De winter staat voor de deur. Het is nu alweer stervenskoud en velen maken zich alweer op voor de wintersportvakantie. Voor de mensen die zich liever niet zelf met halsbrekende snelheden van een berg afstorten komt Ubisoft binnenkort met een alternatief, Steep. Reden om de wintersportvakantie helemaal af te zeggen, of toch niet?

 “Ik heb nog een bèta code van Ubisoft voor hun nieuwe game Steep. Is er iemand van jullie die deze game wil uitproberen?” Waarom ik deze vraag van collega Niels heb beantwoord met “Ja, lijkt me wel leuk”, weet ik eigenlijk nog steeds niet. Ik ben normaal gesproken niet zo van de sportsgames. Ik sport liever zelf, in het echt. Toch kon ik de verleiding om met een snowboard van een berg af te razen niet weerstaan. En dus stond even later de bèta van Steep op mijn Xbox One.

Extreme Sports

Steep is een extreme, open world, wintersportgame. Het doel is om zo snel en spectaculair mogelijk van een berg af te dalen, en dan het liefst ook nog beter dan anderen. Je hebt hiervoor meerdere hulpmiddelen tot je beschikking, namelijk een snowboard, een set ski’s, een wingsuit en een parachute om te paragliden.

multi_action_sports2

Ik werd bovenop een berg gedropt, kreeg via een radio te horen dat ik mijn reputatie op moest bouwen door zo extreem mogelijk beneden te zien komen en dat was het. Veel succes, veel plezier en word de beste.

Vrij als een vogel

Je krijgt als speler extreem veel vrijheid in deze game. Zoals gezegd werd ik volledig losgelaten aan het begin van de game. Ik mocht zelf kiezen of ik gewoon lekker ging snowboarden, of dat ik aan een event meedeed. Ik koos voor het laatste. Ik ging naar de start, sprong naar beneden en…. was volledig clueless over wat nu eigenlijk de bedoeling was. Ik kwam als eerste over de streep maar verdiende niet eens een bronzen medaille. Wait, what? Bleek dus dat ik zoveel mogelijk punten moest halen door te stunten met mijn snowboard. Bij alle andere events waar ik aan meedeed moest ik ook echt even goed kijken wat nu helemaal de bedoeling was. Dit had voor mij persoonlijk wel iets duidelijker aangegeven mogen worden.

Navigeren

Het vinden van deze evenementen werkt wel erg makkelijk. Wanneer je de B-knop ingedrukt houdt, open je een interactieve kaart van de berg waar je je op bevindt. Hier staan alle evenementen op die je ge-unlocked hebt. Evenementen die je nog niet hebt gespeeld staan met rode vlaggetjes aangegeven. Met een simpele druk op de knop wordt je naar het betreffende event getransporteerd en dit gaat erg snel. Sowieso zijn er erg weinig laadtijden waar je op moet wachten. Het enige nadeel van deze 3D-kaart is dat de berg, gek genoeg, volledig besneeuwd is. Dit maakt de kaart ook wit en hierdoor is het hoogteverschil niet altijd even goed te zien, waardoor ik, net als een dronken après-skiër, een paar keer totaal verkeerd navigeerde.

steep-800x438

Om nieuwe events te unlocken, moet je zogenaamde drop points vinden. Dit doe je door van de berg af te dalen en goed om je heen te kijken. Van tijd tot tijd geeft het spel je de melding over een potentieel drop point. Wanneer je deze melding krijgt, pak je de verrekijker en kijk je om je heen voor de locatie. Eenmaal gevonden kun je hier op elk moment heen transporteren. Ideaal om stukken af te snijden.

Vakantiegevoel

Na een aantal, niet allemaal even succesvolle, events was ik het wel even een beetje beu en besloot ik om maar gewoon wat aan te gaan klooien. Met zoveel vrijheid, wie kan dat nu weerstaan? Hier kwam voor mij de kracht van de game tevoorschijn. Geen gebaande paden, geen verplichte routes, gewoon gaan.

De game ziet er over het algemeen prachtig uit. Sure, wanneer je jezelf bij een boom opveegt zie je dat het nou niet bepaald de mooiste boom is. Ook heb je diezelfde boom, als je er eens goed over nadenkt, al een aantal keer vaker gezien. Hetzelfde geldt voor de dorpjes en muurtjes die je tegenkomt. Maar wanneer je beter bent dan ik in deze game, dan vlieg je er zo hard voorbij dat alleen maar opvalt hoe mooi de berg is. De game kent een dag-nacht-cyclus waardoor je dus ook in het licht van de ondergaande zon, of midden in de nacht met het licht van je zaklamp naar beneden kunt razen.

steep-is-packed-with-fun-things-to-do

Deze vrijheid van doen en laten wat je wilt, in combinatie met de prachtige berg gaf mij best wel een beetje het vakantiegevoel, en dat is knap.

Frustraties

Voor mij waren er naast alle positieve kanten van de game, ook zeker nog een aantal verbeterpuntjes. Zo vond ik het paragliden bijvoorbeeld weinig aan. Dit is traag en alleen wanneer je hier de voorgestelde route volgt krijg je een snelheidsboost. Hoezo vrijheid? Ook met de wingsuit was ik niet helemaal happy. Zo miste ik hier een beetje het snelheidsgevoel, zeker op grote hoogten. De controls doen dan wel weer precies wat je ervan verwacht maar ik betrapte mezelf erop dat ik, buiten de events om, toch altijd voor de snowboard koos.

Ook miste ik een resetfunctie. Wanneer je op je muil gaat, kan het zo zijn dat je vast zit. Dat je niet meer over de helling heen kunt komen maar je dit toch blijft proberen. Of je mist een checkpoint en kunt niet meer boven komen. Nu kun je wel van je board of ski’s afstappen om een stukje te lopen, maar dit vergat ik constant. Bovendien kost het erg veel tijd en was een snelle reset beter geweest voor het tempo van de game.

Ook de navigatie op lange afdalingen laat af en toe te wensen over. Sure, er staat een grote oranje lichtstraal bovenop de plek waar je heen moet, maar omdat je tijdens de afdaling je camera niet kunt aanpassen, verdwijnt deze af en toe achter de bergtoppen waardoor je gewoon kunt verdwalen en de checkpoint zelfs volledig voorbij kunt glijden.

Verder lag ik af en toe zonder aanleiding sneeuw te happen, stonden hier en daar volledig random hekjes geplaatst waar je altijd bovenop knalt en heb ik meerdere keren events gehad waar je tegenstanders er EXACT hetzelfde uitzagen als jij.

Potentie

steep-preview-sreenshot-freestyle-snowboard-2players-pr-1611_85ph

Nu ik zo mijn minpunten teruglees lijkt het alsof ik erg negatief ben over de game. Ik moest er ook echt even inkomen. Echter zie ik wel degelijk ook de potentie. Wanneer Ubisoft hier en daar nog wat kleine aanpassingen doet, is dit wel degelijk een fijne game. Een echte topper? Ik denk het niet, maar ik vind wel dat de game een kans verdient.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments