Als je iets goed getest wil hebben dan kom je eigenlijk altijd bij de mannen en vrouwen van Digital Foundry terecht. Hoe kijken zij naar de komende Xbox One X?

Wat ze allereerst zien is een staaltje vakmanschap die in de X is gaan zitten. Om de graphics te verviervoudigen ten opzichte van het originele model met behoud van de vorm en geluidstechniek moet er een staaltje techniek in zitten die de console naar een hoger niveau tilt. De Xbox One X is in hun ogen een prachtig stijlgegeven doosje dat zijn werk goed doet zonder dat daar meer ruimte of geluid bij komt kijken. Vooral dat laatste is een punt wat bij de PlayStation 4 wel aanwezig is.

Ze beschrijven de console als een liefdesbrief voor hardcore gamers met een vooruitstrevende visie. De implementatie van FreeSync ondersteuning, wat nog niet uitgebreid getest is trouwens, zien we iets wat we eigenlijk pas in een volgende generatie verwachtten. Daarbij is de backward compatibility een feature die geweldig is. Als je al een Xbox gebruiker bent van het eerste uur, dan is dit echt een cadeautje volgens Foundry. Hieruit blijkt dat Microsoft zijn roots en vroegere successen niet vergeet en dat eert toont een respect naar zijn gebruikers toe.

Beter dan de Pro?

De sleutelvraag blijft voor nu nog onbeantwoord: op wat voor manier is de Xbox One X een betere games console dan de PS4 Pro als je de koop van een 4K beeldscherm overweegt. De specificaties suggereren dan er een behoorlijk hogere resolutie te zien is en vloeiendere frame-rates, samengaand met een verhoging van de texture kwaliteit. Titels zoals Shadow of War en Rise of the Tomb Raider lieten een behoorlijke upgrade zien ten opzichte van hun Pro concurrent. Of dit echt zo is, dat gaat Digital Foundry nog uitvinden in de komende dagen en weken.

De vraag of je als bestaande Xbox One bezitter moet investeren in de nieuwe console is er één die makkelijker te beantwoorden is. Makkelijker dan dezelfde vraag gesteld door PS4 Pro upgraders. Feit is dat je bestaande bibliotheek aan games beter loopt, soms zelfs veel beter met die 4,6 keer meer GPU kracht. Veel van de games die in de preview periode getoond zijn, zien er beter uit dan hun Pro variant.

Bezit je een 4K scherm of overweegt je er één aan te schaffen, dan komen de grote verbeteringen in beeld. De juiste ultra HD televisie met een goede HDR ondersteuning laat echt grote verbeteringen zien ten opzichte van de standaard 1080p. Forza 7 is echt een andere wereld als je deze ziet op een Xbox One X in 4K.

Maar is het advies dan negatief als je die 4K tv niet hebt? Moet je dan gewoon wachten? En hoe doet de console het met games die geen enhanced status hebben? We weten onderhand allemaal dat ook de gebruikers van een gewone HD televisie een Xbox One X wel degelijk voordelen biedt. Zie hieronder bijvoorbeeld de laadtijd van een game als GTA V.

Laadtijden slinken als een malle

Als we dan toch naar laadtijden kijken, de X snoepte een minuut van de laadtijd aan het begin van de game af bij The Witcher 3. Een fast travel in de game ging van 45 seconden normaal naar nu maar 19 seconden op de Xbox One X. Ook liet de game, zonder de enhanced data, behoorlijke visuele verbeteringen zien als resultaat van twee factoren, de 16x texture filtering boost en de volledig aanwezige dynamic resolution scaling. Hiervoor hing The Witcher 3 altijd op 900p, nu was 1080p zonder probleem aanwezig.

Het beste voorbeeld van hoe een game verbeterd door het gebruik van dynamic scaling en verbeterde texture filtering was te zien in Halo 5. Deze game staat bekend om zijn laag resolutie beelden en nogal wazige grond textures. De Xbox One X verandert dit behoorlijk zonder de nu al downloadbare 4K patch. Dit laat wel zien dat zelfs zonder enhancement een game veel beter presteert. Hieronder wat vergelijkingen tussen de originele One op 1080p en de supersampled versies van deze games.

 

Assassin’s Creed Origins


Killer Instinct

Games draaien veel meer op hun bedoelde frame-rates, of dat nu 30fps of 60fps is. De eerder genoemde GTA V draaide al constant op 1080p en 30fps maar met de X zijn er helemaal geen drops in frame-rate meer te zien. Een titel zoals Batman Arkham Knight, die geplaagd werd door screen-tearing, is nu stotter en screen-tearing vrij te spelen, ook als je door Gotham in je Batmobile scheurt.

Maar dit zijn games met een vastgezette frame-rate. De games die dit niet hebben, laten echt zien wat de machine kan. Hitman, draait met een vrije frame-rate en daarin werd een verbetering van, schrik niet, 80% gezien. Assassin’s Creed Unity, ook met een zogenaamde unlocked frame-rate, raakte nu de 50-60fps aan. Al met al, voor al die criticasters die het voordeel van een Xbox One X niet willen erkennen zonder 4K tv, jullie hebben het fout. Ja, het volle potentieel wordt pas zichtbaar bij een 4K tv. Maar zonder dat scherm is er op het gebied van prestatie wel degelijk een grote verbetering zichtbaar. Geen reden dus om hem niet aan te schaffen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments