Windows 10 is gister uitgerold. Iedereen met een Win 7 of 8.1 pc heeft het icoontje de laatste weken al zien staan en misschien zelfs al gereserveerd of hem nu al draaiende. Hoe vlekkeloos gaat dit?

GetStartedAppIk ben een angsthaas. Updates installeer ik meestal met samengeknepen billen. Ervaringen uit het verleden waarin ik te vaak de hele boel opnieuw moest installeren of een totaal niet werkende pc kreeg, hebben gemaakt dat ik niet graag ‘verander’. Daarom ben ik ook geen preview member, ik vind het te risicovol en heb gewoon geen zin in gedoe. Mijn Xbox en mijn pc moeten werken, punt. En als het werkt, goed werkt, waarom moet ik dan zo nodig een nieuw jasje? Het is een dilemma tussen de aantrekkingskracht van het nieuwe, blinkende, hebben…hebben… gevoel en de angst voor het falen van dat nieuwe. Dus meestal wacht ik gewoon even een jaartje, of nog beter, in het geval van een pc, wacht ik tot er een nieuwe op mijn bureau komt te staan waar het al op draait. Toch had ik in een vlaag van moed de update gereserveerd. Gister kwam ik erachter dat ik mooi een ‘mislukt’ melding achter de automatische Windows 10 update had staan. Dus laat maar even, geen zin in 2 uur stress.

Die dapperen die hem wel al draaiend hebben of in de preview programma’s zitten, bewonder ik. Waarschijnlijk zijn dit allemaal hele nuchtere mensen die gewoon denken: “als het mis gaat, dan zij dat zo, dan installeer ik de zooi wel opnieuw”.

Probleem

In het kader van ‘waar kan je tegenaan lopen’ kwam ik dit probleem tegen. Het probleem van meerdere live, hotmail, Microsoft accounts hebben. Als je ooit een Xbox hebt gekocht en daar een prachtig Live account op heb aangemaakt en vervolgens op je pc een totaal ander Microsoft account hebt gecreëerd, dan kan je voor problemen komen te staan bij de installatie van Windows 10. Alles wordt namelijk één. Alles moet worden geïntegreerd. Het combineren van je Gamertag met jaren ervaring erop en je Microsoft account die je ooit als wat ‘zakelijker’ account hebt aangemaakt, is namelijk niet mogelijk.

Het migreren van je Xbox Live mailadres naar een ander bestaand Microsoft adres blijkt in de praktijk niet mogelijk. Het roept in het Microsoft systeem een conflict op. Microsoft heeft hier wel een oplossing voor maar die is nogal wankel te noemen. Goed opletten dus.

Eerst, als je deze stappen tenminste wilt volgen, heb je een Xbox 360 nodig. Al doet Microsoft zijn best om een Xbox naar pc systeem te creëren, voor de essentiële administratieve processen zit je vast aan een ouder versie hardware. Waarom dit zo is? Geen idee. Maar je hebt je 360 nodig voor de door Microsoft gegeven oplossing.

Als tweede moet je er zeker van zijn dat het account waar je Gamertag naar toe moet niet verbonden is aan:

  • Een Xbox Live profiel
  • Een Gamertag
  • Een betaalaccount of een abonnement van wat voor soort dan ook
  • Een betaalde One Drive opslag
  • Een Office 365 abonnement
  • Aankopen gedaan in het verleden in de Windows Store

De eerste 2 punten zijn gelijk al een probleem. Een Xbox Live profiel wordt niet automatisch aangemaakt als je een Live account maakt. Maar op andere sytemen geeft Microsoft geen waarschuwing als zij er één voor je maken. Inloggen op Xbox.com of een Windows Phone of Windows OS kan ervoor zorgen dat er ongemerkt ineens een account aangemaakt is. Als je dit weet, dan kan je gewoon een nep-email aanmaken zodat alles daaraan gekoppeld wordt en je niet straks met allerlei koppelingen zit die je absoluut nodig hebt en waardoor het koppelen niet meer mogelijk is.

Voorbeeld

officeEen voorbeeld: je hebt een abonnement op iets wat totaal niet geassocieerd wordt met je Xbox. Zoals een Office 365 abo die je gratis bij je nieuwe laptop kreeg. Het is zelfs zo dat het hebben van een proefversie van Office ervoor kan zorgen dat de hele koppeling niet meer mogelijk is want je account ziet dit als een abonnement.

Uiteindelijk blijkt het bijna niet mogelijk om je Gamertag over te zetten naar een account die niet net nieuw aangemaakt is en dit is toch wel een probleem voor Windows 10. Want als je dit niet naadloos kan doen, is het hele idee van een totale integratie van al je Microsoft apparaten alleen voorbehouden aan diegene die jaren geleden hebben besloten om alles op één account te zetten. Gelukkig is het zo dat je het Xbox App account wel kan afzonderen van je Windows account op de pc maar het geeft wel onnodig veel gedoe als je iets wil kopen uit de store omdat je dan constant aan het wisselen bent tussen de verschillende accounts.

Dit probleem staat niet op zichzelf want er zijn al forum-postings die dateren uit 2011 waarin wordt gevraagd om dit probleem op te lossen. Maar deze oplossing is er nooit gekomen met als reden dat hiermee de veiligheid van een account in gevaar kwam. Maar er moet toch een simpele manier zijn om op een veilige manier twee accounts samen te voegen? Voor nu is die oplossing er niet dus wees je hier bewust van als je overstapt naar Windows 10.

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties