Na elk gewelddadig incident die door tieners is gepleegd, zoals de mass shootings op scholen in de VS, is er wel iemand die de link legt met videogames. Dit zonder enige onderbouwing.

Een onderzoek die men op de universiteit van Oxford, niet de minste dus, heeft gedaan laat het tegendeel zien. Onderzoekers Andrew K. Przybylski van de uni van Oxford en Netta Weinstein van de uni van Cardiff hebben onderzocht of agressief gedrag van adolescenten verband houdt met het geweld wat zij plegen in videogames.

Het onderzoek bekeek of jongeren die gewelddadige videogames spelen, meer agressief gedrag vertonen dan jongeren die dat niet doen. Zowel de jongeren in de leeftijd van 14 en 15 jaar en hun verzorgers zijn hiervoor geïnterviewd.

Het onderzoek liet zien dat bijna de helft van de vrouwelijke en 2/3de van de mannelijke jongeren in het Verenigd Koninkrijk regelmatig gewelddadige videogames speelt. Dit alleen al zou inhouden dat de maatschappij hier behoorlijk last van zou moeten hebben als deze games gewelddadig gedrag zouden veroorzaken.

Men keek of de ouders van de onderzochte jongeren die zich bezig hielden met het spelen van die games, thuis agressief gedrag vertoonde tijdens de maand van dit onderzoek. Men toetste dit aan eerdere voorspellingen en onderzoeken die aangaven dat er wel meer agressie na het spelen zou ontstaan. Die voorspellingen kwamen dus niet uit. Ook heeft men de huidige literatuur bekeken die aangaf dat er wel agressief gedrag voortkwam uit het spelen van de games.

Hieruit bleek dat veel onderzoekers subjectieve kijkcijfers vroegen aan de spelers van de games die ze speelden. Dit alleen al zorgt voor een bepaalde verwarring. Agressievere jonge mensen hebben de neiging om ook de desbetreffende spellen als agressiever te zien dan jongeren zonder of met minder agressief gedrag omdat dit nu eenmaal hun kader is. Alleen dit al maakt dat de uitslag nogal gekleurd is en omgekeerd bevestigd dat de agressie in deze jongeren komt door de agressie die zij in games ervaren terwijl dit juist andersom is. Juist deze gekleurde kijk hebben onze onderzoekers tot een minimum proberen te beperken.

Conclusie was dat de relatie tussen agressie en agressieve videogames te onduidelijk is en niet te bewijzen. Men zal in de toekomst betere manieren van onderzoek moeten gaan ontwikkelen om beter in kaart te krijgen of games echte agressie veroorzaken. Maar voor nu lijkt het erop dat het een niet heel veel invloed heeft op het andere heeft.

Wil je precies lezen hoe en wat, wat best ingewikkelde leesstof is, dan kan je het rapport hier inzien.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments