Het verhaal van Destiny zoals wij die nu kennen, was niet het verhaal wat oorspronkelijk was bedacht. Marty O’Donnell, de componist achter Halo en Destiny, zorgt ervoor dat we hier meer over weten.

O'DonnellMarty heeft een rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever Bungie gewonnen na zijn plotselinge ontslag tijden de ontwikkeling van Destiny. De rechtbank vind dat Bungie het contract met O’Donnell niet is nagekomen door hem te ontslaan en hem de winst en de beloofde aandelen te ontzeggen. Hij krijgt 192.188 aandelen en een betaling van $ 142.500. De muziek die hij heeft geschreven blijft wel eigendom van Bungie en O’Donnell heeft hun toestemming nodig om daar iets mee te doen. Zelfs het uploaden naar Dropbox mag niet zonder toestemming van Bungie.

Wat is er nu precies aan de hand?

Het lijkt erop dat dit alles te maken heeft met het stuk Music Of The Spheres, een suite die uit 8 stukken bestaat en die door deze componist voor de game is geschreven. Deze muziek had aanvankelijk als doel om het ‘team te inspireren’ en zou apart, voordat de game uit zou komen, worden uitgegeven. Activision zag dat idee niet zo zitten en daar is het mis gegaan.

Destiny’s E3 presentatie had ondersteund moeten worden door O’Donnell’s muziek. Maar toen nam Activision de trailer over en zij zette er een eigen stuk onder. Natuurlijk was O’Donnell hier boos over, zeker gezien de eerdere strubbelingen over de release van deze muziek, en hij vond dat de uitgever buiten zijn boekje was gegaan. Toen vervolgens O’Donnell zijn frustraties in het openbaar via tweets en op pers demonstraties uitte en ook het uitbrengen van de trailer probeerde te verhinderen, vond het management van Bungie het welletjes en zag dit als reden om hem te ontslaan.

Verhaal aan stukken

Nu staat er best wat interessante stukjes in de stukken van de rechtbank. Hier zo’n stukje:

“De release van Destiny stond gepland voor september 2013. Toch werd in augustus 2013 een substantiële revisie in het verhaal aangebracht wat maakte dat de release werd verschoven naar maart 2014 en als oorzaak had dat er veel te veel aanpassingen in het werk dat eerder als klaar werd gezien kwamen. Na een korte vakantie/break in de vroege herfst kwam O’Donnell terug en begon aan het verhaal te werken en dialogen op te nemen maar hij nam geen muziek meer op. Dit zorgde ervoor dat zijn supervisor en audio team vonden dat hij niet meer totaal toegewijd was aan zijn werk als Audio Director.”

Wat die substantiële veranderingen nu waren, wordt in de stukken niet vermeld maar het laat wel een vermoeden zien over de verbinding tussen twee vreemde zaken wat Destiny betreft namelijk: Peter Dinklage’s slechte teksten en het zeer vreemde einde van het verhaal. Als er grote stukken van het verhaal op het laatste moment zijn verwijderd en de rest in haast bij elkaar is gevoegd, verklaart dit wel waarom het verhaal zo raar is.

destiny[1]Het vermoeden gaat dat Uldren Sov, de broer van de Awoken Queen, eerst een veel grotere rol in het verhaal had en dat hij The Crow heette. Volgens fans die het verhaal behoorlijk hebben ontleed, bestond het oorspronkelijke einde waarschijnlijk uit een samenwerking van jou als speler met The Crow waardoor uiteindelijk het ware doel van The Traveler ontmaskerd zou worden en het verhaal over het zogenaamde ‘redden van de aarde’ door deze grote bol, niet helemaal klopte. Integendeel, het is eerder dat het een deel van de Darkness was en heeft meegeholpen met het vernietigen van de aarde. Eigenlijk was het The Hive, het vijandelijke ras in Destiny, die bezig waren om deze gigantische koepel opnieuw te activeren om daarmee de klus af te maken. Een totaal ander en veel diepgaander verhaal dus. Dit zou verklaren waarom het verhaal nu ineens zo onsamenhangend en dun is geworden.

Of dat echt het uiteindelijke verhaal geworden zou zijn of niet, dat blijft in het midden. Misschien zou het er wel helemaal uitgehaald zijn en bewaard worden voor een opvolger in de serie. Het document beschrijft niet voor niks de 10-jarige deal tussen Activision en Bungie en het spreekt over vijf uitgaves van Destiny. Of dit over volledige games gaat of over expansions en DLC’s, blijft onduidelijk.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Gijs K
Gijs K
7 jaren geleden

Eerder ook wat stukken gelezen over wat Activision voor Bungie “betekend” heeft. Erg zonde..