GameStop had hoge verwachtingen van deze nieuwe titel. Star Wars Battlefront zou records gaan verbreken, maar met het naderen van de release liet GameStop dit al een beetje gaan. Waar ging het mis met Star Wars Battlefront?

De Chief Operating Officer van GameStop, Tony Bartel liet weten dat de verkoop alles behalve volgens plan ging. Niet alleen was er kritiek op de game, ook het financiële plaatje was wat minder rooskleurig dan verwacht. De aandelen van GameStop zijn gekelderd met 4,2% en de aandelen van Electronic Arts zijn zelfs met 4,8% naar beneden gegaan. Dit is alles behalve hoe het zou horen te zijn, dit laat ook maar weer zien wat de release van één game en de macht van kritiek met zich mee kan brengen.

kortingGelukkig heeft de Chief Financial Officer nog wel hoop. Hij verwacht rond de 18e van december de een immenss stijging, want dan komt de film Star Wars: the Force Awakens uit. Dat zou de game weer helemaal op de kaart moeten zetten en het de best verkopende game van najaar 2015 moeten maken. Daarnaast komt morgen de fameuze Black Friday langs. Op deze dag zal de game met gigantische korting over de toonbank vliegen, GameStop is de énige retailer die Star Wars: Battlefront met zulke kortingen mag gaan verkopen. Dat ze dit gaan doen, is al een week bekend doordat hun Black Friday folder is uitgelekt en ze bij de game een korting van $30 aanbieden op een andere aankoop. Eigenlijk is het dus helemaal niet vreemd dat de verkoop tijdelijk stil ligt. Dus met al deze komende events nog op de agenda hopen ze behoorlijke winst te gaan behalen.

Ondertussen zijn er analisten die de vloer aanvegen met het klaaggedrag van GameStop. Zij geven aan dat ze het onzin vinden dat GameStop klaagt over de slechte verkoop. Deze klaagzang klonk ook al over Assassin’s Creed: Syndicate en Halo 5: Guardians die volgens GameStop ook onder niveau presteren.

Dit zou een gevolg van de enorme toename in de verkoop van downloadbare games kunnen zijn. Waarom zou je nog (in het geval van de Hollanders) door de regen naar een gameshop gaan, als je de game ook makkelijk vanaf je bank in de Xbox Store kan kopen? Het lijkt erop dat steeds meer gamers die houding beginnen te krijgen. Toch hoeft EA niet te klagen. Aan het einde van dit fiscale jaar (maart 2016) verwacht EA maar liefst 13 miljoen exemplaren te hebben verkocht.

EA reageert

Ondertussen heeft EA natuurlijk ook gereageerd op de klaagzang van GameStop. Patrick Soderlund, EA Studios executive, laat weten dat Star Wars Battlefront records aan het breken is. Het is ondertussen als de grootste ‘digitale release’ in de geschiedenis van het bedrijf en tevens de grootste ‘launch’ van alle Star Wars games ooit betiteld.

Tevens laat hij weten dat de spelers in de komende maanden uit kunnen gaan zien naar ‘veel nieuwe content’. Wil je precies weten wat, lees dan dit artikel even.

Dat we het GameStop verhaal dus maar met een korrel zout moeten nemen laten ook de cijfers uit Japan van vorige week wel zien. Daar heeft Star Wars Battlefront de eerste plaats wat betreft verkoopcijfers ingenomen.

De moraal van het verhaal? GameStop krijgt gewoon wat meer concurrentie van de downloadbare games dan verwacht en hebben te vroeg geadverteerd met hun Black Friday deal. En EA hoeft helemaal niet bang te zijn, want Amazon zegt ook dat die 13 miljoen exemplaren wel gaat lukken. Conclusie, ze zeuren gewoon bij GameStop.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments