBNL REVIEW

  Heel fijn dat deze franchise weer nieuw leven is ingeblazen. Hopelijk is er een compleet nieuwe generatie gamers die van dit genre games mag gaan genieten. De kleine foutjes in de game kunnen wat mij betreft makkelijk vergeven worden.

  Plus
  + Fijn dat een franchise uit het verleden weer nieuw leven wordt ingeblazen
  + Lekker ruime werelden en levels
  + Zo veel collectibles. En de meeste hebben nog een doel ook!
  + Graphics en geluid op een hoog niveau

  Redelijk
  +/- Het verhaal zelf is een beetje dunnetjes, maar dat mag geen verrassing zijn bij platformers

  Min
  - De diamanten die je hebt verzameld worden gereset op het moment dat je dood gaat. Wanneer je weer gaat spelen, vergeet dan niet om weer alle diamanten te zoeken en te verzamelen. Dat de diamanten resetten bij doodgaan is een beetje vreemd, gezien het feit dat dit de enige collectible is waarbij dit gebeurd
  - Save-game issue: je loopt het risico dat op een bepaald punt in de game jouw save-game wordt verwijderd. Gezien de snelle reactie van de devs op Twitter ben ik bij de beoordeling ervan uitgegaan dat dit issue met de aankomende patch wordt opgelost!

  Van 3D platformers kunnen we geen genoeg krijgen. Met de release van Kao the Kangaroo hebben we weer een pareltje om aan de collectie toe te voegen. Communitymember Eddie heeft op verzoek van XBNL de game van een review voorzien. Je leest hier zijn indrukken:

  Een paar console-generaties terug hadden we de volle keuze uit vele platformers met een sterke main character. Wie is er niet bekend met Crash, Spyro, Ratchet, Sly Cooper en vele, vele anderen? Sommigen zijn door de tijd heen bekende characters gebleven. Anderen zijn op de achtergrond verdwenen of zelfs compleet vergeten (wie kent er Gex nog bijvoorbeeld?).

  Dat het een zonde is dat sommigen van die characters op de achtergrond zijn beland, blijkt wel uit deze reanimatie van de Kao the Kangaroo-serie. Deze game is oorspronkelijk al bedacht in het jaar 2000. In de periode tot 2005 werden er een aantal games geproduceerd, zij het met wisselend succes. Dit lag ook wel aan het feit dat de publisher niet bepaald goed kon kiezen voor welk platform hij nu eigenlijk wilde produceren.

  De franchise heeft een nogal zwalkend beleid gekend. Games zijn over alle platforms uitgekomen, waarbij nieuwe platforms net zo snel werden opgezocht als dat ze werden afgedankt. Kao games zijn op Windows, GBA, Playsation, Xbox uitgekomen en uiteindelijk weer op Windows als enige platform terug beland.

  Na dit heen en weer gestuiter is er vervolgens jarenlang niets meer van Kao vernomen. Tot aan dit jaar…. Is Kao the Kangaroo een comeback-kid?

  Magere verhaalvertelling

  Jij bent Kao, een kangoeroe die samen met zijn zuster en moeder leeft. Jouw vader is in het verleden vermist geraakt. Op een dag merk je dat jouw zus er tussenuit is geknepen om haar vader te gaan zoeken. Kao is de aangewezen kangoeroe is om beiden te gaan zoeken en alles in orde te maken. Zoals een goede moeder betaamt, is het feit dat Kao (jij) op een gevaarlijke quest gaat geen enkel probleem. Je gaat allereerst naar de oude bokshandschoenen van je pa op zoek. Die vindt je al vrij snel in het begin van de game. Uiteraard zijn deze bezeten en net zo voor de hand liggend, trek jij ze gewoon aan. Off you go!

  Platformer voor liefhebbers

  Platformers zoals Crash Bandicoot en Spyro (en nu ook Kao the Kangaroo) volgen een vast patroon. De werelden zijn kleurrijk opgezet, de moeilijkheidsgraad wordt langzaamaan opgevoerd en er is altijd een groot kwaad dat hun wereld heeft overgenomen. Kao the Kangaroo biedt in die zin een feest van herkenning en liefhebbers van het genre zullen in een warm bad terecht komen. Er zijn direct al enkele verbetering in de gameplay merkbaar. Zo is de camera flexibel en kun je deze naar eigen goeddunken ook iets verplaatsen. De eerste indrukken zijn dan ook positief.

  Springen gaat makkelijk en je hebt goede controle over waar je terecht komt. Snel kom je er ook al achter dat dit wel nodig is. Zoals een goede platformer betaamt, moet je soms lastige sprongen uitvoeren om ergens te komen, of om een power up te grijpen. Ook Kao’s aanvallen zijn dik in orde. Kao heeft een basic stompaanval, maar er is ook rekening gehouden met aanvallen gericht op vijanden die boven je vliegen. Sterker nog, op sommige momenten kan je zelfs stenen oppakken en vijanden van richels afgooien.

  Zodra je start is er nog een andere heel aangename verrassing: de game is volledig (in ieder geval de main characters) ingesproken. Heel soms komt hier één van de weinige glitches van deze game naar voren. Dan valt voor een paar zinnen de ingesproken tekst weg. Maar dat wordt altijd weer snel opgepakt door de game en is niet storend. De NPC’s zijn niet ingesproken en bij hen krijg je tekstblokken te zien die het verhaal uit de doeken doen.

  De vijanden worden geleidelijk aan geïntroduceerd. Zodra je een nieuwe vijand tegenkomt, dan wordt deze met een pop-up voorgesteld. Kort daarna mag je met hem in gevecht. De meeste vijanden zijn in het begin van de game nog simpel te verslaan, maar worden geleidelijk aan steeds lastiger. Ook het platformen in de game wordt steeds ingewikkelder naarmate je verder komt.

  Collectibles

  Je zult in deze game verschillende collectibles moeten verzamelen. Zo zijn er brieven van Kao te vinden die door de levels heen verstopt zijn. Daarnaast zijn er diamanten, runen en munten. Heel veel munten. Eerst heb je nog niet door waarvoor je ze verzameld, maar al snel maak je kennis met een winkelier waar je kleren en extra heath (in de vorm van delen van een hart) kunt kopen.

  De runen worden gebruikt om levels vrij te spelen. Er is gekozen voor de opzet van weleer uit de Crash en Spyro games. Je moet een x-aantal runen hebben om level Y binnen te kunnen. Voor de mensen die complete vrijheid in games belangrijk vinden, kan dat een tegenvaller zijn. Voor mensen die de oude Crash / Spyro games helemaal geweldig vonden, is het geen enkel probleem. Onnodig te melden dat ik bij tweede groep behoor :-). 

  Our levels are the biggest levels, really!

  In tegenstelling tot de platformers van vroeger, zijn de levels in Kao the Kangaroo best groot. Je bent al snel een hoop tijd kwijt met alles onderzoeken, alle collectibles verzamelen en de eindbaas van elk level te verslaan. Gelukkig zijn er diverse checkpoints in de game in de vorm van klokken/bellen waar je tegenaan moet slaan. Daarnaast is ook de centrale wereld vanwaar je uitgaat behoorlijk groot. Er zijn diverse characters waarmee je kunt praten en ook weer genoeg munten en diamanten om te verzamelen.

  Met de diamanten is, als we kijken naar de combinatie met doodgaan, nog wel iets aparts aan de hand. Zodra je doodgaat in Kao, dan resetten alle diamanten. Verder blijf je in het bezit van je complete inventaris, maar de diamanten resetten. Wel iets om rekening mee te houden en wat mij betreft, niet een echt handige keuze van de devs.

  Graphics en geluid

  De graphics in Kao zijn top-notch. Er is duidelijk een hoop aandacht aan de invulling van de characters en de werelden besteed. Alles is in haar kleurigheid in de grote werelden/levels perfect verwerkt. Enige minpuntje is dat sommige gebieden door een onzichtbare barrière zijn afgeblokt. Op zich niet verrassend in zo’n game, maar in deze tijd denken veel mensen: wat ik kan zien, wil ik ontdekken.

  Het geluid is ook helemaal in orde. Alle main characters zijn ingesproken. Zijn alle stemmen een perfecte match voor het bijbehorende character? Niet helemaal. Kao is goed gecast en komt dan ook goed uit de veren. De stem van jouw mentor in de game is wat lastiger te verteren. Sommige mensen zullen er aan moeten wennen en vinden het dan wel ok, ik vond de stem niet prettig. Dit is gedurende mijn tijd met de game niet veranderd.     

  Problemen met opslaan van de game

  Op het moment van schrijven heeft deze game één issue dat een mogelijke topscore stevig omlaag zou halen. Op bepaalde momenten in de game wordt je save-game volledig verwijderd. Dit is een issue dat meerdere reviewers inmiddels zijn tegengekomen. De devs hebben op Twitter het issue erkend en aangegeven dat ze deze week nog een patch gaan uitgeven. Ook geven ze aan dat er nog meerdere updates zullen volgen om alle bekende hick-ups aan te pakken.

  Achievements

  Er zijn 15 achievements in Kao the Kangaroo te behalen. De meeste zijn rechttoe rechtaan. Zo moet je de tutorial doorlopen, je krijgt achievements voor elke eindbaas die je verslaat en voor het uitspelen van de gehele game. Uiteraard zijn er ook wat achievements aan collectibles gekoppeld. Je moet in elk level de letters KAO verzamelen, alle runen zoeken en alle entries in je boek over jouw vijanden verzamelen. Als laatste zijn er wat achievements voor wat willekeurige zaken. Zo moet je bijvoorbeeld op zoek naar een outfit uit Kao 3 die je moet dragen. Deze zal voor de meesten onder ons luck-based zijn, daar er niet zoveel mensen zijn die Kao 3 gespeeld hebben. 

  Op zich een aardige verdeling qua soort achievements. Je zult hiermee als aanvulling op de game zelf ook de nodige uren mee zoet zijn.

  Conclusie

  Heel fijn dat deze franchise weer nieuw leven is ingeblazen. Hopelijk is er een compleet nieuwe generatie gamers die van dit genre games mag gaan genieten. De kleine foutjes in de game kunnen wat mij betreft makkelijk vergeven worden.

  NB: De conclusie van deze review is gebaseerd op de aanname dat het save-file issue met de aangekondigde patch wordt opgelost.

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Heel fijn dat deze franchise weer nieuw leven is ingeblazen. Hopelijk is er een compleet nieuwe generatie gamers die van dit genre games mag gaan genieten. De kleine foutjes in de game kunnen wat mij betreft makkelijk vergeven worden. <br> </br> <b>Plus</b></br> + Fijn dat een franchise uit het verleden weer nieuw leven wordt ingeblazen <br> + Lekker ruime werelden en levels <br> + Zo veel collectibles. En de meeste hebben nog een doel ook! <br> + Graphics en geluid op een hoog niveau <br> </br> <b>Redelijk</b> </br> +/- Het verhaal zelf is een beetje dunnetjes, maar dat mag geen verrassing zijn bij platformers <br> </br> <b>Min</b></br> - De diamanten die je hebt verzameld worden gereset op het moment dat je dood gaat. Wanneer je weer gaat spelen, vergeet dan niet om weer alle diamanten te zoeken en te verzamelen. Dat de diamanten resetten bij doodgaan is een beetje vreemd, gezien het feit dat dit de enige collectible is waarbij dit gebeurd <br> - Save-game issue: je loopt het risico dat op een bepaald punt in de game jouw save-game wordt verwijderd. Gezien de snelle reactie van de devs op Twitter ben ik bij de beoordeling ervan uitgegaan dat dit issue met de aankomende patch wordt opgelost! <br> Review: Kao the Kangaroo - iconen van weleer
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex