De overname van Activision-Blizzard door Microsoft weet de gemoederen bezig te houden. Er is weer nieuws om te bespreken. Lees je mee?

In januari 2022 heeft Microsoft laten weten Activision-Blizzard-King voor 69 miljard dollar over te willen nemen. De uitgever is bekend van beroemde games, zoals Call of Duty, World of Warcraft, Candy Crush en Overwatch. De afgelopen maanden hebben verschillende onafhankelijke overheidsorganen onderzoek naar de voorgenomen overname gedaan. Er wordt onderzocht of de overname kan leiden tot een monopoly voor Microsoft in de console- en cloud gaming market. Het tegendeel lijkt waar.

Het merendeel van de waakhonden gaat akkoord met de overname en de breed gedeelde gedachten is dat het gamers uiteindelijk ten goede zal komen. De enige partij die vooralsnog dwars lijkt te liggen is het CMA. De Britse waakhond heeft vorige maand aangekondigd de overname te zullen blokkeren. Dit nieuws was een flinke domper en tegen alle verwachtingen in.

Maar er is ook goed nieuws. Zo heeft deze week de Europese Commissie akkoord gegeven voor de overname. Je hebt er hier alles over kunnen horen. Aan het lange rijtje van landen dat akkoord gaat, kunnen we vandaag ook China toevoegen.

De State Administration for Market Regulation van China heeft akkoord gegeven voor de overname. Er zijn geen voorwaarden aan het akkoord verbonden. Met de toestemming van China zijn er inmiddels 38 overheidsinstanties akkoord gegaan, 1 waakhond ligt dwars (FTC) en één waakhond (CMA) heeft de overname geblokkeerd. Contractueel heeft Microsoft met Activision-Blizzard vastgelegd dat er 18 juli een positieve uitspraak moet liggen van tenminste de volgende 4 instanties: EU, FTC, CMA en China. Hier zijn er dus twee van binnen. Microsoft zal in hoger beroep proberen het besluit van het CMA te weerleggen.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de consequenties zullen zijn wanneer 1 of 2 partijen tegen blijven stribbelen. In een recent interview werd Microsoft’s CEO Satya Nadella gevraagd of er een scenario denkbaar zou zijn waarin Microsoft de deal gaat sluiten zonder toestemming vanuit het Verenigd Koninkrijk. Hierop liet Nadella weten: ‘let’s see how it all plays out’. Met deze wijze woorden ronden we dan ook maar het artikel af. Komende weken meer duidelijkheid!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties