Met dikke titels zien we onze concullega’s het nieuws brengen dat een source code voor de Series X is gestolen en voor losgeld wordt aangeboden. Iets om ons zorgen over te maken?

Het lijkt erop dat een hacker een graphics source code van AMD heeft gestolen en deze code op Github heeft gelekt. In de code staan details over de Xbox Series X.

Github heeft op verzoek van AMD een deel van de code verwijderd. AMD zag ook vier andere plekken die informatie bevatten en die allen waren verwijderd. De aanduidingen die je hier kan zien geven duidelijk de tekst ‘stolen from AMD’ aan. Wat er precies weg is, dat wordt niet vermeld maar de geruchten gaan dat het over de Arden GPU gaat. Deze Arden zal ook de GPU in de Xbox Series X gaan worden.

In december was er zo’n zelfde melding dat men data op Github had gevonden. Deze data ging over de GPU van de PlayStation 5, codenaam Oberon en ook over Arden. In een interview met de bron gaf dze aan dat ze deze info van een gehackte computer hadden gehaald en dat het onder andere de graphic source code voor de Navi 10, Navi 21 en de Arden bevatte. Deze lekker gaf er een waarde van 100 miljoen dollar aan. Maar of dat echt de waarde is, dat is nog maar de vraag.

Ondertussen moeten we ons afvragen of dit allemaal zorgelijk is want AMD lijkt zich niet echt zorgen te maken. Een woordvoerder liet het volgende weten:

Ondanks dat we ons bewust zijn dat de dader meer files heeft die nog niet publiek zijn gemaakt, denken we niet dat de gestolen graphics IP veel invloed hebben op het concurrentievermogen of de veiligheid van onze grafische producten. We zijn ons niet bewust van het feit dat de dader nog andere AMD IP bezit.

Ze geven aan dat ze in december zijn benaderd door iemand die claimde de test files te bezitten.

Al met al lijkt het een beetje een natte wind te zijn. Of dit enige invloed heeft op de ontwikkeling van de Series X waag ik te betwijfelen. Het is een hoop herrie over waarschijnlijk weinig tot niets.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments