Vandaag zou wel eens de geschiedenisboeken in kunnen gaan. Zit je er klaar voor?

In januari 2022 kondigde Microsoft aan om Activision-Blizzard-King over te nemen. Voor een mega bedrag van 69 miljard euro neemt de techgigant vele studios en beroemde IP’s als Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft over. De voorgenomen overname gaat echter niet zonder slag of stoot voor Microsoft. Nog nooit in de geschiedenis van de gamingindustrie heeft er een overname van deze omvang plaatsgevonden. Verschillende overheidsinstanties wereldwijd hebben zich afgelopen jaar dan ook over de vraag gebogen of de overname nadelige gevolgen voor de consument kan hebben. Zou de overname bijvoorbeeld tot minder competitie in de gamesindustrie kunnen leiden? Met andere woorden, zou er een monopoliepositie voor Microsoft en Xbox kunnen ontstaan?

CMA

De afgelopen maanden hebben verschillende autoriteiten hun onderzoeken afgerond en geconcludeerd dat Activision-Blizzard-King overgenomen kan worden. De belangrijkste partij moet echter nog aan zet komen en dat is de CMA. De Competition and Markets Authority (CMA) is een onafhankelijke instantie van de Britse overheid die verantwoordelijk is voor het bevorderen van concurrentie en het voorkomen van monopolies. Zodoende onderzoekt het CMA de voorgenomen overname van Activision Blizzard door Microsoft Corporation.

De afgelopen maanden werd de CMA als meest kritische partij gezien. In februari 2023 publiceerde de CMA voorlopige bevindingen waarin werd gesteld dat de deal concurrentieproblemen kan opleveren met betrekking tot zowel console gaming als cloud gaming services in het VK. Wat volgde is een periode waarin Microsoft een aantal schriftelijke toezeggingen heeft gedaan en samenwerkingscontracten heeft afgesloten. De zorgen over console gaming zijn inmiddels weggenomen, zoals je hier hebt kunnen lezen. Of de maatregelen die Microsoft getroffen heeft voldoende zijn om de CMA te overtuigen horen we naar verwachting vandaag.

Wat als de CMA vandaag akkoord gaat?

De laatste dagen zijn er verschillende geluiden die er op wijzen dat de CMA de overname goed gaat keuren. Hoe gaat het dan verder? Zodra de CMA en de EU akkoord zijn, zal Microsoft waarschijnlijk de deal willen afronden. Microsoft heeft Activision-Blizzard toegezegd de deal voor juli 2023 te sluiten. Lukt hen dit niet dan zal de techgigant een zogenaamde termination fee van 3 miljard moeten betalen. Het is dus niet ondenkbaar dat Microsoft de deal gaat afronden, ook wanneer de FTC nog niet akkoord is.

Benieuwd hoe het vandaag gaat aflopen met Microsoft en de CMA? Stay tuned!

UPDATE: Nieuws over de overname is hier te lezen!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties