We wachten met hoge verwachtingen op deze game, Kingdom Come: Deliverance. Vandaag kwamen er wat bijzonderheden naar buiten.

Laten we starten met de resoluties. Het was al bekend dat deze game Xbox One X Enhanced zou zijn en dat betekent dat hij op een resolutie van 1440p zal gaan draaien. Dit heeft Warhorse PR Manager Tobias Stolz-Zwilling laten weten. Naast deze resolutie zal het hoge kwaliteit Global Illumination hanteren, meer en betere schaduwen laten zien en een betere lighting dan wat de gewone Xbox One zal hebben. De PS4 Pro zal het met 1080p moeten doen. Gewone Xbox One consoles komen op 900p te draaien. De games zal geen HDR laten zien want dat ondersteunt de CryEngine nog niet.

Je kan beter pauper blijven

Nu wat details over de game zelf. De game speelt zich af in de Bohemen, een streek in het huidige Tsjechië en we spreken over de 15e eeuw. Kingdom Come is geen game vol met tovenaars, draken en meer van dat soort fantasiegespuis. We spelen in de echte Middeleeuwen waar jij als pauper, de werkende klasse zeg maar, geboren bent. Je kan alleen maar dromen over het zwaaien met zwaarden want een echt zwaard hanteren, dat zal nooit gebeuren. Je speelt dus geen held maar een totale loser en dat is ook weleens lekker. Geen gedoe met schone jonkvrouwen wiens eer je moet verdedigen als ze een #metoo momentje hebben gehad, gewoon Jan met de Korte Achternaam die niks betekent. Als zoon van een smid groei je op. Henry, zo heet de beste jongen, krijgt een kleine kans om uit dit leven te stappen. Een vrijgevige edelman staat het je toe om een erfstuk terug te gaan halen. Zonder dat iemand je maar kent of interesse in je toont ga je op weg.

Wreed realistisch

Het combat systeem is trouwens zeer realistisch te noemen. In de meeste games zal je een lading aan armor te krijgen zijn die het lastig maken je naar het hiernamaals te sturen. In Kingdom Come ligt dat anders. Zie je kans om een tegenstander te raken in het kijkgleufje van zijn helm, dan is het voor hem direct einde dienst. We spreken over een gevalletje onherstelbaar hersenletsel op dat moment. Men is echt bezig geweest om alles te laten reageren zoals dat hoort. Huid is huid, leer is leer en ijzer gedraagt zich als ijzer. Maar ook de diepere lagen werken zoals het hoort. Doorboort een pijl je harnas dan zal je leegbloeden in dat ijzeren jasje. Ook je bewegingsvrijheid zal behoorlijk beperkt zijn als je jezelf in een totaal ijzeren onesie hijst.

De combat is van hoog niveau en wordt voor een groot deel bepaald door je uithoudingsvermogen. Sla je te vaak of te snel met je zwaard dan zal je verdediging open gaten laten zien. Het hele systeem is best complex met zes verschillende aanvalsrichtingen, een aantal blocking handelingen en een hele lading andere bewegingen.

Neem het onderwerp pijlen. Ook daarin zie je dat een rij boogschutters je troepen heel snel kan uitdunnen. Een ander leuk iets is dat je fast travel ineens onderbroken kan worden door een event. Als bijvoorbeeld onderweg een aantal struikrovers besluit je even aan te vallen, dan kan dat je weleens duur komen te staan.

Kleren maken de man

In je inventory heb je 14 slots voor kleding en armor. Ben je een fan van de laagjesmode, dan kan je je totaal uitleven. In onderstaande video is een voorbeeld te zien. Je vijand saboteren kan ook. Je kan hun kamp infiltreren en hun voedsel vergiftigen of een soldaat ombrengen en zijn kleding aantrekken om zo ongemerkt dat kamp in te wandelen.

Je moet bijvoorbeeld jezelf vermommen als monnik om een moordenaar in een klooster te ontmaskeren. Dit betekent dat je ook door allerlei inwijdingsrituelen heen moet en een strak dagschema moet volgen. Dat kan dodelijk saai zijn maar is wel echt.

Is er leven na de dood?

Iedereen kan dood in deze game, ook jij natuurlijk. De tijd zal je tot stof doen vergaan want de dood is onvermijdbaar. Dit betekent ook dat kleding en wapens zullen slijten, dat je eten gaat rotten en dat je honger krijgt en gaat slapen zoals dat in het echie ook gebeurt. Kingdom Come Deliverance is een behoorlijk complexe simulator waar je echt tijd in moet gaan steken. Het is aan jou of je daar zin in hebt want je zal meer tijd besteden aan het maken van geneesdrankjes dan aan het inslaan van iemands hoofd met een lekkere grote hamer. 13 februari komt de game uit.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
RMNiels
Beheerder
5 jaren geleden

Mooi stuk! Heel erg zin in deze game!