Toen wij op de Gamescom waren was Microsoft zeer duidelijk. Bij de lancering van de Xbox One X zullen er meer dan 100 titels een verbeterde versie hebben. Maar wat betekent deze bewering nu precies?

Want dat verbeteren of Enhanced games betekent natuurlijk niet dat al die games op een native 4k gaan draaien. Er zullen veel varianten van die verbeteringen zijn. Xbox marketing manager voor Groot-Brittannië Harvey Eagle liet weten wat dat Xbox One X Enhanced nou precies betekent.

Enhanced kan bij elke game een andere betekenis hebben. Het is aan de ontwikkelaar om de keuze te maken in op wat voor manier hij de kracht van de console gaan gebruiken. Of dat nu een true 4K gaming ervaring is, een verbetering in frame rates, Dolby Atmos of snellere laadtijden zijn, dat is helemaal aan de makers van de game.

Alber Penello, Xbox Marketing Manager, vertelt welke minimale aanpassingen aan een game moeten zijn aangepast voordat men de titel Xbox One X Enhanced mag gebruiken.

Eigenlijk vertelt dit programma dat de ontwikkelaar werk heeft verricht aan de game. Er zijn geen specifieke eisen aan dat werk maar eigenlijk betekent het dat ze de code zo hebben aangepast dat het voldoet aan de laatste development kit die op de Xbox One X draait. Dat ze daar iets mee gedaan hebben. We stellen wel eisen aan HDR en 4K. HDR is duidelijk, de game ondersteunt dat of ondersteunt dat niet. 4K vertelt de klant dat de game er 2160p uitgooit, dus geen opgeschaald 4K beeld.

Geen Enhanced, toch beter

Maar Penello vertelt wel dat ook games die niet Enhanced als label hebben, beter draaien.

Alle games zijn uitwisselbaar tussen de One S en de One X. Dus elke game draait op beide consoles maar in veel gevallen zullen bestaande games beter draaien op de One X zonder dat de ontwikkelaar daar iets aan gedaan heeft. Er is een betere texture filtering, snellere laadtijden en spellen die geen locked frame rate of resolutie hebben, zoals Project Cars en Halo 5, zullen beter op de X draaien. Zonder dat de ontwikkelaar daar iets mee gedaan heeft.

Dus het lijkt erop dat elke game het beter gaat doen op de Xbox One X. Maar wat nou als de ontwikkelaar maar een klein beetje aan de code sleutelt, mag hij dan wel de titel Enhanced op zijn game zetten? Penello antwoord hierop dat hij daar niet bang voor is. Ze werken nauw samen met de ontwikkelaars en zij snappen wel wat we hier mee bedoelen.

Ik wil hun creativiteit niet beteugelen maar tegelijkertijd wil ik niet dat de consument niet het gevoel dat ze in de maling genomen worden. Dus we hebben onszelf de vraag gesteld wat wij hier nu eigenlijk mee bedoelen, wat het idee van de titel Enhanced precies is. We zijn constant in dialoog met de ontwikkelaars, de partners om er zo zeker van te zijn dat er verschil zit in een Enhanced game.

Nu maar hopen dat men deze titel niet te pas en te onpas gaat gebruiken.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments