F1 2016 was een hele verademing na het teleurstellende F1 2015. Kan Codemasters hun succes aanhouden en de F1 serie nog verder brengen?

F1 is naast de rest van de sport-games een vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot de rest komt deze game pas halverwege het lopende seizoen uit. Wel fijn, want nu de zomerstop er op zit, leeft de koningsklasse van de motorsport weer helemaal op. Vooral voor ons als Nederlanders en Belgen met de race op Spa dit weekend!

De F1-game van vorig jaar was al retegoed. Heeft Codemasters vorig jaar al hun kruit verschoten of weten ze dit jaar weer te verrassen?

 

Racen als vanouds dik in orde

Laten we even beginnen bij datgene wat de studio altijd tip-top in orde heeft, het racen. We hoeven hier weinig woorden aan vuil te maken. Het is duidelijk dat je een F1-auto uit het seizoen 2017 bestuurt, de bredere banden plakken overduidelijk beter aan de weg. De auto is wendbaar terwijl je wel duidelijk voelt dat de g-krachten aan de auto trekken.

Het racen in deze game is echt een kwestie van de auto in bedwang houden, iets te enthousiast op het gas na een bocht en je spint even weg. Gelukkig is de handling in deze versie wat aangepast waardoor de besturing zo strak is dat je direct kunt corrigeren; je waant je een echte coureur.

Ik had gehoopt dat we in deze F1 de botsingen wat beter zouden aanvoelen. Dat het contact met andere wagens op pak-em-beet 200 km per uur ook daadwerkelijk impact heeft. Dat is helaas nog steeds hetzelfde als vorig jaar.

Coureur EN engineer

Eén van de belangrijkste modi van de game is natuurlijk de career modus. Net zoals vorig jaar kun je kiezen om je direct bij een top-team aan te sluiten. Of je kunt een contract sluiten bij een minder team, Toro Rosso in mijn geval. In mijn opinie is dat wat leuker om te doen, om zo jezelf op te werken als talent en een mooie aanbieding voor het tweede seizoen te krijgen.

De carrièremodus draait dit jaar nog meer dan tevoren om het hele gedoe rondom de races. Je gaat van weekend naar weekend die op hun beurt weer bestaan uit drie vrije trainingen, een kwalificatie en de race zelf natuurlijk. In de vorige F1 konden de weekenden nog wel eens saai en overbodig aanvoelen. Dit jaar heb je in je vrije trainingen meer te doen. De oefeningen zijn van 3 tot 5 gegaan, brandstofmanagement en race strategie zijn er bij gekomen. Maar ook deze worden op hun beurt repetitief, maar je hebt de punten hard nodig voor de ontwikkeling van je wagen.

En dit is wel flink uitgebreid, de ontwikkel-tree is zo uitgebreid, menig RPG-game zou er jaloers op zijn. Je kunt elk onderdeel specifiek ontwikkelen en daarbinnen kiezen voor verbeteringen of voor betrouwbaarheid.

De betrouwbaarheid is trouwens wel iets om serieus rekening mee te houden, want de andere grote aanpassing is dat je versnellingsbak en elk individueel motor-onderdeel kapot gaan naarmate je er mee racet. Vooral bij een minder team als bijvoorbeeld Sauber zul je zien dat je motor behoorlijk snel naar de kloten gaat. Met de regels dit jaar dat je versnellingsbak minimaal 6 races mee moet en je maximaal 4 motoren mag hebben, wordt het knap lastig om je auto te managen. Mijn eerste blok zat na de eerste race al op 60% (kapot) dus het is een hele uitdaging om een beetje goed te letten op je rechtervoet en je schakelgedrag.

De V12 is terug!

De echte F1-liefhebber weet dat er sinds 2006 flink is ingeleverd op het geluid van de auto’s. De legendarische V12 moeten we al jaren missen, maar gelukkig hebben een aantal van de meest legendarische auto’s hun rentree gemaakt in F1 2017. Auto’s van 1988 tot 1994 zijn nu tussentijds speelbaar tijdens het seizoen. Dit zijn onder andere de McLaren MP4/4 en de Ferrari F2004. Je wordt af en toe uitgenodigd om in één van deze auto’s een event te rijden. Dat je eindelijk weer in de schreeuwende V12’s kunt plaatsnemen is een fantastische toevoeging aan de game.

Championships

Mocht het hele management van de auto je wat minder interesseren of wil je gewoon af en toe eens een stukje racen, dan is de nieuwe modus championships misschien beter voor je. Hierin speel je verschillende races, maar ook andere events waarin je bepaalde opdrachten moet zien te volbrengen. Zo neem je bijvoorbeeld halverwege een race de plaats in van een bepaalde coureur en moet je een achterstand zien weg te werken.

Multiplayer is kut

De multiplayer valt wel erg tegen. Ik heb verschillende keren geprobeerd om in een publieke match te komen, maar dat leverde heel erg weinig speelplezier op. Ten eerste is de matchmaking drama waardoor ik vaak met slechts één andere in een race kwam. Zit je eindelijk bij wat anderen in dan kunnen ze je straffeloos van de baan drukken, de andere rijders zijn behoorlijk agressief en er wordt zelden een penalty uitgereikt voor slecht gedrag. Gelukkig koopt niemand deze game voor de multiplayer dus erg zwaar til ik er ook niet aan.

Alles op de weg ziet er goed uit, daarnaast niet

Visueel is de game niet indrukwekkend. De auto’s zijn tot in het volste detail uitgewerkt en zien er prima uit, ook de baan zelf ziet er strak uit. Met de baan zelf, bedoel ik het asfalt, want alles daarnaast is wel echt een stuk minder. De details van de verschillende tracks zijn wel goed in kaart gebracht, maar de modellen en textures zien er echt niet uit! Ook bij de cinematics zijn de animaties van de coureurs en ander loslopend personeel echt dramatisch. Voor de race voldoet het allemaal, ziet het er zelfs goed uit. Maar let je een beetje op de dingetjes tussendoor en naast de baan, dan mis je echt wel iets.

Bonus: F1 2017 op de Xbox One X

Het zal jullie niet ontgaan zijn, XBNL is op de Gamescom geweest. Daar heb ik achter gesloten deuren F1 op de Xbox One X mogen spelen. De game wordt namelijk enhanced voor de Xbox One X, volledig met 4K en al. Mijn ervaring van (de wat korte speelsessie) was dat de game supersnel laad op de One X, maar belangrijk is dat het er retestrak uitziet op 4K en dat onder andere het gras langs de weg op echt gras lijkt en niet langer een texture is.

Conclusie

F1 2017 is een goede evolutie van F1 2016 die op z’n beurt al de beste keuze was. Vooral voor de echte F1-fans zijn de nieuwe features, zoals de klassieke auto’s en het geavanceerde motor-management, mooie toevoegingen. Ben je een beetje fan, dan is dit de beste F1-beleving op dit moment en kun je het niet maken om deze game te laten liggen!

RECENSIES OVERZICHT
F1 2017
89 %
review-f1-2017-max-for-the-fansPlus: <br> - Carrière uitgebreider<br> - Championship mode<br> - Zuinig op je auto zijn, net zoals in het echt<br> - V12's!!!<br> Min: <br> - Weekenden toch nog repetitief op een gegeven moment<br> - Bepaalde graphics en animaties zijn slecht<br> - Multiplayer is kut
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments