Op zondag 9 juni 2024 staat de jaarlijkse Xbox Games Showcase op het programma. Tijdens deze jaarlijkse showcase worden de nieuwste games aangekondigd en komen gamers meer te weten over wat er allemaal achter de deur van de Xbox Game Studios gebeurd.

De Xbox Games Showcase was tot 2023 ondergebracht bij het E3-event in Los Angeles en deze show heeft door de jaren verschillende namen gekend. De E3 was een jaarlijks terugkerend event in de zomerperiode. Tijdens dit meerdaags event waren alle grote partijen uit de gamesindustrie verenigd en werden de nieuwste games aangekondigd. Veel legendarische aankondigingen van games kennen hun oorsprong tijdens één van de vele shows die in deze periode gegeven werden. De E3 heeft echter financieel moeilijke tijden achter de rug en zodoende heeft de organisatie in 2023 besloten om het event niet meer te organiseren, zoals je ook hier hebt kunnen lezen.

Met de naderende Xbox Games Showcase begint ook weer het welbekende gespeculeer onder de enthousiaste gamingcommunity. Welke games mogen we wel en niet verwachten? Van welke studio’s hopen we een nieuwe aankondiging te zien? Welke titels mogen beslist niet ontbreken? De komende weken zullen in het teken staan van vele lijstjes met voorspellingen die gevraagd en ongevraagd met jullie gedeeld zullen worden. Ook vanuit XBNL zullen we ongetwijfeld een duit in het zakje doen. Maar, voordat we met onze voorspellingen op de proppen komen, leek het me leuk om eerst nog eens terug te blikken.

Wat heeft de Xbox Games Showcase ons de afgelopen 10 jaar opgeleverd? Hoe lang duren deze shows nou eigenlijk gemiddeld genomen? En met welke games zijn de shows geopend en gesloten? In dit artikel een korte terugblik op 10 jaar Xbox Games Showcase!

Xbox Games Showcase van 2014

 • Duur: 90 minuten
 • Opening: Call of Duty Advanced Warfare
 • And one last thing’: Crackdown 3

Tijdens de ‘Xbox E3 2014 – Media Briefing’ zien we voor het eerst Phil Spencer die de 90 minuten durende show aan elkaar praat. De show opent met Call of Duty Advanced Warfare. In totaal zien we 23 games voorbij komen. Om er een aantal te noemen: Ori and the Blind Forest, Assassins Creed Unity, Scalebound, The Witcher III Wild Hunt en Halo 5 Guardians. De de ‘and one last thing’ was Crackdown 3.

Xbox Games Showcase van 2015

 • Duur: 90 minuten
 • Opening: Halo 5: Guardians
 • ‘And One Last Thing’: Gears of War 4

De 90 minuten durende show opent met Halo 5: Guardians en eindigt met Gears of War 4. Tijdens de show zijn 21 games getoond. Sea of Thieves is één van de titels die tijdens deze showcase voor het eerst getoond werd. Verder zien we Fallout 4, Forza Motorsport 6, Cuphead, Rise of the Tomb Raider en nog veel andere titels voorbij komen.

Xbox Games Showcase van 2016

 • Duur: 90 minuten
 • Opening: Gears of War 4
 • ‘And One Last Thing’: Project Scorpio (Xbox One X)

We naderen met de showcase van 2016 de gitzwarte dagen van het Xbox One-tijdperk. In 2016 zijn er slechts 18 games getoond en leunt de showcase met games als Tekken 7, Final Fantasy XV en Dead Rising 4 heftig op games van 3th party uitgevers. Er worden wel enkele games van de Xbox Game Studios getoond, zoals State of Decay 2, Gears of War 4 en Sea of Thieves, maar over-all was het een zeer matige showcase.

Xbox Games Showcase van 2017

 • Duur: 100 minuten
 • Opening: Project Scorpio (Xbox One X)
 • ‘And One Last Thing’: Anthem

Tijdens de Xbox Games Showcase van 2017 werden meer dan 40 titels getoond, als we ook de indie-sectie van de show mee tellen. Ook dit jaar zien we weer Sea of Thieves, State of Decay 2 en Crackdown 3 voorbij komen. Tijdens de showcase komt ook PUBG voorbij en zien spelers beelden van Forza Motorsport 7. Hoogtepunt van de show was de aankondiging van Ori and the Will of the Wisps.

Xbox Games Showcase van 2018

 • Duur: 95 minuten
 • Opening: Halo Infinite
 • ‘And One Last Thing’: Cyberpunk 2077

De showcase in 2018 toont Xbox haar Xbox Game Pass toekomstplannen. De abonnementsdienst waarmee Xbox de afgelopen jaren flink mee aan de weg getimmerd heeft en die inmiddels uit meer dan 30 miljoen abonnees bestaat. Qua games zien we de show openen met Halo Infinite en wordt de showcase met een Cyberpunk 2077-hack afgerond. Tussendoor zien we enkele tientallen games, waaronder Dying Light 2, Crackdown 3, The Division 2, Fallout 76 en Sekiro: Shadows Die Twice. De showcase bracht een verrassingsrelease voor The Awesome Adventures of Captain Spirit.

