Het jaar is alweer voorbij en hoewel er veel werd uitgesteld, is er dondersveel uitgekomen voor onze geliefde Xbox!

Het was een beetje een wankel jaar. Aan het begin hadden we nog te maken met de lockdown en halverwege het jaar werd alles een beetje onzeker qua release data. Games werden uitgesteld maar sommige games werden ook ineens aangekondigd en dit jaar uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan High on Life van een paar weken geleden. Wat mij vooral opviel is dat vooral low-key (en meestal indie) games mijn hart stelen dit jaar. Laten we gelijk maar kijken naar de Top games van dit jaar.

The Good – Top

Mijn game of the year is Tunic. Dat is wellicht raar in een jaar waarin Elden Ring is uitgekomen maar die heb ik simpelweg niet gespeeld. Het feit dat mijn collega Rik er door heen kon komen als niet-Souls veteraan stemt mij dan wel weer positief. Tunic was een paar jaar geleden uit gekomen en ik wist al dat het Zelda achtig zou zijn, maar dat de gameplay en level design zou geniaal zou zijn, dat wist ik dan weer niet. Geen enkele andere game dit jaar wist mij dezelfde brein krakende uitdaging te geven als Tunic. In de game speel je als een vosje en ontdek je landschappen met een isometrische point of view. De taal van de wereld is onbekend voor de speler, maar doordat je pagina’s van een handleiding verzamelt leer je steeds meer knoppencombinaties en dingen die jou helpen om de wereld te verkennen. Het is Zelda gecombineerd met Dark Souls want de game is soms ook wel pittig. Doodgaan hoort er een beetje bij. Tunic zit in de Game Pass, dus mocht je het willen proberen, het is de moeite waard. Het begin is een beetje zoeken, maar gaandeweg wordt het echt fantastisch.

Tunic is niet het enige wat top is aan dit jaar. Ik vertrouw er op dat mijn collega’s andere games hoog zullen aanprijzen, maar ik heb een beetje mijn eigen lijstje. Het is in onze community nu wel bekend dat Disney Dreamlight Valley een schot in de roos was, maar dat komt vooral door het goede gameplay design en personages die we al kennen. Als ik nadenk over welke game zou strijden met Tunic, dan denk ik aan Deathloop. Ik heb de game bijna uitgespeeld. Alles zit zo geniaal in elkaar en het is ook verfrissend met de roguelike elementen. In de hoek van de indies heb ik ontzettend genoten van Far: Changing Tides en Road 96. Vooral die laatste was erg verfrissend qua verhaalvertelling. Ook Martha is Dead was indrukwekkend qua verhaal en gruwelijkheden.

Ik had dit jaar veel meer willen spelen en dat brengt mij niet bij een game, maar bij een fenomeen; de backlog.

The Bad – Flop

Ja, het is een beetje flauw natuurlijk om hier geen game neer te zetten, maar dat komt ook omdat ik niet echt een slechte game heb gespeeld dit jaar. Ik moest echt zoeken naar games die dit jaar zijn uitgekomen en die ik ook echt heb gespeeld om een tegenvaller te gaan noemen. En toen drong het tot mij door… mijn backlog is ‘The Bad’. Wat ik nog heb staan van dit jaar: Elden Ring, Gotham Knights, High On Life, Pentiment, A Plague Tale Requiem (ben ik nu mee bezig), The Quarry, Metal Hellsinger (ben ik ook mee bezig), Tiny Tina’s Wonderlands, Steelrising, AC: Valhalla Ragnarok, Somerville, The Callisto Protocol en de campaign van Modern Warfare 2. Zoals je ziet, het zijn niet allemaal kleine games die ik nog moet spelen. Daar komt overigens ook nog bij dat ik stiekem The Witcher 3 opnieuw wil spelen met de update, maar dat ga ik niet redden voor maart 2023.

Mijn backlog is ‘The bad’

Ik zeg maart 2023 met een reden. Dit jaar ben ik begonnen met reizen en mijn eerste reis ging naar Argentinië waar ik vervolgens 2 maanden verbleef. In die 2 maanden heb ik een paar potjes Grounded gedaan met Jeff en Rik, maar daar bleef het bij. Rocket League was niet te doen en het reizen was interessanter dan de hele dag op mijn Nintendo Switch te zitten. Maar goed, nu mis ik dus oktober, november en een stuk van december en dat zie ik duidelijk terug in mijn backlog.

The Ugly

Met dit segment kan ik alleen denken aan Saint’s Row. De game kreeg van mij een 7.5 omdat ik toch wel veel lol beleefde aan de game. Achteraf had ik misschien de game toch meer moeten afstraffen voor de vele bugs en glitches. Het online co-op deel was eigenlijk ook niet vloeiend genoeg. De franchise nam eerder een stap terug dan een stap vooruit. Ik heb oprecht genoten van alle activities, de businesses die je kunt opzetten en de zaken die je allemaal kunt aanpassen. Maar ik ben wellicht uit het oog verloren dat het verhaal flinterdun is (en op een gegeven moment ook afgeraffeld), het schieten eigenlijk ontzettend slecht is en het rijden ook niet lekker soepel gaat (vooral als je de handrem gebruikt).

Met bovengenoemde redenen zit Saint’s Row daarom helaas op de zetel van ‘The Ugly’.

Shoutouts

Ik wil altijd even een segment er bij smokkelen. Eén van de redenen dat mijn backlog zo groot is, komt namelijk ook door games waar ik eigenlijk te veel tijd aan besteed elke avond. Het zijn wel games die gewoon goed ondersteund worden. Ik heb het over Rocket League en Fortnite. Dit jaar heb ik een stuk minder Sea of Thieves gespeeld merk ik omdat ik de adventures eigenlijk niet zo heel boeiend vind. Hopelijk gaan ze dat nog goed aanpakken. Ik heb gisteren Warzone 2.0 gespeeld van Call of Duty, maar dat viel mij eigenlijk enorm tegen. De wapens zijn niet in één oogopslag beter of slechter en je moet nu veel meer oppakken. De flow is anders en het frustreert gewoon erg. Geef mij maar Fortnite.

Dat was het! Verwacht volgend jaar zeker nog veel meer gejank over mijn backlog vanuit mijn hoek. In maart 2023 stap ik op het vliegtuig naar Japan en dan komen Starfield en Redfall net uit. Oeps! Het is ook nog maar de vraag hoeveel games ik van mijn huidige backlog weg kan werken in 2 maanden tijd.

Eén ding is in ieder geval zeker, ik vond 2022 een goed jaar! Veel mensen klagen over uitstel en dat is ook echt wel zo. Maar we zijn ontzettend verwend met heel veel goede titels en dan ook nog eens beschikbaar in de Xbox Game Pass! Lekker bezig Xbox!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments