Het is heel vervelend, maar we moeten toch echt tot juli wachten voordat Microsoft gaat knallen met first party games. Maar wat zit er eigenlijk in de pijplijn? Wat kunnen we verwachten?

Met dank aan de Reddit community en wat speurwerk zijn we er achter waar elke Xbox Studio zich op het moment mee bezig houdt.

343 Industries

343 Industries, de makers van de recente Halo’s, heeft twee teams aan het werk. Eén team werkt aan Halo Infinite, een ander team werkt aan een nieuwe game in het Halo universum. Wat dat laatste dan precies is, is niet duidelijk, maar denk bijvoorbeeld aan eenzelfde soort spin-off als Gears Tactics en Minecraft Dungeons.

Compulsion Games

De ontwikkelaar van We Happy Few werkt aan een geheel nieuwe game en zijn nog op zoek naar personeel. Er is nog niks officieel, maar ze zoeken schrijvers die research willen doen in geschiedenis en mythologie en passie hebben voor science fiction en fantasy. Het zou een AAA titel moeten worden.

Double Fine

Deze studio, bekend van Psychonauts en Brütal Legend, werkt aan Psychonauts 2. Daarnaast zijn er nog twee teams die waarschijnlijk beiden bezig zijn met het porten van Grim Fandango, Day of the Tentacle en Full Throttle.

InXile Entertainment

Hun nieuwe game Wasteland 3 komt uit op 28 augustus. Maar indrukwekkender is dat ze daarnaast werken aan een AAA RPG-titel gebouwd op Unreal Engine 5. Denk aan hetzelfde kaliber als Hellblade 2. Voor deze titel hebben ze de Lead Combat Designer van de recente en veelgeprezen God of War aangetrokken.

Mojang

Microsofts melkkoe-studio werkt natuurlijk nog lekker door aan Minecraft. We weten dat ze nu bezig zijn met raytracing wat we door middel van een grafische update waarschijnlijk op de Series X gaan krijgen. Daarnaast hebben ze een tweede succesje in de vorm van Minecraft Dungeons net uitgebracht. Daarvoor is er ook een hele roadmap waar aan ontwikkeld wordt.

Daarnaast zijn er nog twee teams waarvan er één nog aan Minecraft Earth werkt die enkel mobiel beschikbaar is. Het andere team is een interessante, want Mojang heeft recent z’n logo aangepast en volgens eigen zeggen is dat team bezig met een mysterieuze nieuwe game die te maken heeft met dat nieuwe logo.

Ninja Theory

De game waar we al een half jaar hyped om zijn, maar waar we toch nog lang op moeten wachten is Senua’s Saga: Hellblade 2. Daarnaast werkt Ninja Theory ook aan Project: Mara, een game die er fucking indrukwekkend en intrigerend uitziet.

Maar Ninja Theory heeft nog twee teams. Het ene werkt aan een non-profit project genaamd Insight Project waarin ze aan nieuwe therapieën werken om mentale ongezondheid te verhelpen. Het laatste team is bezig met een onaangekondigde titel waar nog niks over te zeggen is.

Obsidian Entertainment

Obsidian heeft drie teams. Eén team werkt aan een onaangekondigde AAA RPG. Het zal ongetwijfeld net zo goed aanvoelen als The Outer Worlds van dezelfde ontwikkelaar. Deze game krijgt wel iets van multiplayer, dus misschien gaat het ook wel de MMO-kant op.

Het tweede team werkt aan The Outer Worlds DLC en de sequel. Het laatste team is geen verrassing meer, want deze werkt aan Grounded die we over een week kunnen gaan spelen.

Playground Games

De studio waar de verwachtingen nog wel het hoogst liggen. Hun grote nieuwe titel is een AAA RPG die volgens aanhoudende geruchten en concept-art wel erg veel op Fable 4 lijkt.

Daarnaast is er nog een team die zich bezig houdt met datgene wat de studio groot heeft gemaakt, Forza Horizon. Hoewel ze er wel mee bezig zijn, verwacht Forza Horizon 5 nu nog niet. Eerst is de beurt aan Turn 10 voor de volgende Forza Motorsport.

Rare

Bij Rare is het heel duidelijk wat ze doen. Eén team werkt namelijk aan Sea of Thieves, brengt daar nog continu content voor uit. En het tweede team werkt aan Everwild, die op XO19 al is aangekondigd.

The Coalition

De studio, bekend van Gears of War, werkt aan Gears 6, die nog wel een paar jaar onder de dekens blijft. Maar een ander team werkt aan een nieuwe game. De geruchten gaan dat dit een nieuwe Perfect Dark is. Het zou voor de studio een terugkeer zijn naar het spy-genre.

The Initiative

Dit is wel de meest mysterieuze studio van ze allemaal. Niet overgenomen, maar helemaal op eigen kracht opgebouwd neemt Microsoft talent voor deze studio aan van de grootste concurrenten over de hele wereld.

Het is een raadsel wat ze bouwen, het enige wat we weten is dat het volgens geruchten om een AAAA titel gaat (ja, dat zijn 4 A’s). Denk hierbij aan een game met het budget en kwaliteit van een GTA V. Phil Spencer het al heeft mogen spelen in februari dus hopelijk hoeven we niet te lang te wachten op een teken van leven.

Turn 10

Voor Turn 10 is het niet zo heel erg spannend. Hun eerstvolgende game zal Forza Motorsport 8 zijn, die met de Series X zal uitkomen. Daarnaast werkt er ook een team samen met Playground Games aan Forza Horizon 5.

Undead Labs

Bij Undead Labs is het simpel. De ontwikkelaar van State of Decay 1 en 2 werkt aan het volgende deel. Dat is dus State of Decay 3, maar deze gaat waarschijnlijk de MMO-kant op. Aangezien Undead Labs alleen hier mee bezig is, kan het zijn dat we hier niet heel erg lang op hoeven te wachten.

World’s Edge

Dit is een spiksplinternieuwe studio die zich eigenlijk exclusief met Age of Empires bezig houdt. Na een succesvolle remaster van de Age of Empires werkt de studio ondertussen aan Age of Empires 4. De vraag is of deze game ook naar de Xbox komt, of exclusief op de pc blijft net zoals alle voorgangers. Fingers crossed!

Xbox Global Publishing

En dan zijn er nog een aantal teams die meehelpen bij 3rd party ontwikkelaars aan Xbox Exclusives. Om het concreet te maken zijn ze op het moment bezig bij Dontnod aan Tell Me Why, een verhalende sfeervolle game, die volledig in Dontnod-stijl (Life is Strange) exclusief naar de Xbox komt.

En dan is er ook nog een team bezig met het Franse Asobo die aan Flight Simulator werkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Bing Maps, van Microsoft, wat toch wel voor hele spectaculaire beelden zorgt.

Maar er is meer…

Hiernaast zijn er natuurlijk ook Xbox Exclusives die niet uit eigen stal komen, maar waar we ongetwijfeld meer van gaan zien. Denk hierbij aan CrossfireX, 12 Minutes, Cuphead: The Delicious Last Course, Battletoads, Drake Hollow, Scorn, The Medium, Call of the Sea, The Ascent, Second Extinction en nog een pleur kleinere games. Genoeg om warm voor te lopen lijkt me.

Naar welke games kijk jij het meeste uit?

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
2 jaren geleden

Natuurlijk is Undead Labs geen Rockstar Games, maar ik denk alsnog niet dat we volgend jaar al State of Decay 3 hoeven te verwachten, hoewel alles natuurlijk mogelijk is op dit moment.

En komt Full Throttle wellicht naar de Xbox?!

BESTE

NIEUWS

OOIT

Dat is toch wel mijn favoriete spel aller tijden! Laat maar komen dus!

Dynko
Dynko
2 jaren geleden
Reply to  Jeffrey

Klopt, ik vernam al dat dat absoluut een zekerheid is!