Tijdens deze showcase liet Xbox ook weten dat het een aantal studio’s over heeft genomen: Ninja Theory, Playground Games, Compulsion Games en Undead Labs. Ook kondigt Microsoft tijdens de showcase aan dat het The Initiative geopend heeft. Microsoft straalt uit dat het all-in gaat.

Xbox Games Showcase van 2019

 • Duur: 95 minuten
 • Opening: Outer Worlds
 • ‘And One Last Thing’: Halo Infinite

In 2019 zijn er in totaal 14 first party games getoond. Zo zien we Gears 5, Ori and the Will of the Wisps, Psychonauts 2, Minecraft Dungeons en Wasteland 3. Ook van 3th party zien we meerdere grote games voorbij komen. Zo werd tijdens deze showcase Elden Ring aangekondigd. Verder zagen we onder andere Blair Witch, LEGO Star Wars: Skywalkers Saga en Borderlands 3. Een prima Xbox Games Showcase met flink wat games!

Xbox Games Showcase van 2020

 • Duur: 60 minuten
 • Opening: Halo Infinite
 • ‘And One Last Thing’: Fable

Een korte en compacte Xbox Game Showcase. In verband met de COVID-19 pandemie zien we in deze showcase geen volgepakte zaal en ontwikkelaars op het podium. In plaats hiervan krijgen we in een relatief hoog tempo veel games voorgeschoteld. De show opent met Halo Infinite en vervolgens zien we 18 games langskomen van de Xbox Game Studios en andere Xbox console exclusives. De show van 2020 is de show waar we voor het eerst een glimps van de nieuwe Fable zien. Verder zien we hier Everwild, Avowed, Stalker 2, Tell Me Why, As Dusk Falls en State of Decay 3. De eerste vruchten van Microsoft’s investeringen in nieuwe studio’s wordt hier zichtbaar.

Xbox + Bethesda Games Showcase van 2021

 • Duur: 75 minuten
 • Opening: Starfield
 • ‘And One Last Thing’: Redfall

In 2021 is Bethesda-Zenimax door Xbox overgenomen. In de showcase zien we dit onder andere terug door een Todd Howard die de show opent. Ook in de reeks aan games zien we dit terug. De showcase van 2021 gaat volgens Xbox zelf de boeken in als ‘the biggest exclusive lineup ever‘, met games als The Outer Worlds 2, Sea of Thieves: A Pirates Life, Forza Horizon 5, Age of Empires IV, Redfall en Starfield. In een extended showcase enkele dagen later wordt de titels uitvoerig besproken. Dit nieuwe format lijkt goed aan te slaan.

Naast diverse games van de Xbox Games Studios, zien we ook unieke games voorbij komen, zoals A Plague Tale Requiem, Atomic Heart, Hades, Among Us en Far Cry 6.

Xbox + Bethesda Games Showcase van 2022

 • Duur: 95 minuten
 • Opening: Redfall
 • ‘And One Last Thing’: Starfield

Met 27 games gaat 2022 de boeken in als een volgepakte showcase. Openen met Redfall en sluiten met Starfield. In de 90 minuten daartussen zien we veel grote titels voorbij komen, zoals High on Life, ARA History Untold, Diablo IV, Wo Long: Fallen Dynasty en Microsoft Flight Simulator. Ook worden tijdens deze showcase enkele unieke Indies getoond, zoals Cocoon, Pentiment, Ravenlok en The Last Case of Benedikt Fox. Ook in 2022 zien we weer een showcase, vervolgt door een extended showcase waarbij developers aan het woord komen.

Xbox + Bethesda Games Showcase van 2023 + Starfield Direct

 • Duur: 110 minuten
 • Opening: Fable
 • ‘And One Last Thing’: Starfield

Xbox opent deze showcase sterk met het tonen van Fable en weet vervolgens goed door te pakken met South of Midnight, Avowed, Sea of Thieves: The Legends of Monkey Island, Hellblade 2, Clockwork Revolution en meer. Ook van 3th party zien we veel games voorbij komen: Persona 3, Cyberpunk 2077: Liberty City en Like a Dragon: Infinite Wealth. Tijdens deze showcase zien we nog geen games van de recente overname van Activision-Blizzard-King door Microsoft. Terugblikkend op de showcases in 2022 en 2023, zien we naar mijn gevoel voor het eerst een flinke diversiteit in het Xbox-portfolio ontstaan.

Xbox + Bethesda + Activision-Blizzard-King Games Showcase van 2024

Uiteraard moet deze showcase nog uitgezonden worden. De showcase zal in het teken staan van de vele games waar de Xbox Game Studios aan werken. Met de studio’s van Bethesda, Activision en Blizzard zal gamers ongetwijfeld een volgepakte showcase te wachten staan. Benieuwd wat er aangekondigd gaat worden? Op 9 juni 2024 om 19:00 start de show. Stay Tuned!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties