Het is een gerucht, maar een heel plausibel gerucht. Via WCCFtech lees ik dat hun betrouwbare bron bij AMD duidelijk heeft gemaakt dat het bedrijf in 2018 de volgende generatie consoles zal voorzien van processor chips. Deze chips zullen vijf keer de huidige kracht hebben tegen hetzelfde aantal watt.

AMD hield een bijeenkomst over de toekomst van het bedrijf en daar kwamen de bovenstaande plannen naar voren. Het bedrijf is tot nu toe de leverancier geweest van APU’s (Accelerated Processing Unit – dus de processor) en zal dit blijkbaar weer zijn in 2018. Hun nieuwe technologie kan dus met de huidige wattage zo’n vijf keer meer kracht leveren! Dat is niet heel gek, want AMD verwacht dat virtual reality heel groot gaat worden en dan is de kracht echt nodig. Op dit moment is de huidige generatie consoles gewoon niet sterk genoeg voor VR games, tenzij er echt op grafisch vlak wordt ingeleverd.

Is 2018 plausibel?

Het gerucht is sowieso plausibel en het tijdframe vind ik ook niet zo raar. Als het 2018 is, zal de productie gestart worden bij AMD, dus ik verwacht de consoles dan in 2019. De huidige console heeft er tegen die tijd ook alweer 6 jaar er op zitten (rekening houdend met USA datum) en dat is wel een prima cyclus voor een console. Een paar jaar geleden was ik sowieso al niet enthousiast over de hardware in de Xbox One, want de videokaart was bijvoorbeeld vergelijkbaar met een grafische kaart die toen alweer een jaar oud was. Het nieuws dat er zo meteen een processor in zit die vijf keer de huidige kracht voor zelfde aantal watt kan leveren is goed nieuws, maar stiekem hoop ik op nog sterkere processoren, want tegen die tijd zijn ze echt wel sterker dan vijf keer de huidige performance/watt verhouding. Het kan ook zo zijn dat de GPU’s (videokaarten) tegen die tijd juist meer klappen opvangen op gebied van berekeningen dan nu het geval is met de huidige generatie. Als dat zo is, dan zal de processor juist meer kracht hebben voor andere zaken. Je ziet het nu namelijk met de pc ook, dat videokaarten veel meer berekeningen doen dan ooit tevoren. Het geheugen neemt ook toe, want videokaarten anno 2015 hebben bijvoorbeeld 8 GB RAM (het totaal aantal RAM van de Xbox One).

hbm
Grote kans dat deze techniek ook wordt gebruik voor de volgende generatie, geheugen met hogere bandbreedte en dus krachtiger.
Gaan we dan 4k beleven?

Hier is geen informatie over bekend uit de bron, maar als ik even mijn glazen bol erbij mag pakken, dan kan ik je zeggen dat we zeker 4k gaan beleven met de nieuwe generatie van Xbox. Zoals ik hierboven al aangeef, zullen videokaarten meer geheugen krijgen waardoor 4k mogelijk wordt. Ik hoop alleen dat het niet zo’n probleem wordt als nu, dat 1080p een zege is in plaats van de standaard (het is serieus een nieuwsbericht waard als een game nu gewoon normaal op 1080p draait). Het is ook bij pc masterrace nog een prille ontwikkeling, waar je merkt dat je echt serieuze kracht nodig hebt om spellen op 4k te draaien (denk aan The Witcher 3). Maar goed, tegen die tijd (2019), zal 4k echt wel een nieuwe standaard worden. De nieuwe Xbox kan 4k dan echt niet links laten liggen. Misschien 1440p eerst, maar dat is tot nu toe meer een resolutie voor pc games.

Assassinscreed-4k-1080p-1

Assassinscreed-4k-1080p-2

Shadow-of-Mordor-4Kvs1080p-1

Voor nu hebben we nog superveel games voor de Xbox One, maar de kans dat er op de E3 van 2018 nieuwe consoles worden aangekondigd, is wel ineens groter. Stiekem denk ik ook dat een nieuwe Elder Scrolls game als launchgame wordt ingezet, maar laten we niet te hard van stapel lopen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments