Voor veel Amerikanen was het gisteren het hoogtepunt van het jaar te noemen. Wat voor ons een doodgewone vrijdag leek, was voor de Amerikanen een dag van gekte. Black Friday is de laatste vrijdag van november, de dag dat allerlei soorten producten met gigantische kortingen over de toonbank gaan.

Je hebt het vast wel langs zien komen, filmpjes van ontspoorde huisvrouwen die alles op alles zetten om een of ander huishoudelijk apparaat te kunnen bemachtigen. Mocht je het niet mee hebben gekregen, hier een kleine sfeerimpressie van wat een groentestomer wel niet met een mens kan doen.

Je bent nu helemaal op de hoogte van de gekte die er rond gaat in de ”fantastische” Verenigde Staten. Black Friday is iets groots, want er is naar buiten gebracht dat er dit jaar maar liefst 2,72 miljard dollar is uitgegeven op Black Friday alleen. Dit is een groei van maar liefst 14% ten opzichte van 2014, ieder jaar blijft dit getal stijgen. We kunnen zeker stellen dat men ieder jaar weer wat koopzieker worden.

Iedere Black Friday zijn er een aantal winnaars. De best verkochte elektronische producten en het best verkochte speelgoed. De best verkochte elektronische producten zijn, in deze volgorde, de Samsung 4K TV, de iPad Air 2, uiteraard de Xbox One, de iPad Mini en op nummer 5, de PlayStation 4.
Het is een behoorlijke prestatie om één van de best verkopende producten te worden op Black Friday. Er wordt op die dag nu eenmaal een gigantisch scala aan producten aangeboden, allemaal met een fikse korting. Hierdoor is de concurrentie enorm en de chaos in de winkels maximaal. Gelukkig kun je tijdens Black Friday ook lekker vanachter je computer klikken en bestellen, dat scheelt een hoop bloed, zweet en tranen (Dit kun je nog letterlijk nemen ook). Het gemiddelde product ging met 24% korting over de toonbank. Dat maakt een Xbox One van 1TB met daarbij één game die normaal voor $349 wordt verkocht nu een topper van $265,24. Tel uit je winst! Microsoft was al eerder bezig om de prijzen naar beneden te gooien, maar op Black Friday kwam het toch echt tot een hoogtepunt. Zeker nu de backward compatibility online is gegaan zijn er een heleboel Xbox 360 spelers die eindelijk overstappen naar de huidige generatie consoles. Hierdoor laat Microsoft gigantische verkoopcijfers zien, helemaal de goede kant op dus!

blackfriday

Dit jaar deden er al meerdere Nederlandse winkels mee met Black Friday, niet alleen elektronica winkels, maar ook verscheidene kledingwinkels en dergelijke. Zo heeft bijvoorbeeld Game Mania een aardig aantal games voor zeer lage prijzen (wat nog tot maandag duurt dus sla je slag nog even) Zouden jullie een Black Friday in Nederland willen, zoals het in Amerika gaat? Mij lijkt het eigenlijk wel leuk, ik zou dan wel liever online bestellen dan naar de winkel gaan. Maar voor de ramptoeristen is dit natuurlijk een fantastische dag, ga naar je plaatselijke Media Markt en de gekte staat vanzelf voor je neus. Het lijkt me toch een bijzonder fenomeen om een keertje mee te maken. Op naar Amerika dan maar!

Abonneer
Abonneren op
6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rutger
8 jaren geleden

Game Mania had mooie aanbiedingen inderdaad, de rest van de winkels had weinig echte prijsstunts voor zover ik meekreeg. De beelden uit Amerika zijn een beetje beangstigend, dus ergens ben ik wel blij dat dit hier (nog) geen fenomeen is.

Niels van der Grift
Niels van der Grift
8 jaren geleden
Antwoord aan  Rutger

Nog geen fenomeen? Fysiek misschien niet, maar begint behoorlijk over te waaien naar Nederland

Gijs K
Gijs K
8 jaren geleden
Antwoord aan  Niels van der Grift

Lijkt me niet. In Amerika wordt ’t ook minder en minder. Simpelweg omdat de deals steek vaker ook online besteld kunnen worden en anders de “webshop only” winkels wel goedkoper zijn.

Maurits Clear
Maurits Clear
8 jaren geleden

Xbox controller gehaald. Prachtige prijs bij game mania. Xbox store was ook uitstekend qua prijs. Mediamarkt gaf een aantal cashback korting. Tenminste online, dat viel wel behoorlijk tegen

Martin Katerberg
Martin Katerberg
8 jaren geleden

Wat een mafkezen!

Gijs K
Gijs K
8 jaren geleden

Zelf 4x Diablo gehaald voor 15 euro per stuk. Laat ’t co-oppen beginnen!