More

  Review: GTA 5: dure upgrade

  XBNL REVIEW

  Karren vol awards, gebroken verkooprecords en review-scores van niet lager dan een 9. Kortom, GTA 5 kwam vorig jaar keihard in yo’ face aan. Kwalificaties als geweldig, succesvol en grandioos waren geen mening, maar gewoon feit. Rockstar is echter ook op de 1080p-remake-trein gestapt en wil binnen deze markt ook een behoorlijke graan meepikken, 60 euro per doosje welteverstaan! Wat moet je er nu mee?

  Even voor de duidelijkheid: zat je het afgelopen jaar in een Russische gevangenis, was je op houthakstage in de Amazone of heb je rendieren getraind op de noordpool en heb je GTA 5 dus nog niet kunnen doen? Stop dan direct met lezen, schaf die game aan en ga gewoon spelen! De hele game weer reviewen is bullshit, aan ons de taak om te kijken of een upgrade de 60 euro waard is.

  Over upgraden gesproken, wat is er dan zoal nieuw aan de next-gen versie? Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, een filmpje heeft 30 plaatjes per seconde dus Outside Xbox legt het met meer dan 30.000 woorden per seconde even mooi uit.

  Met meer beplanting en meer dieren is de flora en fauna van deze versie veel voller en daarmee ook een stuk levendiger. Niet dat het hiervoor saai was in Los Santos, maar nu is de natuur wel meer aanwezig. Sowieso zijn de visuals met nieuwe textures en effecten een stuk beter. Je kunt nu oneindig ver kijken en met alle visuele verbeteringen ziet de skyline van de stad er echt fantastisch uit. In de stad zelf geldt eigenlijk ook het bovenstaande verhaal. Meer voetgangers, meer verkeer. Al met al is de hele wereld na deze upgrade nog geloofwaardiger!

  First person

  Ook gaaf is de first-person mode. Dit camerastandpunt maakt de game er niet makkelijker op, maar je bent wel meer onderdeel van de game. Een echte aanrader om te doen dus, vooral omdat je op deze manier de binnenkant van de auto’s eens kunt bekijken. Het is dan misschien niet zo belachelijk gedetailleerd uitgewerkt als in Forza, maar alles is wel in goede kwaliteit aanwezig en maakt het echt leuk om vanuit de eerste persoon te spelen.

  Vaste klanten

  Rockstar zet het geheel nog wat extra kracht bij met aanvullende content voor vaste klanten. Degenen die de game ook al voor de current-gen hadden krijgen extra voertuigen, wapens en nieuwe uitdagingen waaronder een moord om op te lossen door Michael. Hierin mag je als een soort Sherlock Holmes aan de hand van cryptische raadsels de zaak oplossen. Ook krijgen singleplayer- en online-spelers er een zak geld bij ter waarde van een half miljoen.

  GTA Online

  De multiplayer-modus kent eigenlijk dezelfde metamorfose, ook hiervoor krijg je alle downloadable content er gewoon “gratis” bij. Heists zijn er helaas nog steeds niet, al beloofd Rockstar dat het er nu toch écht aankomt, bij de eerstvolgende update.

  Wat eigenlijk voor zowel GTA 5 als Online geldt, het laden duurt nog steeds verrekte lang. Je verwacht natuurlijk dat de power van de nieuwe consoles de laadtijden wel kunnen inperken, maar helaas, geduld is nog steeds verplicht. Vooral als je met vrienden online wilt, want voordat je bij elkaar in de sessie zit, man man man. En dan moet je er ook nog eens voor zorgen dat je bij elkaar in de sessie kunt blijven nadat je een paar missies doet. Dit is helaesch nog een beetje ouderwets.

  Replay

  Ik hoef niet uit te leggen dat er zo veel te beleven is in Los Santos dat je er gerust nog tientallen uren in kunt steken. Denk alleen al aan situaties dat je te maken krijgt met boze brandweermannen…

  … faith-in-humanity-restored NPC’s …

  … escalerende situaties …

  … of natuurlijk idiote vrouwelijke inwoners van de virtuele stad.

  Dan gaat het toch gewoon weer kriebelen?

  Conclusie

  Is de game zoveel beter of biedt het zoveel meer dat het de 60 euro rechtvaardigd? Nee, maar ook weer wel. Als je ontzettend veel plezier hebt met de last-gen GTA singleplayer of online modus, dan ga je hier minstens zoveel plezier uit halen, ook weer opnieuw. Mijn advies, haal ‘em later nadat de prijs wat is gezakt of koop de game uit de US store voor de wisselkoers. Moet je het spel nog voor het eerst doen, dan is het een dikke no-brainer.

  De game is beter en completer dan die van vorig jaar, maar staat wel een beetje in de schaduw van z’n prijs. 90/100

  Recent articles

  Jeffrey
  Jeffrey
  Deze technische Twentenaar slikt alle klinkers in. Wat hij niet slikt zijn games onder de 1080p en 60fps. Elke pixel telt!
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex