Een dik halfjaar nadat ik de griezeligste game-ervaring van het afgelopen jaar had uitgespeeld, kreeg ik de code voor Resident Evil 7: End of Zoe in handen gedrukt. Dus headset op, lichten uit en klaar om nogmaals een paar hartverlammingen op te lopen.

Ergens tegen het einde van Resident Evil 7 moet je op een bepaald moment een keuze maken. Er zijn twee dames die een vaccin nodig hebben, maar je hebt nog maar één zo’n vaccin. Geef je het vaccin aan Mia, je verloren vrouw waarvoor je deze waanzin in bent gestapt, of geef je het aan Zoe, de meid die je geholpen heeft deze hel te overleven en überhaupt aan het vaccin te komen? Hmm, een wildvreemde die je geholpen heeft met overleven of je gestoorde wijf dat je met een kettingzaag achterna zat eerder in de game… Doei Mia!

Laten we het er voor het verhaal van End of Zoe echter maar op houden dat je Mia gered hebt en Zoe hebt achtergelaten. Dus waar Ethan en Mia met een bootje vertrekken voor het laatste deel van hun overlevingstocht, blijft Zoe achter op de pier. Nog altijd besmet en nog altijd onder invloed van Evie, die haar prompt verstijft tot een soort standbeeld. Gelukkig voor haar is het haar oom die haar in deze toestand aantreft. Jawel, we krijgen nog een boerenkinkel in End of Zoe maar voor de verandering hoeven we hem nu eens niet te vermoorden. Joe Baker is namelijk degene die Zoe probeert te redden en de nieuwe speelbare hoofdpersoon in deze DLC.

Joe Tyson?

Joe is een typische boerenpummel. Hij heeft dat echte boerenaccent, heeft een dikke grijze baard en is oersterk. Die kracht komt goed uit want in tegenstelling tot de meeste boerenpummels heeft hij geen shotgun of iets dergelijks bij zich om alle griezels die je in de game tegenkomt om te leggen. In plaats daarvan mep je ze lekker ouderwets met je vuisten in elkaar. Met een snelle combo mep je ze naar de grond en vervolgens trap je hun lelijke bakkes in de grond. Jij bent de baas. Gedurende de game kun je ook allerlei boks-poppetjes vinden die je nóg meer kracht geven. Liever stealthy spelen? Dat kan ook. Dan besluip je ze van achteren en maak je ze af met een stealthkill.

Ik ben geen groot fan van deze aanpak in de DLC. Wat was voor mij namelijk de grootste kracht van Resident Evil 7? De sfeer en het gevoel van machteloosheid. De constante dreiging van vijanden die je in een mum van tijd een kopje kleiner kunnen maken. In End of Zoe kom je net zoveel vijanden tegen als in de gehele hoofdgame. Waar de hoofdgame echter een uurtje of 8 duurt, ben je in ongeveer 2 uur door de DLC heen. Dit zorgt ervoor dat de ‘Molded’ hun dreiging verliezen. Daarbij zijn ze nu een stuk dommer waardoor stealth idioot makkelijk is, en mocht dit toch mislukken dan mep je ze als een ware Mike Tyson alsnog verrot. Qua sfeer heeft de DLC behoorlijk ingeleverd ten opzichte van de hoofdgame.

Wel zijn er een aantal nieuwe monsters die hun opwachting maken. Omdat de DLC zich voornamelijk in het moeras rond het landhuis van de Bakers afspeelt kunnen gemuteerde krokodillen niet uitblijven. Deze eikels krijgen het wel voor elkaar om je hier en daar te laten schrikken. Ze duiken namelijk ineens op vanuit het water en hen een mep op hun kop geven is niet bepaald effectief.

En dan is er nog ‘The Swampman’. Deze griezel duikt ook meerdere keren op om je het leven zuur te maken. Daarnaast speelt hij ook nog een behoorlijke rol in het verhaal van deze DLC, maar je echt de stuipen op het lijf jagen zoals Jack en Marguerite dat deden, dat lukt hem niet. Daar is Joe veel te stoer en sterk voor.

Conclusie

Met End of Zoe gaat Capcom verder op een aantal vragen waar je als gamer na het uitspelen van Resident Evil 7 mee bleef zitten. Tegelijkertijd zetten ze ook weer een aantal deuren voor een eventueel vervolg open. Dit is echt heel tof gedaan.

Helaas vervallen ze wel weer in het oude patroon van voorgaande delen, namelijk meer actie toevoegen ten koste van de sfeer en juist die sfeer was wat het zevende deel uit deze serie zo steengoed maakte. Heel slecht is het allemaal niet, maar hetzelfde niveau als de hoofdgame haalt het zeker niet en dat vind ik bijzonder jammer.

RECENSIES OVERZICHT
Review: Resident Evil VII - End of Zoe
69 %
43631Pluspunten <br> + Gaat rechtstreeks door op de hoofdverhaallijn <br> + Een paar leuke verassingen <br> <br> Minpunten <br> - Game levert veel sfeer in dankzij badass Joe <br> - Vijanden zijn oliedom en een hoop dreiging verloren
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments