More

  Review: Atari 50 – The Anniversary Celebration

  REVIEW OVERVIEW

  Atari 50: The Anniversary Celebration
  8
  De 'Atari 50: The Anniversary Celebration' is een boeiende collectie! Deze compilatie is informatief, een feest van herkenning en met het toevoegen van de games één en al entertainment.

  Plus
  + 100 plus games. (in originele vorm zoals ze destijds zijn uitgebracht)
  + museum stijl
  + alle consoles van Atari in één pakket
  + VCTR-SCTR

  Min
  - geen online multiplayer
  - geen online leaderboards

  Een deel van onze XBNL-community is met de Atari groot geworden. De aankondiging van Atari 50 ’the anniversary celebration’ deed dan ook menig XBNL-hartje sneller kloppen. Zo ook die van reviewer DM4S:

  Atari, een naam die je vast wel eens gehoord hebt. Ook niet vreemd als je bedenkt dat Atari al sinds 1972 in de industrie meedraait. Als grondleggers van de arcade en home consoles hebben ze in de afgelopen 50 jaar een mooi repertoire op weten te bouwen. Vanwege haar 50-jarige bestaan komt Atari nu met een compilatie van hun verdiensten in de branche. Een erg indrukwekkend stukje geschiedenis dat menig speler weer terug naar zijn of haar jeugdjaren zal verlangen.

  50 years in the making

  Atari heeft in deze 50 jaar veel ups en down gehad. Van het populair maken van games en consoles voor de mainstream consument, tot een oorzaak zijn van de videogames crash van 1983. Hoe je het ook went of keert, Atari heeft veel betekent voor de industrie. Met grote klassiekers zoals Pong, Breakout, Astroids, Lunar Landing en Missle Command hebben ze een basis gelegd voor de hedendaagse games.

  In deze Atari 50 compilatie krijg je een soort van interactieve museum voorgeschoteld. Hierbij kan je kiezen uit diverse tijdsspannen die elk weer bestaan uit een tijdlijn met puntjes erop. Ieder puntje staat voor een mijlpaal in Atari’s lange loopbaan en de liefhebber van gaming historie zal ruimschoots van informatie voorzien worden. De tijdlijn staat vol met boeiende weetjes! De informatie wordt niet alleen middels lappen tekst gegeven. De tijdlijn staat vol met interviews, artwork, originele reclame flyers en natuurlijk de games.

  Als liefhebber merkte ik dat het heel leuk is om dingen te weten te komen. Zo wist ik zelf namelijk niet dat Atari ooit een poging heeft gewaagd in de flipperkasten branche. Door dit soort kleine weetjes is het leuk om de vele interviews en artwork/flyers te bekijken. Ben je het even zat om dit te lezen dan kan je jezelf gaan wagen aan de tientallen games die de compilatie rijk is.

  Coin up!

  Atari 50 bestaat uit een indrukwekkend arsenaal aan games bestaande uit de vele consoles die het bedrijf heeft uitgebracht. Zo krijg je 25 arcade games, 40 Atari 2600 games, 5 Atari 5200 games, 7 Atari 7800 games, 5 Atari Lynx games, 9 Atari Jaguar games en 5 Atari 800 games voor je kiezen. Allemaal exact zoals ze destijds uitgebracht waren.

  De collectie biedt een mooi gevarieerd aanbod. Het mooie aan dit pakket is dat er ook prototype games zijn toegevoegd en re-imagined versies. Hierbij springt VCTR-SCTR met kop en schouders bovenuit. Deze remixed versie van Tempest, Astroids en Lunar Landing brengt de 3 klassiekers op een leuke manier samen tot één geheel. Waarbij na elke wave één van deze games wordt ingeleid. Verder krijg je nog herziende versies van Haunted Houses, Airworld, Break-out, Quadratank en Yar’s Revenge.

  Game over!

  Wat hebben al deze games gemeen? Een leaderboard natuurlijk! De Atarti games lenen zich uitermate goed om jezelf maar te blijven verbeteren en uiteindelijk jouw naam op die top spot in te kunnen voeren. Het is dan ook jammer dat ze hier een steekje laten vallen. Heel gaaf natuurlijk, die leaderboards. Maar het was zoveel interessanter geweest als dit ook online leaderboards zouden zijn. Nu strijd je enkel tegen je eigen of misschien je partners top score. Ook het gemis van een online multiplayer vind ik een minpunt. Hoe leuk zou het zijn geweest om te kunnen strijden tegen anderen (ik kijk naar jullie, XBNL-community). Nu ben je vooral aangewezen op couch co-op. Mocht je hier niemand tot je beschikken voor hebben dan mis je een heel groot deel van de charme.

  Conclusie

  De collectie is informatief, een feest van herkenning en met het toevoegen van de games één en al entertainment. Nog nooit heb ik een compilatie games in deze stijl gezien en het smaakt absoluut naar meer. De afwisseling tussen museum en games werkt uitermate goed. Zo ben je niet uren jezelf blind aan het staren op lappen tekst en artwork. Het behoud van de originele games is een sterk punt en geeft je een mooie kijk in het ontstaan van de arcade(hallen). Het ontbreken van een online multiplayer is in mijn ogen wel een groot gemis. Was dit wel toegevoegd dan was de drang naar het toppen van de leaderboards hoog geweest en zou de herspeelbaarheidswaarde aanzienlijk zijn gestegen. Desondanks is deze collectie zeker wel een mooi en interessant pakket. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis van games, en die van Atari in het bijzonder, dan is deze compilatie een must play! Enige kanttekening is wel de stevige prijs van 40 euro.

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  De 'Atari 50: The Anniversary Celebration' is een boeiende collectie! Deze compilatie is informatief, een feest van herkenning en met het toevoegen van de games één en al entertainment. <br> </br> <b>Plus</b></br> + 100 plus games. (in originele vorm zoals ze destijds zijn uitgebracht) <br> + museum stijl <br> + alle consoles van Atari in één pakket <br> + VCTR-SCTR <br> </br> <b>Min</b></br> - geen online multiplayer <br> - geen online leaderboards <br> Review: Atari 50 - The Anniversary Celebration
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x