In een persbericht op 31 januari 2022 heeft Sony laten weten dat zij Bungie overnemen. Hiermee wordt een zeer gewaardeerde studio aan team Playstation toegevoegd. Wat gaat deze overname voor ons als Xbox gamers betekenen?

Het acquisitie-seizoen is in volle gang. In januari zagen we Microsoft de studio’s die onder Activision-Blizzard vallen overnemen. Je hebt er tijdens de XBNL-podcast alles over kunnen horen. Deze maand is Sony aan zet. Zij hebben voor een slordige 3.6 miljard Bungie overgenomen.

Bungie is natuurlijk bij velen als de geestelijk vader van de Halo-franchise bekend. Een flink aantal titels zijn onder de vlag van Bungie uitgebracht. We sommen ze even voor je op: Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3, Halo 3: ODST, Halo: Reach en Halo: Combat Evolved Anniversary. Je kunt dus gerust stellen dat het bloed bij Bungie deels Xbox groen kleurt.

Onafhankelijk ontwikkelaar

Na jaren onder de vlag van Microsoft games ontwikkeld te hebben, is Bungie in 2007 een onafhankelijk studio geworden. Met volle creatieve vrijheid zijn zij met nieuwe ideeën aan de slag gegaan. Dit heeft in 2014 tot de geboorte van Destiny geleid. Een inmiddels zeer succesvolle franchise met een betrokken playerbase die zich over verschillende platformen uitstrekt.

Games van Bungie blijven multiplatform

De vraag die binnen de XBNL-community leeft is duidelijk: ‘wat betekent deze overname voor ons als Xbox spelers?’. Het antwoord hierop lijkt vooralsnog simpel. Er gaat voorlopig niets veranderen. Dit betekent dat Destiny op de Xbox speelbaar blijft. Ook heeft Bungie in een persbericht laten weten dat zij voornemens zijn om games multiplatform te blijven ondersteunen.

Bungie streeft er naar om één community te zijn. Zij geven aan op creatief vlak onafhankelijk te blijven. Met andere woorden, als team zullen zij zelf bepalen op welke wijze er aan Destiny gewerkt wordt. Ook zullen zij nieuwe content voor Destiny zelfstandig blijven uitgeven en moet de game op alle platformen vergelijkbaar blijven. Zij hebben het hierbij expliciet over Destiny en dat is natuurlijk goed nieuws voor de spelers die honderden uren in deze game geïnvesteerd hebben.

Of deze ‘shared vision’ ook stand zal houden bij de eventuele ontwikkeling van nieuwe games valt natuurlijk nog te bezien. Een belangrijke visie van team Playstation is al sinds jaar en dag het principe van exclusiviteit: wil je door Sony ontwikkelde games spelen, dan zul je naar het Playstation platform moeten komen. In de Apple vs. Epic rechtszaak hebben we via interne documenten en e-mails kunnen lezen hoe ver Sony hier in gaat. Het laatste jaar lijkt het bedrijf deze visie echter iets los te laten, gegeven de recente releases van God of War en Horizon Zero Dawn op de pc en het selectief ondersteunen van cross-play. Of dat ook voor toekomstige Bungie titels zal gelden moet de komende jaren duidelijker worden.

Denken jullie dat toekomstige games van bungie exclusief voor Playstation uitgebracht gaan worden? En mogen we komend jaar nog meer van dergelijke overnames verwachten?

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Orajnemonster
Orajnemonster
10 maanden geleden

Sony gaat altijd heel ver in het exclusieve, zelfs dat ze commissie vragen aan ontwikkelaars om cross play te ondersteunen. Eerst zien dan geloven, dat ze alle vrijheid houden

Jan Schokker
10 maanden geleden

Meschien word het eens tijd om de games van ps of xbox eens croslink te maken en het gezeik, onder gamers voor eens en altijd de kop in te drukken, en de gamers zelf te laten kiezen of ze een xbox of ps willen , maar dat je op beide consoles alles is te spelen, hier door ook weer een grotere doel groep en gamers ook te vreden, zou veel schelen .

Kira
Kira
10 maanden geleden
Reply to  Jan Schokker

Dit klinkt leuk voor de consument, maar je vergeet dat dit gewoon bedrijven zijn. Phillips gaat ook niet opzetstukken voor een stofzuiger van een ander merk ondersteunen. Ja als consument zou het fijn zijn, maar wat ik zeg, het zijn bedrijven met winst oogmerk. En als het zo zou zijn dan komt er wel weer een andere strijd/ tactiek.