Kort geleden kwamen er wat plaatjes van de komende Series X online. Ook de achterkant met alle aansluitingen was te zien. Met één mysterie die nu misschien is opgelost.

Als we kijken naar next-gen dan is een ding zeker, de graphics zullen behoorlijk beter worden. Dat maakt dat de grootte van games ook meer zal gaan worden. Nu zijn er al titels, zoals CoD, die de 100GB gewoon passeren. Dat maakt dat je opslag ook aangepast moet worden. Want 10 games op een schijf van 1TB, daar doen we het niet voor.

Een paar weken terug zagen we deze foto’s van de Xbox Series X. Naast alle bekende uitgangen, was er een langwerpige rechthoekige uitgang tussen de HDMI en de digitale audio uitgang te zien. In eerste instantie dacht men dat dit voor diagnose doeleinden was. Maar dat blijkt waarschijnlijk toch anders te liggen.

Volgens ingewijden is die uitgang namelijk voor de uitbreiding van je opslag. Nu is de vraag, over wat voor opslag praten we dan. Want de afmeting van de poort komen in eerste instantie niet overeen met enige aansluiting die we nu op de Xbox kennen. We gaan er al vanuit dat de interne opslag een snelle SSD zal zijn. Een externe zal dus ook een schijf met hoge snelheid moeten zijn. Blijkbaar is die ene uitgang daarvoor gemaakt.

Een paar weken terug werd er door een oplettende lezer wat interessante informatie opgediept. Dit hield in dat de afmeting van de uitgang, die rond de 31mm bij 4mm lijkt te zijn, overeenkwamen met de CFExpress card type B, die exact 29,8mm bij 3,8mm is. Dit Compact Flash Express geheugen zien we tegenwoordig in de pro videocamera’s gebruikt worden.

Dit specifieke geheugen wordt weer genoemd als onderdeel van de voor de Series X in ontwikkeling zijnde PS5019-E19T SSD controller van Phison. Een SSD controller zorgt voor het doorgeven van de data van de SSD in- en uitgang en de CFExpress geheugenkaart welke dan waarschijnlijk ook intern in de Series X gebruikt zal gaan worden. Simpel gezegd, je kan je geheugen uitbreiden door simpelweg zo’n Flash kaart achter in je Xbox te steken.

Op dit moment zijn deze CFExpress kaarten aan de prijs. Een 512GB versie zit rond de 500 euro. Maar men verwacht bij Microsoft waarschijnlijk dat die wel in prijs zullen dalen waardoor steeds meer gamers voor die uitbreiding zullen gaan. In het begin zullen we ons nog tot de gebruikelijke USB externe schijven wenden. Maar met deze optie laat Microsoft zien dat ze naar de toekomst kijken.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments