10 november is de datum der data, Fallout 4 komt dan eindelijk uit. Waar de Fallout serie in 1997 begon met het eerste spel, is het in 2015 tijd voor game nummer vijf. Wij blikken terug op de hoogte- en dieptepunten van de voorgangers van Fallout 4 en wij zetten onze verwachtingen voor de nieuwe game op een rijtje.

Het begin

Fallout kwam op 30 september 1997 uit voor de Windows computers en werd gepubliceerd door InterPlay Entertainment. De setting moest post-apocalyptisch worden en zich afspelen na Fallout1ingameeen nucleaire oorlog. Het speelde zich af in Vault 13, waar de ‘’Water Chip’’ die nodig was om het water te reinigen, er helaas mee stopte. Je gaat op zoek naar een nieuwe Water Chip bij Vaults bij jou in de buurt. Je weet dat de watervoorraad met 150 dagen op is, dus je moet binnen die tijd terug komen met een nieuwe chip. Onderweg kom je allerlei vormen van mutanten en raiders tegen waar je het tegen op moet nemen. In de eerste game kreeg je al te maken met de super mutants, die wij ook kennen van de andere Fallout games. Ook the Brotherhood of Steel staat in dit deel al aan jouw zijde.

Het leuke aan de eerste Fallout game is dat er meerdere eindes voor de game mogelijk zijn en dit heeft te maken met de manier waarop jij zorgt dat Vault 13 weer schoon drinkwater krijgt. Bij iedere mogelijke oplossing hoort een ander einde. Zo kan een oplossing als resultaat hebben dat de dwellers in Vault 13 worden uitgemoord door mutants, maar het kan ook gebeuren dat je de chip niet te pakken krijgt. Dan verlies je automatisch het spel.

De opvolger

Fallout 2 komt exact één jaar later uit op 30 september 1998, nog steeds gepubliceerd door InterPlay Entertainment en gemaakt door Black Isle Studios. Het leuke aan Fallout 2 is dat het verder gaat op het verhaal van Fallout. Als je deel 1 ‘’goed’’ hebt afgesloten, zul je zien dat je door de Overseer wordt weggestuurd uit Vault 13. Hij is bang dat anderen ook naar de buitenwereld willen nu ze hebben gezien dat jij het er goed vanaf hebt gebracht. Je trekt weer het wasteland in en uiteindelijk sticht je een eigen stad. In Fallout 2 ben jij een afstammeling van het personage uit de eerste game. Er heerst droogte en de planten willen niet meer groeien, je gaat op zoek naar de Garden of Eden Creation Kit, oftewel GECK. Dit is ontworpen om, na de nucleaire oorlog, de vegetatie van de aarde weer in balans te brengen.

Fallout2Het verschil tussen Fallout 1 en Fallout 2? In Fallout 2 zijn er een heleboel items en wapens bij gekomen om te verzamelen. Ook zit er in de dialogen van Fallout 2 veel meer zwarte en morbide humor. Ook zijn er referenties naar dingen die eind jaren 90 zijn gebeurd. In de eerste Fallout zijn de dialogen wat meer statisch en is het spel een stuk serieuzer. Zoals je ziet in bovenstaande afbeelding is het ook weer wat mooier geworden op gebied van graphics en uitwerking. Een ander groot verschil is dat je bij Fallout 1 wel kunt doorspelen wanneer je de main quest hebt afgesloten, dit is bij Fallout 2 dan weer niet het geval. Alhoewel de main quest daar een stuk langer duurt en het spel op zich ook een stuk moeilijker is geworden.

Bethesda neemt het over

In 2003 gaat Interplay Entertainment failliet, met als gevolg de sluiting van Black Isle Studios. Zij waren al bezig met het opzetten van Fallout 3 onder de naam ‘’Van Buren’’.
De rechten voor de game werden voor maar liefst $ 1.175.000 aan Bethesda verkocht. Bethesda besluit om zelf het hele concept op te zetten voor Fallout 3, waardoor er niets wordt gebruikt van de bestaande opzet van ‘’Van Buren’’.

30 oktober 2008 is het zo ver, Fallout 3 komt uit in Europa en het is een ontzettend groot verschil met zijn voorgangers. Niet in de zin van het post-apocalyptische gevoel dat de game ademt, maar meer op het gebied van graphics en gameplay. Er is een screenshot te vinden van hoe Fallout 3 er uit had gezien bij Black Isle Studios en wat ben ik blij dat Bethesda het heeft overgenomen. Er zit oprecht een wereld van verschil tussen deze twee games. Als het aan Interplay had gelegen, keken wij nog steeds van bovenaf op het personage, Bethesda heeft een keuze voor de gamers gemaakt waarmee zij kunnen wisselen tussen first en third-person.

van burenMet de release van het spel waren er meerdere klachten dat de game wel erg controversieel zou zijn. Je kan namelijk voldoende drugs en alcohol tot je nemen en ook het gebruik van nucleaire wapens is niet ongewoon. Iedere Fallout 3 speler kent de ‘’Fat Man’’ wel, een fantastisch wapen waar je grote tegenstanders zoals de super-mutants mee op kan blazen doordat je het wapen moet laden met mini-nukes, oftewel kleine nucleaire bommen.

Toch worden er ook voldoende principes van Interplay behouden, zoals de SPECIAL stats die je jouw character kunt toekennen. Zelfs in Fallout Shelter (2015) zijn deze nog in gebruik. Ook zijn er een aantal toevoegingen, zoals de twee soorten ‘’health’’ binnen het spel. De algemene variant van je gezondheid is het balkje die laat zien hoe veel healthpoints (HP) je nog hebt. Het tweede deel is de ‘’Limb’’ health, oftewel in welke conditie jouw ledematen zijn. Wanneer de health van een been op is zul je minder snel kunnen lopen, waar je als de health van jouw hoofd op is heel erg slecht zicht zult hebben. Ook de V.A.T.S. zijn behouden, dit betekent dat je midden in het gevecht een soort pauze moment hebt. Hier kun je kiezen op welk deel van het lichaam je zult schieten, er staat ook aangegeven hoeveel procent kans je hebt om dit lichaamsdeel te raken. Hier geldt ook de ‘’Limb’’ health voor jouw tegenstander. Raak je hem in zijn benen? Dan zal hij minder snel bewegen, waar schieten op zijn wapen er voor zorgt dat je jouw tegenstander ontwapent. Dit concept was er al in de eerste twee varianten van het spel, maar het is voor nummer drie pas echt goed uitgewerkt. Het is niet alleen praktisch voor de wat minder getalenteerde gamers, maar ook erg fijn om te gebruiken, mocht je niet kunnen zien waar jouw tegenstander staat. Dit aangezien het V.A.T.S. scherm dan direct naar jouw tegenstander schuift.

fallout3_1_lg

Fallout 3 heeft ook vijf DLC’s. Deze zijn Operation: AnchorageThe PittBroken SteelPoint Lookout en Mothership Zeta. Point Lookout is fantastisch om het achievement ‘’One man Scouting Party’’ te halen, hiervoor moet je 100 locaties ontdekken, wat met Point Lookout zeker zal lukken. Wat ik persoonlijk een nadeel vind aan Fallout 3 is dat de main quest line erg snel is uitgespeeld, dus het is zeker aan te raden om de GotY (Game of the Year edition) te kopen, waar de DLC’s al bij zitten. Wel is het erg leuk om na de main quests alle bobbleheads te verzamelen. Hierbij is het aan te raden om lekker veel saves te maken. Soms moet je namelijk een bobblehead halen bij een plaats waar je verder in het spel alles behalve welkom bent.

En toen kwam Fallout: New Vegas

Fallout New Vegas is weer geproduceerd door Bethesda en is in Europa gereleased op 22 oktober 2010. Qua verhaal is het niet perse een vervolg op Fallout 3, zoals Fallout 2 wel een echt vervolg was op de eerste Fallout. In Fallout: New Vegas zijn een heleboel gave dingen toegevoegd, je kunt zelf wapens aanpassen met spullen uit je inventory. En ook kun je, net als bij The Elder Scrolls, planten gebruiken om te eten, medicijnen of gif van te maken. Ook de V.A.T.S. zijn in dit spel weer terug en aangepast voor een nog optimaler gebruik. Er is ook een hardcore modus toegevoegd om het de speler nog moeilijker te maken. Waar een stimpak onmiddellijke health gaf, duurt het in de hardcore mode even voor de extra HP bij jouw health komt.

new vegasNew Vegas speelt zich af in Las Vegas, wat na de nucleaire oorlog bekend staat als New Vegas. Hier heb je de heuse strip en is het ook mogelijk om casino games te spelen binnen het spel. Deze setting was eigenlijk ontworpen voor Fallout 3, maar ze hebben er voor gekozen om het nog even te laten liggen. Ook zijn er wat elementen van Fallout 2 terug te vinden in New Vegas. Zo zijn jouw keuzes tijdens het spel van belang voor de afloop. Je bent een bezorger die een Platinum Chip moet bezorgen, maar tijdens de reis word je in het hoofd geschoten en voor dood achtergelaten. Hierna word je gered door een robot en kun je de keuze maken om je aan te sluiten bij één van de vier groepen binnen het spel. Waar jij je bij aansluit en de acties die je onderneemt hebben allemaal invloed op het einde van het spel.

Ook bij Fallout New Vegas zijn weer DLC’s te downloaden. Deze zijn Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues, Lonesome Road, Gun Runners Arsenal en Courier’s Stash. De eerste vier van deze DLC’s zijn een nieuw verhaal op zich, maar vormen samen een groter verhaal om het bestaande verhaal heen. Bij New Vegas is er ook een ultimate edition, deze bevat het spel en alle DLC’s.

Het verschil tussen Fallout 3 en Fallout: New Vegas? New Vegas is een opgepoetste versie van Fallout 3, het bevat een stuk minder glitches dan zijn voorganger, maar ze zijn nog steeds aanwezig. Wel zijn er een aantal dingen verbeterd zoals het V.A.T.S. systeem, dat wat uitgebreider is en het is makkelijker om in third-person te spelen dan voorheen. De sfeer in de games is hetzelfde, maar New Vegas heeft een eigen onderwerp gekregen. Daardoor is het jammer dat er meerdere dingen niet zijn veranderd, maar gewoon een andere naam hebben gekregen. Zo fantastisch als het in Fallout 3 was om Nuka Cola te verzamelen, zo jammer was de verschijning van Sunset Sarsaparilla in New Vegas. Het voelde als een soort slap aftreksel. Zeker aangezien Nuka Cola ook te vinden was in Fallout Tactics: Brotherhood of Steel.

2015: tijd voor Fallout 4

10 november is het eindelijk zo ver, Fallout 4 komt dan uit. Dogmeat, de hond komt weer terug om je te vergezellen tijdens jouw reis. Waar hij in Fallout 1, 2 en 3 wel dood kon, is Dogmeat nu levendiger dan ooit en kan hij gelukkig niet dood gaan. Net als in Fallout: New Vegas heb je de mogelijkheid om aan wapens te knutselen, wat natuurlijk een erg leuke feature is. Ook kunnen wij weer gaan genieten van mole rats, super-mutants, raiders en feral ghouls want ook deze zijn weer terug om ons het leven zuur te maken. Het verhaal speelt zich af rond dezelfde tijd als Fallout 3, maar dit keer speelt het zich af in Boston, waar je inwoner bent van Vault 111 op de dag dat de atoombom gaat vallen. Nu word je 200 jaar later wakker zonder maar een minuut ouder te zijn geworden, als enige overlevende in de Vault. Ook is er bekend gemaakt dat de grote vriend Three Dog van Fallout 3 terug zal keren, aangezien hij dit niet heeft gedaan in New Vegas kunnen wij er van uit gaan dat dit wel zal gaan gebeuren in Fallout 4. Hopelijk is er dan weer van die vette muziek zoals we van hem gewend zijn.

Ook zal er in Fallout 4 een andere engine worden gebruikt dan in zijn voorgangers. De Creation engine van Skyrim, waar ook nog een paar aanpassingen in zijn gedaan, zal worden gebruikt. Waar je in Skyrim het gezicht van jouw personage kon veranderen door verder te klikken (via slides) kun je nu in het gezicht zelf klikken en slepen om hem zo een eigen gezicht te geven. Nog een leuk nieuwtje is dat de mods die zijn gemaakt voor de pc, ook beschikbaar zullen zijn voor de Xbox One en niet voor de PS4. Nog een reden om trots te zijn op jouw Microsoft console.

Hoe dan ook blijft Fallout een ontzettend vette serie. Waar Fallout 1 en 2 nu ontzettend verouderd zijn, gaat Fallout 4 op dit gebied al onze verwachtingen overtreffen. Fallout 3 was al een grote stap in de toekomst, New Vegas heeft dit nog verbeterd, dus 4 kan in mijn ogen niet anders dan fantastisch worden. Wanneer er weer vette nieuwsberichten zijn rondom Fallout 4, zullen jullie het uiteraard hier lezen, want het fangirl gehalte stijgt met de dag dat wij dichterbij de release van Fallout 4 komen.

Mocht je nog niet bekend zijn met de spellen, dan kun je voor zo’n 10 à 15 euro Fallout 3 halen bij jouw plaatselijke gamestore en geloof me, dit is het meer dan waard. En voor nu moet ik mij nog maar even vermaken met Fallout Shelter, tot ik kan gaan genieten van the real deal.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
HerriemakerNL
HerriemakerNL
7 jaren geleden

jullie zijn fallout tactics vergeten dus nummertje 6 en niet nummer 5

best slecht voor een fallout fan