Als jullie onze podcast van gisteren hebben beluisterd (zo niet, ga dat dan even doen), dan hebben jullie de lichte “anti-vrouw”-mening van onze Jeff wel even gehoord. Hij staat daar niet alleen in.

DICE heeft namelijk na de eerste beelden van Battlefield V aardig wat commentaar gekregen over het prominent aanwezig zijn van vrouwelijke characters in de game. Het marketing materiaal van Battlefield V richt zich overduidelijk op de vrouwelijke gamers en zorgt dat je een vrouwelijk character kan kiezen. Dat zou volgens veel spelers historisch niet kloppen. Hebben deze mensen gelijk?

De boss spreekt

Allereerst geeft de baas van DICE, Oskar Gabrielson, commentaar op deze klachten.

Laat mij als eerste helder zijn. De vrije keuze van spelers en speelbare vrouwelijke characters zijn en blijven in de game. We willen dat Battlefield V representatief is voor iedereen die een aandeel in het grootste drama in de menselijke historie heeft gespeeld en we willen spelers de kans geven om de characters te kiezen en te customizen.

Op het commentaar dat dit historisch niet accuraat is zegt hij dat men het punt van deze serie mist.

We zijn als studio toegewijd om een inclusief en diverse game te maken. We zijn altijd de grenzen aan het zoeken en verplaatsen om zo onverwachte ervaringen te brengen. Maar boven alles moeten onze games fun zijn!
De Battlefield sandbox draait altijd al om het spel spelen zoals jij dat wil. Om bijvoorbeeld drie spelers op een galopperend paard met vlammenwerpers te zetten. Met BFV krijg je ook de kans om te spelen als wie jij wil zijn. Dit is #everyonesbattlefield.

Feiten

Om op de vraag terug te komen of vrouwen een (grote) gevechtsrol hebben gespeeld in de tweede wereldoorlog, is het antwoord ja. Om te beginnen met het Sovjet leger, als sinds de eerste wereldoorlog hadden vrouwen daar een actieve gevechtsrol. Vooral de vrouwelijke snipers waren berucht.

Lydia Litvyak

Lydia Litvyak, de ‘Witte Lelie van Stalingrad’ was de eerste vrouwelijke ace. Verantwoordelijk voor het neerschieten van meer dan een dozijn aan Duitse vliegtuigen voordat ze zelf werd getroffen in 1943.

De Britse Special Operations had ongeveer 50 getrainde vrouwen in dienst die sabotage en moorden moesten plegen in bezet Europa.

Maar vooral bij het verzet en de partizanen waren ze actief. De Joegoslavische vrouwen stonden bekend als zeer effectief.

Nicole Minet

Frankrijk kende vele vrouwelijke Maquis. Onde de schuilnaam Nicole Minet nam zij in Chartres 25 nazi’s gevangen en liquideerde zij er ook nog velen’.

Als we het dicht bij huis zoeken dan kent bijna iedereen Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, wel. Dus om nu te zeggen dat vrouwen in een WW2 game niet representatief zijn, dat is een beetje kort door de bocht. En zoals de baas van DICE al zegt, het gaat ook om de fun van het spelen en om de vele vrouwelijke gamers de kans te geven om een character te kiezen die bij hen past. Laten we eerlijk zijn, er zijn genoeg dames die op het gebied van de shootergames menig man de loef afsteken.

Historisch of niet

Of de game nu historisch wel helemaal correct is, dat blijft altijd de vraag. Maar let’s be honest, dat waren de vorige delen ook niet. Het eerder genoemde op een paard staan met een vlammenwerper is in het echt ook nooit gebeurt. En met het (Bad) Company deel in deze laatste BFV zie je dat men gedeeltelijk meegaat in de hype die we al langer van een Call of Duty of soortgelijke games kennen. De noodzaak van veel spelers om hun characters een soort eigenheid te geven met bijv blauwe schmink op het gezicht of een overdreven decal op de rug van een jack. Of dat leuk is voor de fans van BF die de geschiedenis omarmen, dat blijft de vraag. Maar zover ik kan zien kan je dat onderdeel ook laten en gewoon lekker historisch met andere modes aan de slag gaan.

Maar dit alles staat buiten de rol die vrouwen in de laatste wereldoorlog hebben gespeeld. Die rol is er en was van onschatbare waarde. Daarover klagen is eigenlijk onzin.

Het commentaar van al die mannelijke klagers bewijst maar weer eens dat de gamerwereld toch nog vol zit met mannetjes die net niet ver genoeg kunnen piesen of gebukt gaan onder een te klein piemelotje. Ik kan dan maar één ding zeggen, vrouwen in historische shooters? Get over it!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments